Ξεκάθαρη αναφορά σε νέα παρέμβαση στο σύστημα του κατώτερου μισθού από το πρώτο τρίμηνο του 2014, προκειμένου να συμβάλει περαιτέρω στη τόνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας προβλέπει το αναθεωρημένο Μνημόνιο.
Ειδικότερα, στο σκέλος που αναφέρεται στη μεταρρύθμιση του συστήματος καθορισμού των μισθών το νέο Μνημόνιο αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής: «Από το πρώτο τρίμηνο του 2014 η κυβέρνηση θα αναθεωρεί το σύστημα του κατώτερου μισθού με σκοπό πιθανές βελτιώσεις πάνω στην απλότητά του και την αποτελεσματικότητα στη προώθηση της απασχόλησης και της μάχης έναντι της ανεργίας και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας».
Έτσι, αν και η κυβέρνηση προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιούργησαν οι δηλώσεις του γγ του υπουργείου Οικονομικών Γ.Μέργου, φαίνεται πως η τοποθέτησή του συμβάδιζε με το πνεύμα του Μνημονίου.
Η κυβέρνηση συνέχισε την επιχείρηση υποβάθμισης του θέματος και σήμερα, Τετάρτη, το πρωί στο Mega, o υπουργός Εργασίας Γ.Βρούτσης ανέφερε πως στο διάστημα που είναι εκείνος υπουργός δεν έχει τεθεί ζήτημα περαιτέρω μείωσης του κατώτατου μισθού.
Χθες, Τρίτη, για το θέμα της περαιτέρω μείωσης του κατώτατου μισθού ο Γιώργος Μέργος υπαναχώρησε μετά από πιέσεις που δέχθηκε από τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, λέγοντας πως εξέφρασε προσωπικές του απόψεις και ότι οι μισθοί στην Ελλάδα, μετά την δημοσιονομική προσαρμογή των τελευταίων ετών, έχουν μειωθεί πάρα πολύ και είναι ήδη σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Κατά την ομιλία του στην ετήσια εκδήλωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, ο Γιώργος Μέργος είχε επισημάνει ότι στην Ελλάδα το μοναδιαίο κόστος εργασίας έχει μειωθεί, αλλά ο κατώτερος μισθός είναι ακόμη υψηλός και επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
Έντονη είναι η αντίδραση της ΓΣΕΕ για το ζήτημα, με τον Γ.Παναγόπουλο να δηλώνει στον ΒΗΜΑ 99,5 ότι «εάν υπάρξει και η παραμικρή υπόνοια ότι έρχεται περαιτέρω μείωση θα υπάρξει κοινωνική έκρηξη».
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
13-2-2013
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου