Παρασκευή, Ιανουαρίου 25, 2013

ΔΡΟΜΟΛΟΓΕΙΤΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ


Το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών ή Οικονομικών πρότεινε να δώσει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου στον Γιαΐρ Λαπίντ, πρώην δημοσιογράφο της ισραηλινής τηλεόρασης, το κόμμα του οποίου αναδείχθηκε δεύτερη δύναμη στις βουλευτικές εκλογές της 22ας Ιανουαρίου.


Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Γεντιότ Αχρονότ, οι άτυπες συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού ξεκίνησαν με τη συνάντηση Νετανιάχου-Λαπίντ το βράδυ της Πέμπτης.  Την προσεχή εβδομάδα, ο ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες θα συναντηθεί με τους ηγέτες και των 12 κομμάτων της νέας βουλής και αναμένεται να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου. 

Τα τελικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών

Στην 120μελή Κνεσέτ αποσπά:
-31 έδρες το κοινό ψηφοδέλτιο του κόμματος «Λικούντ» του Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του υπερεθνικιστικού κόμματος «Ισραέλ Μπεϊτέινου» του πρώην υπουργού Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν, 
-19  το «Γες Ατίντ» του Γιαΐρ Λαπίντ
-15 το Εργατικό Κόμμα, 
-12 το εθνικιστικό θρησκευτικό κόμμα Εβραϊκή Εστία, το οποίο εκπροσωπεί τους εποίκους.

Διαβουλεύσεις για τη νέα κυβέρνηση

Συνεργάτες του κ. Λαπίντ του συστήνουν να απορρίψει το υπουργείο Οικονομικών, εκτιμώντας το πολιτικό κόστος από τις μεγάλες περικοπές που αναμένονται στον προϋπολογισμό τους προσεχείς μήνες. Ωστόσο, ανώτερο στέλεχος του κόμματος Λικούντ δήλωσε ότι το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών ταιριάζει απόλυτα στον Γιαΐρ Λαπίντ, αφού επικέντρωσε την προεκλογική εκστρατεία του σε οικονομικά και κοινωνικά θέματα.

Πολιτικοί σχολιαστές επισήμαναν ότι ο κ. Λαπίντ εκφράζει επιφυλάξεις για την ανάληψη του υπουργείου Εξωτερικών ή του υπουργείου Άμυνας και δείχνει πιο θετικός για το υπουργείο Στέγασης, Παιδείας ή Εσωτερικών.

Η επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Σελί Γιαχιμόβιτς ενημέρωσε τηλεφωνικά τον κ. Νετανιάχου ότι το κόμμα της δεν θα συμμετάσχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, όμως δέχτηκε να συναντήσει τον ισραηλινό πρωθυπουργό.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΠΡΕΖΑ TV
25-1-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: