Παρασκευή, Δεκεμβρίου 14, 2012

Η ΛΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΥ


Σε ελληνικό έδαφος μεταφέρονται οι εντάσεις που προκαλεί η προσπάθεια εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου.
Την έντονη αντίδραση του κ. Ανδρέα Βγενόπουλου προκάλεσε το δημοσίευμα της «6μέρες», με ημερομηνία 14/12/12,  στο οποίο καταγράφεται η απόφαση της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου να περάσει στην νέα φάση της, κλείνοντας μέσω της δικαστικής οδού, το κεφάλαιο της «εποχής Βγενόπουλου».


Το δημοσίευμα προκάλεσε δημόσια δήλωση του κ. Βγενόπουλου. Μια νέα εφημερίδα όπως οι «6 μέρες», έχει την άποψη ότι οφείλει να δημοσιεύει απαντήσεις που προκαλούνται από τα ρεπορτάζ, αυτό άλλωστε επιτάσσουν οι βασικοί κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Όσο κι αν στην προκειμένη περίπτωση, η δήλωση του κ. Βγενόπουλου στρέφεται προσωπικά κατά του εκδότη της εφημερίδας:
 «Στις 2 Νοεμβρίου 2010 το «ΠΟΝΤΙΚΙ» του Α. Δελλατόλα έγραφε ότι «για κίνδυνο να καταρρεύσει ο Όμιλος της MIG κάνουν λόγο αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης ενώ μέτοχοι ζητούν την παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του εισαγγελέα…».  Για την απολύτως ανακριβή και σκληρή συκοφαντία ο μόνος λόγος που ο κ. Δελλατόλας δεν έχει ακόμα τιμωρηθεί είναι η καθυστέρηση απονομής της Δικαιοσύνης.
Σήμερα ο Δελλατόλας επανέρχεται μέσω της εφημερίδας του «6 μέρες» και με αναφορά στην πρώτη σελίδα γράφει για «Βροχή αγωγών κατά του Βγενόπουλου από τη ΛΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ που διεκδικεί την ανάκτηση 4 δις ευρώ…».  Η αναφορά αυτή είναι παντελώς ψευδής και συκοφαντική και φυσικά το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να ακολουθήσω και πάλι τον αργό δρόμο της Δικαιοσύνης.
Θέλω όμως να καταγγείλω πλέον δημόσια αυτό το θλιβερό επίπεδο δημοσιογραφίας που ακολουθούν μερικοί Δελλατόλες που αφού πρώτα συκοφαντούν ασύστολα μετά ισχυρίζονται ότι οι κακοί επιχειρηματίες προσπαθούν να φιμώσουν την πολύπαθη ελευθεροτυπία…», τονίζει στη δήλωσή του ο κ. Βγενόπουλος.

Οι «6μέρες» δημοσίευσαν ένα απολύτως τεκμηριωμένο ρεπορτάζ για την εν εξελίξει προσπάθεια της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου να διεκδικήσει την ανάκτηση δανείων ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ, τα οποία είχαν δοθεί στην Ελλάδα την περίοδο 2007-2010, όσο κι αν στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας, εκ παραδρομής γράφτηκε για «βροχή αγωγών κατά Βγενόπουλου». Νομικοί και τραπεζικοί κύκλοι της Κύπρου επιβεβαιώνουν, άλλωστε, ότι η διαδικασία κατάθεσης αγωγών έχει ήδη δρομολογηθεί και θα στραφεί εναντίον όλων όσοι έβλαψαν την Λαϊκή Τράπεζα. Ανάλογα δημοσιεύματα εξάλλου έχουν υπάρξει το προηγούμενο διάστημα στις Κυπριακές εφημερίδες. 


Όλα αυτά τα ρεπορτάζ, όπως και αυτό στις «6μέρες», καταγράφουν την πραγματικότητα, η οποία δείχνει επιβαρυντική για την περίοδο της παρουσίας του κ. Βγενόπουλου στα τραπεζικά πράγματα της Κύπρου. Εξάλλου για το ρόλο των τραπεζών στις οικονομικές εξελίξεις της Κύπρου έχουν μιλήσει το τελευταίο διάστημα πολλοί, με πρώτο τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, υπουργοί, πολιτικοί, οικονομικοί και δικαστικοί παράγοντες της Μεγαλονήσου.


Πηγή: topontiki.gr


Στο ρεπορτάζ της Ελένης Μπότα (14/12) για την εφημερίδα "6μέρες" αναφέρεται ότι "η Λαϊκή Τράπεζα της Κύπρου ετοιμάζεται με σωρεία αγωγών να διεκδικήσει την ανάκτηση των δανείων συνολικού ύψους γύρω στα 4 δισ. ευρώ που δόθηκαν στην Ελλάδα την περίοδο 2007-2010". Τα δάνεια αυτά αφορούσαν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αγορά μετοχών της MIG και αποδέκτες των δανείων ήταν μοναστήρια, εφοπλιστές, κλινικές αλλά και πρόσωπα του επιχειρηματικού κόσμου. Η πρώτη αγωγή κατατέθηκε εναντίον του Δημήτρη Σπανοδήμου, πρώην Διευθυντή Πιστωτικού Κινδύνου της (τότε) Maefin Popular Bank (για δάνεια ύψους 10 δισ. ευρώ) της οποίας το 9,97% του μετοχικού κεφαλαίου διέθετε εκείνη την περίοδο η τράπεζα του Ανδρέα Βγενόπουλου (Marfin).
ΠΡΕΖΑ TV
14-12-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: