Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου οι διωκτικές αρχές κατά την κρίση τους προχωρούν σε άρση απορρήτου επικοινωνιών (τόσο σε Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό) για μεμονωμένα πρόσωπα ή όμαδες, κατά την προκαταρκτική έρευνα . Σύνηθως αυτό συμβαίνει σε περίπτωση ύπαρξης τυχόν αποχρωσών ενδείξεων ενοχής των εμπλεκομένων σε διαδικτυακά ή άλλα αδικήματα και κατόπιν σχετικής απόφασης των εισαγγελικών λειτουργών.
Από τα δεδομένα που τίθενται υπόψη των διωκτικών αρχών, δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα δεδομένα του γνωστού και
<…>
μη εξαιρετέου κοινωνικού δικτύου, Facebook.
Το Facebook, διατηρεί ανοικτές γραμμές επικοινωνίας και “στενές σχέσεις” με διωκτικές αρχές σε όλη την υφήλιο. Κάτι τέτοιο είναι από μία πλευρά αναμενόμενο μιας και οι διωκτικές αρχές των χωρών που έχουν επιφορτιστεί με το ηλεκτρονικό έγκλημα, δεν θα μπορούσαν να επιλύσουν ή να εντοπίσουν συγκεκριμένα πρόσωπα χωρίς μια “χείρα” βοηθείας από το ίδιο το κοινωνικό δίκτυο, τα μέλη του οποίου όπως λένε ασφαλείς μελέτες θα ξεπεράσουν το 1 δις εντός του 2013.
Αυτό που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό (και ίσως είναι και άκρως τρομακτικό ) είναι το τι ακριβώς στοιχεία έχει στην διάθεσή του το Facebook και παρέχει όταν του ζητηθούν!
Δείτε και μόνοι σας ώστε να διαπιστώσετε τι δεδομένα μπορούν δοθούν για τις διαδικτυακές σας κινήσεις:
Μια αναφορά δραστηριότητας στο Facebook για περίπου 3 μήνες (που συνήθως ζητείται από τις διωκτικές αρχές) ξεκινάει κάπως έτσι και αποτελείται από 70 περίπου σελίδες ανάλογα την χρήση που κάνετε:
http://www.secnews.gr/archives/56025?utm_source=Blog_List&utm_campaign=a0fce952df-SecNews_07_01_2013&utm_medium=email
ΠΡΕΖΑ TV
7-1-2013
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου