Πέμπτη, Δεκεμβρίου 20, 2012

ΆΛΛΗ ΜΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΧΡΟΝΙΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ


Μια ακόμα κατηγορία χρόνιων ασθενών - όσοι έχουν ψωρίαση - υποχρεώνονται σε ένα μηνιαίο χαράτσι που κλιμακώνεται από 50-150 ευρώ εξαιτίας του νέου «καταλόγου παθήσεων, τα φάρμακα των οποίων χορηγούνται με μειωμένη ή μηδενική συμμετοχή του ασφαλισμένου». Οι νέοι κατάλογοι περιλαμβάνονται στις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις ΦΕΚ Β' 497/2012 και ΦΕΚ Β' 2883/2012 και εξαιρούν την ψωρίαση από χρόνιο νόσημα και έτσι από μηδενική η συμμετοχή των ασθενών στα φάρμακα εκτινάσσεται στο 25%. «Αυτή η συμμετοχή μεταφράζεται σε 50-150 ευρώ το μήνα, ανάλογα με τη  σοβαρότητα της ασθένειας με αποτέλεσμα πια πολλοί ασθενείς να έρχονται και να λένε: "Γιατρέ μη μου γράφεις αυτή την αγωγή γιατί δεν έχω να την πληρώσω. Γράψε μου κάτι πιο φτηνό"» αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου από γιατρούς και αρρώστους στις 19.12.2012.


Το νέο χαράτσι έρχεται να προστεθεί στο άλλο μόνιμο χαράτσι με τις ενυδατικές κρέμες που χρησιμοποιούν καθημερινά - και μάλιστα πολλές φορές - όσοι έχουν ψωρίαση. «Υπάρχουν άρρωστοι που χρησιμοποιούν μια κρέμα τη μέρα, που κοστίζει 20 ευρώ. Αυτή δεν καλύπτεται από τα Ταμεία γιατί θεωρείται καλλυντικό, ενώ στην πράξη χρησιμοποιείται στη θέση φαρμάκου», αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου.

Στην Ελλάδα όσοι πάσχουν από ψωρίαση υπολογίζονται σε 250.000, χωρίς να χρειάζονται όλοι θεραπευτική αγωγή. Η ψωρίαση αποτελεί χρόνια φλεγμονώδη κατάσταση του δέρματος, η οποία πλήττει το 1-3% του παγκόσμιου πληθυσμού. Εκδηλώνεται υπό μορφή ερυθηματωδών πλακών, οι οποίες
καλύπτονται από αργυρόχροα λέπια τα οποία αποκολλώνται από το δέρμα. «Είναι, αναφέρθηκε,  νόσημα πολυσυστηματικό. Δηλαδή μπορεί να συνοδεύεται από άλλα νοσήματα όπως υπέρταση, καρδιοπάθειες, ενώ προκαλεί στρες, λόγω του κλεισίματος του πάσχοντος στον εαυτό του».
902.GR
ΠΡΕΖΑ TV
20-12-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: