Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΔΑΜΑ
"Όλα τα κρούσματα έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: οργανωμένες ομάδες Ελλήνων εναντίον μεταναστών"
Τεράστια χαρακτηρίζεται η αύξηση των ρατσιστικών επιθέσεων ακόμα και από αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων. Ξεπερνούν τις χίλιες οι καταγεγραμμένες επιθέσεις την τελευταία χρονιά, σύμφωνα με την Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό", που τις καταγράφει. Όλες έχουν κοινά χαρακτηριστικά: οργανωμένες ομάδες Ελλήνων εναντίον μεταναστών.
Εννέα επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν μόνο κατά Αιγυπτίων το τελευταίο εξάμηνο, λέει ο Αιγύπτιος Ταρίκ Ναγκάτι (πρόεδρος της Νεολαίας Αιγυπτίων). Αναφέρεται σε άγριους ξυλοδαρμούς συμπατριωτών του στην Καλλιθέα, το Πέραμα, την Πάτρα, την πλατεία Αττικής.
Σε περιοχές που η Χρυσή Αυγή έχει ισχυρή παρουσία. "Ξαφνικά εμφανίζεται μια ομάδα 4-10 ατόμων. Το Μάιο στο Πέραμα έσπασαν την πόρτα και χτύπησαν στο κεφάλι τους Αιγύπτιους ψαράδες. Ένα τέταρτο αργότερα η Αστυνομία συνέλαβε στο Σχιστό πέντε άνδρες και μια γυναίκα. Φορούσαν μπλουζάκια της Χρυσής Αυγής".
"Όλα τα ρατσιστικά χτυπήματα πραγματοποιούνται σε περιοχές όπου η Χρυσή Αυγή έχει εκλογική δύναμη η άνοιξε γραφείο", υποστηρίζει ο Θανάσης Κούρκουλας (Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό).
Γεγονός είναι ότι στις περιοχές όπου η Χρυσή Αυγή προσπαθεί να στήσει οργανώσεις και δεν έχει ισχυρή παρουσία εμφανίζεται με χαμηλό προφίλ. Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις διοργανώνει συσσίτια για Έλληνες η πραγματοποιεί λίγες επιθέσεις και αναδιπλώνεται.
Ρατσισμός και... φιλανθρωπία
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της Νίκαιας. Εμφανίστηκαν απειλώντας μετανάστες που είχαν ανοίξει μαγαζάκια. "Αν δεν το κλείσετε, θα σας κλείσουμε σε μια βδομάδα", τους είπαν. Μετά την συγκέντρωση περίπου 3.000 κατοίκων μπροστά στα καταστήματα επέλεξαν να διανείμουν τρόφιμα σε Έλληνες και δεν έκαναν πράξη την απειλή τους. Επίσης, πρόσφατα στον Βόλο μοίραζαν συσσίτια σε Έλληνες. Εκεί δεν είχαν ανοίξει γραφεία, ούτε είχαν ισχυρή παρουσία. Ακολούθησε συμπλοκή μεταξύ αναρχικών και μελών της Χρυσής Αυγής, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών μελών της. Η τακτική που ακολουθούν είναι διπλή: όπου έχουν δύναμη χτυπούν ακόμα και στο φώς της ημέρας. Κι εκεί που δεν έχουν ακόμα οργανωθεί εμφανίζουν κοινωνική δράση.
Από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι τον Οκτώβριο η Χρυσή Αυγή αποπειράθηκε να προβάλει τα ρατσιστικά χτυπήματα που πραγματοποιούσε παρουσία βουλευτών της στα παζάρια της Ραφήνας και του Αγρινίου. Μετά την γενική κατακραυγή και την εμφάνιση ομάδων κατοίκων που αυτοαποκαλούνται αντιφασιστικές και κινητοποιούνται παράλληλα με τις οργανώσεις της Χρυσής Αυγής σε πόλεις και χωρία σημειώθηκε κάποια οπισθοχώρηση της Χρυσής Αυγής. Διακόπηκαν οι επιθέσεις σε μετανάστες στο φώς της ημέρας.
Συλλήψεις όμως πραγματοποιήθηκαν μόνο σε όποιες περιπτώσεις ρατσιστικών επιθέσεων υπήρξαν επώνυμες καταγγελίες. Αυτό συνέβη σε μικρό τμήμα του συνόλου των επιθέσεων και συνήθως όταν ανάμεσα στα θύματα υπάρχουν Έλληνες, όπως στην Βέροια, όταν οι Χρυσαυγίτες επιτέθηκαν σε καφενείο όπου σύχναζαν αριστεροί πολίτες.
Σπάνιες οι συλλήψεις
Αγνωστοι παραμένουν οι δράστες στα περισσότερα ρατσιστικά περιστατικά που έχουν καταγραφεί. Η πατρότητα των επιθέσεων δεν αναγνωρίζεται από τη Χρυσή Αυγή. Και λόγω έλλειψης στοιχείων δεν είναι δυνατό να αποδοθούν. Εκτός περιπτώσεων που συλλαμβάνονται μέλη τους η αποδεδειγμένα μετείχαν στελέχη τους. Στις περιπτώσεις αυτές επικαλούνται ελαφρυντικά (νόμιμη άμυνα, ψευδή καταγγελία).
Σχεδόν όλες οι επιθέσεις έχουν κοινά χαρακτηριστικά τακτικής: δύο νεαροί ανήμερα τα Χριστούγεννα επιτέθηκαν και χτύπησαν Μπαγκλαντεσιανούς διαδοχικά στην Αργυρούπολη, το Ελληνικό και τη Γλυφάδα.
Όπως συμβαίνει συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, οι δράστες δεν συλλαμβάνονται εντός τριημέρου που προβλέπει το Αυτόφωρο, αναβάλλεται η εκδίκαση της υπόθεσης και αφήνονται ελεύθεροι. Για το μαχαίρωμα Αφγανού στον Άγιο Παντελεήμονα το Σεπτέμβριο του 2011 η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε επτά φορές. Στην περίπτωση της Βέροιας η υπόθεση εκδικάστηκε. Καταδικάστηκε ένας εκ των επιτιθέμενων μελών της Χρυσής Αυγής, αλλά και ο ιδιοκτήτης του καφενείου που αντιστάθηκε!
Πάντως σε όλες οι ρατσιστικές επιθέσεις έχουν κοινά χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με την περιγραφή των θυμάτων, πραγματοποιούνται από ομάδες δύο έως δέκα ατόμων σε μεμονωμένους μετανάστες τις νυχτερινές ώρες. Σε πολλές περιπτώσεις τα θύματα και οι μάρτυρες στην περιγραφή τους αναφέρουν ότι οι επιτιθέμενοι φορούσαν μπλουζάκια της Χρυσής Αυγής, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οι ίδιοι οι δράστες τη στιγμή της επίθεσης μαρτυρούσαν ότι "είμαστε Χρυσαυγίτες".
Αλλά η Χρυσή Αυγή ποτέ δεν υιοθετεί τα χτυπήματα.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
18-1-2013
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου