Κυριακή, Ιανουαρίου 27, 2013

ΗΛΕΙΑ:ΤΟ ΟΡΓΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑΣ


Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ m.nodaros@eleftherotypia.net
Η έκθεση-«φωτιά» των Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, που φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας η «Κ.Ε.», αποτελεί το «κερασάκι στην τούρτα» από το μεγάλο «πάρτι» των καταπατήσεων στις καμένες δασικές εκτάσεις της Ηλείας μετά τις φονικές και καταστροφικές πυρκαγιές του 2007.

Κάτοικοι από όλες τις περιοχές καταγγέλλουν ότι ένα χρόνο μετά το πέρασμα της φωτιάς ξεφύτρωσαν από το πουθενά μέσα στα καμένα δάση ελαιώνες και ιδιοκτησίες, πολλές από τις οποίες «μεγάλωσαν» μέσα σε μια νύχτα κατά... δεκάδες στρέμματα!

Τα όσα συνέβησαν τότε στην πυρόπληκτη Ηλεία επιβεβαιώνει και περιγράφει με ξεχωριστό τρόπο η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στις 11 Απριλίου 2011, με θέμα «Δράσεις ΥΠΕΚΑ για την προστασία καμένων δασικών εκτάσεων στην Πελοπόννησο».

Οπως αναφέρει η τότε ανακοίνωση:

«Με πρωτοβουλίες για την απομάκρυνση των ελαιόδεντρων που φυτεύτηκαν παράνομα στις καμένες δασικές εκτάσεις της Πελοποννήσου, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, εντείνει τις προσπάθειές του για την προστασία της περιοχής και την ταχεία επαναφορά του φυσικού περιβάλλοντος στην προ πυρκαγιάς κατάσταση. Σήμερα έχει ολοκληρωθεί η συγκρότηση των επιτροπών που ο σχετικός νόμος προβλέπει, οι οποίες θα διαχειριστούν το θέμα, προβαίνοντας στην άμεση απομάκρυνση των ελαιόδεντρων, διασφαλίζοντας έτσι τη φυσική αναγέννηση των καμένων εκτάσεων της περιοχής».

Στη συνέχεια το ΥΠΕΚΑ εστίασε στην πυρόπληκτη Ηλεία και ανέφερε:

«Υπενθυμίζεται ότι μετά από καταγγελίες στα Δασαρχεία Πύργου και Ολυμπίας, και αφού διενεργήθηκαν έλεγχοι, προέκυψε ότι έγιναν καταπατήσεις σε δασικές περιοχές που έχουν πληγεί από πυρκαγιές και φυτεύτηκαν ελαιόδεντρα μέσα σε δασικές εκτάσεις με σκοπό την επέκταση όμορων χωραφιών. .

Με αυτή απευθυνόταν προς όλα τα δασαρχεία της χώρας, τονίζοντας ότι όχι μόνο οι πάσης φύσεως εγκαταστάσεις σε δάση, δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις κατεδαφίζονται υποχρεωτικά με απόφαση της οικείας περιφέρειας, αλλά και ότι οι διατάξεις αυτές εφαρμόζονται και για τις περιπτώσεις που η επέμβαση αφορά και στη φύτευση μη δασικών φυτών που εμποδίζουν την αναγέννηση του δάσους».

Μερικούς μήνες πριν, τον Οκτώβριο του 2010, το WWF Ελλάς, μέσα από το πλαίσιο της δράσης του «Παρακολούθηση των καμένων εκτάσεων της Πελοποννήσου», αποκάλυψε το όργιο των καταπατήσεων στις δασικές εκτάσεις της Πελοποννήσου. Ειδικοί ερευνητές του WWF Ελλάς, έπειτα από έρευνα σε 235 πυρόπληκτα χωριά στους νομούς Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Αρκαδίας και Λακωνίας, κατέγραψαν 70 ύποπτες καταπατήσεις δασικών εκτάσεων, επεκτάσεις καλλιεργειών και εκχερσώσεις δασικών εκτάσεων, και έστειλαν τις σχετικές αναφορές στα αρμόδια δασαρχεία για εξακρίβωση. Περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις καταπατήσεων εντοπίστηκαν στην περιοχή του Δασαρχείου Πύργου και 27 στα όρια του Δασαρχείου Ολυμπίας.

Το όργιο της παρανομίας μέσα στις καμένες δασικές εκτάσεις της Ηλείας είχε αποκαλύψει και η «Ε» με ρεπορτάζ στις 11 Ιανουαρίου 2008. Η εφημερίδα είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας τη μηνυτήρια αναφορά προς τον εισαγγελέα Πύργου των μελών του Συλλόγου Γουμεριωτών Ηλείας, που είχαν καταγγείλει σοβαρότατες παρανομίες στο κατεστραμμένο ολοσχερώς από τις πυρκαγιές του 2007 δάσος της Τραγάνας, που βρίσκεται στο πανέμορφο Οροπέδιο της Φολόης. (Διαβάστε εδώ ολόκληρη τη διαμαρτυρία προς τον εισαγγελέα: http://goumero.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=4:tragata2009&catid=11:2009-12-19-01-00-24&Itemid=54.)

Οπως ανέφεραν:

«Στην περιοχή Τραγάνα, δημόσια δασική έκταση περίπου χίλια (1.000) στρέμματα που βρίσκεται στο Γούμερο Ηλείας, στις περιοχές Κούλα, Μεροδένδρι, Πέρα Κόρακα, κ.λπ., από τους ελάχιστους δημόσιους πνεύμονες πρασίνου της ορεινής περιοχής μας, ήταν κατάφυτη από αιωνόβια πεύκα πριν από την καταστροφική πυρκαγιά της 25.08.2007. Σε πρόσφατη επίσκεψή μας με ειδικούς επιστήμονες γεωπόνους, δασολόγους, γεωλόγους και εκπροσώπους περιβαλλοντικών και φυσιολατρικών οργανώσεων, για να μελετήσουμε την αναδάσωση της ευρύτερης περιοχής του Οροπεδίου της Φολόης και να την προτείνουμε στη Δασική Υπηρεσία Ηλείας, διαπιστώσαμε ότι μεγάλη έκταση του δημόσιου δάσους της Τραγάνας έχει καταπατηθεί μετά την πυρκαγιά».

Μάλιστα, ο τότε πρόεδρος του συλλόγου, Παναγιώτης Αχιλλεόπουλος, είχε κάνει έκκληση στις δικαστικές αρχές να προστατεύσουν από τους καταπατητές τις ελάχιστες δημόσιες δασικές εκτάσεις του Δήμου Ωλένης και της καμένης ολοσχερώς περιοχής στο Γούμερο, στο Οροπέδιο της Φολόης.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
27-1-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: