«Το θεωρώ απίθανο να υπάρχει κάποιος στον κλάδο που δεν έχει εξετάσει αυτό το σενάριο», δήλωσε ο Πέτερ Βόζερ στη γερμανική εφημερίδα. «Στο τέλος της ημέρας, είμαστε όλοι επιχειρηματίες.» Ερωτηθείς εάν η ολλανδο - βρετανική πολυεθνική ενδιαφέρεται ακόμη για εξαγορά της BP, αρκέστηκε σε ένα λακωνικό «ουδέν σχόλιον».
Εκπρόσωπος της Shell επιβεβαίωσε τις δηλώσεις Βόζερ, ενώ η BP αρνήθηκε να τοποθετηθεί. Πάντως ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του βρετανικού ενεργειακού κολοσσού, Τζον Μπράουν, αποκάλυπτε στην αυτοβιογραφία του συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών, το 2004.
Τα δεδομένα ωστόσο έχουν αλλάξει από τότε. Η Shell έχει ενισχυθεί, ενώ η BP δεν έχει ακόμη ορθοποδήσει μετά το δυστύχημα και την τεράστια πετρελαιοκηλίδα του Deepwater Horizon, στον Κόλπο του Μεξικού.
Στον απόηχο της τραγωδίας, τον Απρίλιο του 2010, η τιμή των μετοχών του ομίλου είχε καταγράψει απότομη και μεγάλη πτώση. Η BP χρειάστηκε να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία για να συγκεντρώσει σχεδόν 40 δισεκατομμύρια δολάρια και να αποζημιώσει τους πληγέντες.
Αναλυτές άλλωστε προειδοποιούσαν εδώ και πολλούς μήνες ότι, εξαιτίας του συμβάντος, η BP θα ήταν πολύ ευάλωτη σε περίπτωση που ένας ξένος όμιλος επιχειρούσε εξαγορά της. Θεωρούσαν όμως πιθανότερη μία απόπειρα εξαγοράς από κινεζική ή ρωσική εταιρία.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
ΠΡΕΖΑ TV
17-12-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου