Παρασκευή, Δεκεμβρίου 07, 2012

ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΣΤΕ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΙΩΣΕΩΝ ΜΙΣΘΩΝ


Οι μειώσεις στις αποδοχές των εργαζομένων κατά 22%, κατά 32% των νέων κάτω των 25 ετών αλλά και το θέμα της λήξης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και της κατάργησης της διαιτησίας, συζητήθηκαν στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. 


Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει η ΓΣΕΕ η ΟΤΟΕ αλλά και άλλα σωματεία εργαζομένων κατά του δευτέρου μνημονίου και πιο συγκεκριμένα κατά της 6/2012 πράξης του υπουργικού συμβουλίου με την οποία δόθηκε το «πράσινο φως» για τις μειώσεις. 

Κατά τη συζήτηση των προσφυγών αμφισβητήθηκε έντονα από τους νομικούς εκπροσώπους των προσφευγόντων η συνταγματικότητα του δεύτερου μνημονίου αλλά και η επίμαχη πράξη του υπουργικού συμβουλίου.  Ωστόσο, ο εισηγητής της υπόθεσης σύμβουλος Επικρατείας Ηρακλής Τσακόπουλος, στην εισήγησή του έθεσε θέμα μερικής κατάργησης της δίκης, καθώς ορισμένες διατάξεις πράξης του υπουργικού συμβουλίου ρυθμίστηκαν στη συνέχεια με νόμο. 

Ειδικότερα, οι δικηγόροι των Σωματείων (Άρις Καζάκος, Σοφία Καζάκου, Ξεν. Κοντιάδης, Νικ. Φιλιππόπουλος, Αν. Πετρόπουλος, Νικ. Δήμας, Γεωργ. Παπαμιχαήλ και Γεωργία Φιλιπποπούλου) ανέφεραν ότι η εφαρμογή του δευτέρου Μνημονίου γύρισε τη χώρα και το εργατικό δίκαιο 200 χρόνια πίσω. Τόνισαν δε ότι πλήττει το συνδικαλισμό και το δικαίωμα στην απεργία.

Ανέφεραν ακόμη πως το δεύτερο Μνημόνιο (Ν. 4046/2012) και η πράξη του υπουργικού συμβουλίου παραβιάζουν σειρά συνταγματικών επιταγών όπως επίσης το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ που προστατεύει την περιουσία στην έννοια της οποίας περιλαμβάνονται και οι αποδοχές των εργαζομένων, στις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας 98, 111 και 122 και σε οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την πλευρά τους οι συνήγοροι του Δημοσίου Βασιλική Τύρου και Γαρυφαλιά Σκιάνη υποστήριξαν ότι όταν ψηφίστηκε το δεύτερο Μνημόνιο η οικονομία ήταν υπό κατάρρευση και ότι αν δεν λαμβάνονται μέτρα η χώρα θα είχε μπει σε τροχιά χρεοκοπίας. Υποστήριξαν επιπλέον πως ο νομοθέτης μπορεί να παρεμβαίνει για λόγους δημοσίου συμφέροντος σε ανώμαλες δημοσιονομικές καταστάσεις και ως εκ τούτου η παρέμβαση του κράτους στις συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι δικαιολογημένη.

Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ αναμένεται στα μέσα του 2013. 
ΘΕΜΑ
ΠΡΕΖΑ TV
7-12-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: