Πέμπτη, Δεκεμβρίου 13, 2012

ΥΠΕΡΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΜΕ


Σύμφωνα με την εμπειρική έρευνα "Mediadem" που παρουσιάζει ο Σωτήρης Μανιάτης στην "Εφημερίδα των Συντακτών"
Πριν από λίγες μέρες σε έρευνα της «Εφ.Συν.» καταγράφαμε την υπερχρέωση των περισσότερων μέσων ενημέρωσης, κάτι που οδηγεί και σε εξάρτησή τους από τράπεζες λόγω δανείων κ.ά.
Χθες, σε ημερίδα του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) παρουσιάστηκε πανευρωπαϊκή έρευνα σχετικά με την ελευθερία και ανεξαρτησία των ΜΜΕ. Πρόκειται για την εμπειρική έρευνα Μediadem, στην οποία εξετάστηκε η κατάσταση των ΜΜΕ και στην Ελλάδα. Και τα συμπεράσματα είναι ενδεικτικά.


Σύμφωνα με την έρευνα λοιπόν, τα ΜΜΕ στη χώρα μας είναι εξαρτημένα όχι μόνο από τις εκάστοτε κυβερνήσεις αλλά και από άλλα πολιτικά, οικονομικά και επιχειρηματικά συμφέροντα. Παρατηρείται υπερσυγκέντρωση μέσων σε λίγους ιδιοκτήτες, οι οποίοι καλλιεργούν αφανείς σχέσεις με την εξουσία και έχουν τη δυνατότητα να επηρεάζουν σημαντικά στη λήψη αποφάσεων.

Συνέπεια αυτών είναι «το ιδιότυπο και πολύπλοκο ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει τα μέσα ενημέρωσης στη χώρα μας, χωρίς να εξασφαλίζει την αποτελεσματική εποπτεία της αγοράς».

Ως διαχρονικό μάλιστα παράδειγμα στην έρευνα, που στη χώρα μας πραγματοποίησαν οι Ευαγγελία Ψυχογιοπούλου, δικηγόρος, ερευνήτρια του ΕΛΙΑΜΕΠ, και η Αννα Κανδύλα, βοηθός ερευνήτρια ΕΛΙΑΜΕΠ, αναφέρεται η μη αδειοδότηση των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών που λειτουργούν έτσι πάνω από δύο δεκαετίες.

Οι δύο ερευνήτριες στα συμπεράσματά τους σημειώνουν: «Οι σχέσεις που δημιουργήθηκαν ανάμεσα στην πολιτική τάξη και τους ιδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης επέτρεψαν τη συστηματική καταστρατήγηση των κανόνων που κατά καιρούς επιχείρησαν να οριοθετήσουν τις δραστηριότητές τους».

Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία «άναρχης ραδιοτηλεοπτικής αγοράς με εμφανείς τάσεις συγκέντρωσης και πολυϊδιοκτησίας. Ταυτόχρονα, η ιδιοκτησία επιχειρήσεων μέσων ενημέρωσης θεωρήθηκε από πολλούς μοχλός πίεσης προς την κεντρική εξουσία για την εξυπηρέτηση ιδίων συμφερόντων (…). Είναι γεγονός ότι η οικονομική άνθηση που εμφάνιζε μέχρι σήμερα πληθώρα ΜΜΕ ήταν πλασματική και προερχόταν από άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες των ιδιοκτητών.

Παράλληλα, η κεντρική εξουσία στήριξε τη βιωσιμότητα συγκεκριμένων ΜΜΕ για μεγάλο χρονικό διάστημα με τεχνητό τρόπο», ουσιαστικά διανέμοντας διαφημιστική δαπάνη του Δημοσίου χωρίς να λάβει μέτρα «για να εξασφαλίσει ότι η κρατική χρηματοδότηση δεν θίγει τη συντακτική τους ανεξαρτησία».

Στην ΕΡΤ βέβαια η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη, καθώς το υφιστάμενο πλαίσιο, με την εκάστοτε κυβέρνηση να διορίζει το διοικητικό της συμβούλιο και να ελέγχει τις τοποθετήσεις διευθυντικών στελεχών, μπορεί να υπονομεύει τη συντακτική, προγραμματική και οικονομική ανεξαρτησία της, βλάπτοντας την αξιοπιστία της. Στην έρευνα τονίζεται ότι οι πιέσεις για μείωση της χρηματοδότησης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης μάλλον κινούνται σε λάθος κατεύθυνση, καθώς περιορίζουν το περιεχόμενο του προγράμματός της.

Σημειώνεται επίσης ότι στο δημοσιογραφικό επάγγελμα δεν έχει λειτουργήσει το σύστημα αυτορύθμισης, ενώ η κρίση έχει πλήξει τον χώρο, με πολλούς συντάκτες να αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας και με καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας που δημιουργεί αρνητικές επιπτώσεις στη δημοσιογραφική αυτονομία.

Οι ερευνήτριες του ΕΛΙΑΜΕΠ καταλήγουν και σε μια σειρά προτάσεων που μπορούν να οδηγήσουν σε διασφάλιση της ελευθερίας και ανεξαρτησίας των ΜΜΕ. Μεταξύ αυτών προτείνονται μείωση των ορίων μεριδίου αγοράς για τη διαπίστωση δεσπόζουσας θέσης ώστε να αποφεύγεται η υπερσυγκέντρωση ΜΜΕ, διασφάλιση ανεξαρτησίας του ΕΣΡ, διαφανής μηχανισμός κατανομής της κρατικής διαφήμισης, που θα αποτρέπει τη δυνατότητα κατάχρησης πόρων του Δημοσίου και θα σέβεται τη συντακτική ανεξαρτησία των μέσων, με ελεύθερη πρόσβαση σε επικαιροποιημένα στοιχεία, μη υπαγωγή της εξύβρισης και της δυσφήμησης στον ποινικό κώδικα κ.ά.
ΠΡΕΖΑ TV
13-12-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: