Παρασκευή, Ιανουαρίου 25, 2013

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ


Ανοιχτή επιστολή προς τους Ευρωπαίους πολιτικούς ηγέτες απευθύνουν τριάντα επιστήμονες από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, με τις οποίες αναφέρονται στις υγειονομικές συνέπειες της κρίσης.
Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι η οικονομική κρίση είχε έντονα αρνητικές επιπτώσεις στις πιο ευάλωτες ευρωπαϊκές χώρες: «Ενα σημαντικό τμήμα της κοινωνίας αυτών των χωρών ούτε συνέβαλε, αλλά ούτε αποκόμισε οφέλη από την κρίση, αλλά έχει επωμιστεί το σύνολο του βάρους και των επιπτώσεων».

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες -σημειώνουν- αντιμετωπίζουν αυξανόμενης έντασης και εκτεταμένες κοινωνικές και υγειονομικές συνέπειες. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η απώλεια αυτοεκτίμησης, η κατάθλιψη, οι αυτοκτονίες, η αυξημένη επιρρέπεια στις μεταδοτικές ασθένειες και η ενίσχυση ριψοκίνδυνων συμπεριφορών.
Στην επιστολή δίνεται έμφαση στη μείωση της χρηματοδότησης των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας, σε μία περίοδο που οι ανάγκες της κοινωνίας αυξάνονται. «Διαμορφώνονται συνθήκες εκτενούς και σε βάθος ανθρώπινου πόνου και αυξάνονται οι καταστάσεις που αναιρούν την ηθική μας και τη βασική έννοια της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».
Την επιστολή υπογράφουν οκτώ Πορτογάλοι, έξι Ιρλανδοί, έξι Ισπανοί και δέκα Ελληνες, μεταξύ των οποίων οι καθηγητές Οικονομικών της Υγείας κ. Γιάννης Κυριόπουλος, Χαράλαμπος Οικονόμου, Χρήστος Λιονής, Αρης Σισούρας, ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας κ. Ανδρέας Σερέτης, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) κ. Μιχάλης Βλασταράκος και του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας κ. Γιώργος Πατούλης.
ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
25-1-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: