Τρίτη, Δεκεμβρίου 18, 2012

ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΧΑΡΑΤΣΙ» ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ


Μετά την άρνηση του Αρείου Πάγου για προσωρινή αναστολή της απόφασης του Πρωτοδικείου για το χαράτσι της ΔΕΗ, που ζήτησε το υπουργείο Οικονομικών, η συζήτηση επί του αιτήματος του Δημοσίου συνεχίζεται την Τρίτη. Σήμερα, κρίνεται εάν πρέπει να ανασταλεί η απόφαση του δικαστηρίου έως ότου εκδοθεί οριστική απόφαση από το Ανώτατο Δικαστήριο επί της αίτησης του Δημοσίου κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου. 


Χρειαζόμαστε ένα εύλογο μεταβατικό διάστημα για να σχεδιάσουμε τον εναλλακτικό τρόπο είσπραξης του τέλους, δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5 ο γγ Πληροφοριακών Συστημάτων Χάρης Θεοχάρης και πρόσθεσε ότι εάν δεν εισπραχθούν τα προϋπολογισμένα ποσά, θα πρέπει να ληφθούν ισοδύναμα μέτρα.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Τρίτης, ο κ. Θεοχάρης δήλωσε: «Δεν τίθεται θέμα μη σεβασμού της δικαιοσύνης, από τη σκοπιά που το βλέπω εγώ. Να δεχθώ ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος είσπραξης, αλλά πρέπει να υπάρξει εύλογο χρονικό διάστημα για ένα μεταβατικό στάδιο». 

Ο κ. Θεοχάρης δήλωσε ακόμη γίνεται προσπάθεια για να βρεθεί μια διαδικασία που δεν θα ταλαιπωρήσει πολύ τον κόσμο, ώστε να αλλάξει ο τρόπος είσπραξης του τέλους, ωστόσο αυτό είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από το χρόνο που θα δοθεί από τα δικαστήρια.

Ερωτηθείς για τα ποσά που κινδυνεύει να μην εισπράξει το Δημόσιο, σημείωσε ότι υπολογίζονται σε 700 εκατ. ευρώ για το 2012 (έως τον Φεβρουάριο του 2013) και περίπου άλλα τόσα για το 2013. Εφόσον τα ποσά αυτά δεν εισπραχθούν από το τέλος, θα πρέπει να βρεθούν άλλα ισοδύναμα μέτρα κατέληξε ο κ. Θεοχάρης. 

Ο υπουργός Οικονομικών στην αίτηση αναστολής του υποστηρίζει ότι η εκτέλεση της πρωτόδικης απόφασης θα επιφέρει ανεπανόρθωτη βλάβη στο έννομα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς θα υπάρξει απόλυτη αδυναμία να βεβαιωθεί και να εισπραχθεί το υπόλοιπο ειδικό τέλος ακινήτων για το 2012, παρά το ότι λόγοι δημοσίου συμφέροντος το επιβάλλουν.

Η μη είσπραξη του επίμαχου τέλους, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, έχει ως συνέπεια να υπάρξει: 1) απώλεια δημόσιων εσόδων πάνω από 1 δισ. ευρώ, 2) ελλειμματικός προϋπολογισμός και 3) αδυναμία εκπλήρωσης των δημοσίου συμφέροντος σκοπών του ελληνικού κράτους.

Κατόπιν αυτών, τονίζει το υπουργείο Οικονομικών, υπάρχει προφανής κίνδυνος ανεπανόρθωτης ή αλλιώς δυσχερώς επανορθώσιμης βλάβης του Ελληνικού Δημοσίου.

Η βλάβη αυτή ανάγεται στο ότι η εξεύρεση ισοδύναμου χρηματικού ποσού προς το μη εισπραχθέν ποσό του ειδικού τέλους ακινήτων από άλλες πηγές με πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα είναι πάρα πολύ δύσκολο έως αδύνατο.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΕΖΑ TV
18-12-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: