Η κήρυξη τριών πόλεων στην Αίγυπτο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης -για έναν μήνα- σε συνδυασμό με τον απολογισμό του πολύνεκρου τετραημέρου από τις ταραχές στους δρόμους του Καΐρου, του Πορτ Σαΐντ και πόλεων στο Σουέζ ρίχνουν ξανά τη χώρα των «ευαίσθητων ισορροπιών» σε νέα δίνη αστάθειας, καθώς ο πρόεδρος Μόρσι προσπαθεί να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση και να ετοιμάσει την πορεία για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
Ο Μόρσι έχει καλέσει σε διάλογο την αντιπολίτευση, τα κόμματα της οποίας έχουν κρατήσει αποστάσεις από τις πρόσφατες ταραχές και σκοπεύουν να συνεδριάσουν τη Δευτέρα για να εξετάσουν την πρόσκληση του προέδρου.
H πρώτη συνάντηση που έχει συγκαλέσει η αιγυπτιακή προεδρία, προσκαλώντας συνολικά έντεκα κόμματα (ισλαμιστικά και της κοσμικής αντιπολίτευσης) και τέσσερα υψηλόβαθμα πολιτικά στελέχη, είναι προγραμματισμένη για το απόγευμα της Δευτέρας. Επιδίωξη, όπως ανέφερε ο Μόρσι, είναι η «εξεύρευση βάσης για παραγωγικό διάλογο που θα οδηγήσει στην επίλυση της πολιτικής κρίσης».
Από το απόγευμα της Πέμπτης, παραμονή της δεύτερης επετείου της εξέγερσης κατά του Μουμπάρακ, μέχρι το βράδυ της Κυριακής, έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 49 άτομα στις συγκρούσεις στους δρόμους της Αιγύπτου. Στο Πορτ Σαΐντ, τις ταραχές πυροδότησε η δικαστική ετυμηγορία για την περυσινή τραγωδία σε ποδοσφαιρικό αγώνα στην πόλη.
Ο Μόρσι, με την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στο Πορτ Σαΐντ, το Σουέζ και την Ισμαιλίγια, επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας την νύχτα στις τρεις πόλεις για τον επόμενο μήνα. Την ευθύνη επιτήρησης της τάξης στα «εύφλεκτα» σημεία των πόλεων έχει αναλάβει ο στρατός, δυνάμεις του οποίου άρχισαν να αναπτύσσονται ήδη από το Σάββατο.
Σε ανακοίνωσή του, το Εθνικό Μέτωπο Σωτηρίας (ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης) χαρακτήρισε αναμενόμενη την απόφαση του προέδρου «δεδομένου αυτού που συμβαίνει, δηλαδή του τραμπουκισμού και των εγκληματικών πράξεων».
Ωστόσο, οι πρώτες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τη νέα πρόσκληση Μόρσι δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές. Ο Μοχάμεντ ελ Μπάραντεϊ, μία από τις πολιτικές προσωπικότητες στη χώρα με τη μεγαλύτερη βαρύτητα, χαρακτήρισε «χάσιμο χρόνου» το κάλεσμα, ενώ ο Χαμντίν Σαμπάχι, επικεφαλής του αριστερού Λαϊκού Ρεύματος, ανέφερε πως δεν θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση του προέδρου «εκτός εάν σταματήσει η αιματοχυσία και ικανοποιηθούν τα λαϊκά αιτήματα».
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
28-1-2013
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου