Κυριακή, Δεκεμβρίου 30, 2012

ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ "ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΝ" ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ


Την ώρα που η κυβέρνηση προωθεί με ταχύτατους ρυθμούς το μέτρο της διαθεσιμότητας, με στόχο μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου να ολοκληρωθούν οι μετακινήσεις περίπου 2.500 υπαλλήλων που έχουν ήδη τεθεί στο καθεστώς, το ένα μετά το άλλο τα Πρωτοδικεία της χώρας «φρενάρουν» τα σχέδια του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, παγώνοντας τις σχετικές αποφάσεις με προσωρινές δικαστικές διαταγές, που ισχύουν μέχρι να εκδοθεί απόφαση για τα ασφαλιστικά μέτρα.






Οι διαδοχικές δικαστικές αποφάσεις που κρατούν- έστω και προσωρινά, τους εργαζόμενους στις θέσεις τους έχουν προκαλέσει ένα πρωτοφανές «κύμα» προσφυγών στη Δικαιοσύνη από υπαλλήλους που εντάσσονται στο καθεστώς διαθεσιμότητας.

Η πρώτη δικαστική δικαίωση ήρθε από το Πρωτοδικείο Ξάνθης, το οποίο την ημέρα δημοσίευσης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία τέθηκαν σε διαθεσιμότητα όλοι οι ΙΔΑΧ ΔΕ όσων φορέων δεν είχαν αποστείλει τις σχετικές λίστες με τους υπαλλήλους.  Η σχετική δικαστική απόφαση «κράτησε» στις θέσεις τους 14 εργαζόμενους του δήμου, τουλάχιστον μέχρι να εκδικαστούν οριστικά, στις 16 Ιανουαρίου, τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν.

Λίγες ημέρες αργότερα, το Πρωτοδικείο Κοζάνης, με προσωρινή διαταγή που εξέδωσε, διέταξε τον δήμο να αποδέχεται την εργασία 17 διοικητικών υπαλλήλων του οι οποίοι είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Σύμφωνα με την απόφαση, οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν κανονικά τις νόμιμες αποδοχές τους τουλάχιστον μέχρι τη συζήτηση της αίτησής τους στις 23 Φεβρουαρίου.

Σημειώνεται πως οι υπάλληλοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα με διαγραφή τους από το Μητρώο Δημοσίων Υπαλλήλων με ενέργεια του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης καθώς ο δήμος δεν έστειλε στο υπουργείο τα στοιχεία για τη διαθεσιμότητα που είχαν ζητηθεί.

Προσωρινή διαταγή υπέρ 34 εργαζομένων του δήμου Πατρέων εξέδωσε και το Μονομελές Πρωτοδικείο Πατρών, μετά τα ασφαλιστικά μέτρα, που κατέθεσαν οι υπάλληλοι.

Σύμφωνα με την δικαστική απόφαση, οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να εργάζονται και να αμείβονται χωρίς καμία μεταβολή, εργασιακή και οικονομική, μέχρι και τις 13 Φεβρουαρίου του 2013, οπότε και θα εκδικαστεί η υπόθεσή τους.

Στην εργασία τους παραμένουν και 26 εργαζόμενοι στο Ηράκλειο Κρήτης καθώς την Παρασκευή με απόφαση το Πρωτοδικείο απαγόρευσε να τεθούν σε διαθεσιμότητα 9 εργαζόμενοι της ΔΕΠΤΑΗ και  17 του δήμου μέχρι τη συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων στις 8 Φεβρουαρίου.

Στον αντίποδα, την παραμονή Χριστουγέννων, το Πρωτοδικείο της Αθήνας απέρριψε τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που είχαν υποβάλει εργαζόμενοι σε τρεις δήμους της Αττικής.

Πρόκειται για 10 εργαζόμενους από το δήμο Αθηναίων, 18 από το δήμο Νέας Ιωνίας και 15 από το δήμο Σπάτων-Αρτέμιδος.

Αξίζει να σημειωθεί πως η νομική συνδρομή παρέχεται στους υπαλλήλους σχεδόν δωρεάν από νομικούς συμβούλους της ΠΟΕ- ΟΤΑ.

Αν και οι τελικές αποφάσεις για την τύχη δεκάδων υπαλλήλων θα κριθεί από την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, η προσωρινή διαταγή κατά της ένταξης σε διαθεσιμότητα έχει ως απόρροια να λύεται αυτομάτως το καθεστώς της διαθεσιμότητας για τους εργαζόμενους και να επαναφέρονται στη μισθοδοσία όσοι εξαιρέθηκαν της πληρωμής από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, μέσω της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και των συνακόλουθων εγκυκλίων του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Μέχρι στιγμής, αποφάσεις υπέρ εργαζομένων έχουν εκδοθεί από τα Πρωτοδικεία σε Πάτρα, Χίο, Ρέθυμνο, Μυτιλήνη, Ρόδο, Κοζάνη, Ηράκλειο και Ξάνθη, δικαιώνοντας συνολικά 182 εργαζόμενους, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη υπάλληλοι από τους δήμους Λέσβου, Βόλου και Αγρινίου.


Πηγή: thestival
ΠΡΕΖΑ TV
30-12-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: