Πέμπτη, Δεκεμβρίου 06, 2012

ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΓΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΑ ΠΕΡΙ ΧΗΜΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ, ΛΕΕΙ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΆΣΑΝΤ


Οι δυνάμεις της Δύσης «σπέρνουν» φόβο σχετικά με πιθανή χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ για να στρώσουν το έδαφος στρατιωτικής επέμβασης, δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Συρίας μιλώντας στο λιβανέζικο δίκτυο Al Manar, τη «φωνή» της Χεζμπολάχ. 


Ο Σύρος αξιωματούχος κάνει λόγο για «συνωμοσία», τη στιγμή που Αμερικανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται στο NBC πως το καθεστώς ετοιμάζει βόμβες με αέριο σαρίν, ενώ η γερμανική κυβέρνηση εγκρίνει την ανάπτυξη Patriot στην Τουρκία -κίνηση που η Δαμασκός φοβάται ότι μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων επάνω από την επικράτειά της.

Βόμβες με αέριο σαρίν ετοιμάζει το καθεστώς, ισχυρίζονται Αμερικανοί στο NBC
«Ναι» της Γερμανίας στην ανάπτυξη Patriot στην τουρκοσυριακή μεθόριο
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φαϊζάλ Μακντάτ δηλώνει σε συνέντευξή του την Πέμπτη στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Manar ότι χώρες της Δύσης εκφράζουν ανησυχία ότι το καθεστώς μπορεί να καταφύγει σε χρήση χημικών όπλων ως «πρόσχημα για επέμβαση» στη χώρα.

«Θέατρο» χαρακτηρίζει δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης, που επικαλούνται δηλώσεις Αμερικανών και Ευρωπαίων αξιωματούχων των υπηρεσιών πληροφοριών, και αναφέρουν πως η Δαμασκός προετοιμάζει το χημικό της οπλοστάσιο για πιθανή χρήση.

«Η Συρία υπογραμμίζει εκ νέου, για δέκατη, ίσως εκατοστή φορά, ότι εάν είχαμε τέτοια όπλα, δεν θα χρησιμοποιούνταν κατά του λαού της χώρας. Δεν θα διαπράτταμε αυτοκτονία» δήλωσε ο Σύρος αξιωματούχος.

Η αμερικανική ηγεσία έχει προειδοποιήσει το καθεστώς Άσαντ «με συνέπειες» εφόσον προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση, η οποία πιθανότατα θα στερούσε από τη Δαμασκό τη ζωτικής σημασίας διπλωματική στήριξη που διαθέτει από τη Ρωσία και την Κίνα σε 20 μήνες εμφυλίου πολέμου που έχει αφαιρέσει 40.000 ζωές.

«Φοβούμαστε συνωμοσία [...] από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένα ευρωπαϊκή κράτη, που μπορεί να έχουν προμηθεύσει τέτοια όπλα τις τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία προκειμένου να ισχυριστούν αργότερα ότι η Συρία είναι εκείνη που τα χρησιμοποίησε» δήλωσε ο Φαϊζάλ Μακντάτ.

«Φοβούμαστε ότι υπάρχει συνωμοσία για να δοθεί το πρόσχημα για οποιαδήποτε ακόλουθη επέμβαση στη Συρία από εκείνες τις χώρες που αυξάνουν την πίεση προς εμάς» συνέχισε.

Δεν είναι σαφές το τι ακριβώς έχει πράξει η Συρία σχετικά με τα χημικά όπλα που φέρεται να διαθέτει ώστε να προκαλέσει μπαράζ προειδοποιήσεων από τη Δύση. Οι αναφορές, που επικαλούνται αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών και αμυντικές πηγές, είναι αόριστες και  ανακόλουθες, σημειώνει το Reuters.

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ θα πρέπει να «οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη» εάν κάνει χρήση χημικών όπλων, δήλωσε την Πέμπτη ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν στη διάρκεια επίσκεψής του στη Βαγδάτη.

«Οποιοσδήποτε χρησιμοποιεί χημικά όπλα θα πρέπει να οδηγηθεί στη δικαιοσύνη. Τα όπλα αυτά θα έχουν πολύ σοβαρές συνέπειες στο λαό. Εξέφρασα την ανησυχία μου στη συριακή κυβέρνηση και έστειλα επιστολή στον πρόεδρο Άσαντ πριν από δύο ημέρες» δήλωσε απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις.

Η θεωρούμενη απειλή θεωρείται πιθανό ότι θα συζητηθεί το απόγευμα της Πέμπτης στο Δουβλίνο μεταξύ της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, του Ρώσου ομολόγου της Σεργκέι Λαβφόφ και του μεσολαβητή της διεθνούς κοινότητας για τη Συρία Λακχντάρ Μπραχίμι.

Οι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν εν όψει της συνάντησης των υποστηριζόμενων από τη Δύση «Φίλων της Συρίας» στο Μαρακές την επόμενη εβδομάδα, που αναμένεται να ενισχύσει τη στήριξη προς τους αντάρτες που μάχονται υπέρ της ανατροπής του Σύρου προέδρου.

«Φήμες» έχει απαντήσει ο Σεργκέι Λαβρόφ σχετικά με τους κινδύνους χρήσης χημικών όπλων από το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ. «Δεν πρέπει να υπερβάλλουμε. Κάθε φορά η Μόσχα επαληθεύει την πληροφορία με τη σύμμαχο της Συρία και μας απαντούν ότι τίποτα δεν έχει προετοιμαστεί» σημειώνει.

Η Χίλαρι Κλίντον εξέφρασε πάντως εκ νέου την Τετάρτη το φόβο της Ουάσινγκτον ότι ένας «απελπισμένος» Μπασάρ αλ-Άσαντ θα μπορούσε να καταφύγει στη χρήση χημικών όπλων ή να χάσει τον έλεγχό τους, τονίζοντας ότι αυτό θα αποτελούσε «κόκκινη γραμμή» για τις ΗΠΑ.

Την Τετάρτη, εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς δήλωσε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ότι οι «κινήσεις» σε ό,τι αφορά το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
6-12-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: