Πέμπτη, Φεβρουαρίου 14, 2013

«ΠΑΡΤΙ» 4 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΜΕ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ


Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ, m.nodaros@eleftherotypia.net
Το 2005 ο γιατρός Χαράλαμπος Μπονάνος διορίζεται διευθυντής στη νομαρχιακή μονάδα υγείας του ΙΚΑ Πάτρας.
Επειτα από μερικές ημέρες ο ιδιοκτήτης του καφενείου που βρίσκεται απέναντι από το κτήριο των υπηρεσιών τον πλησιάζει και του λέει: «Τρέχεις σαν συνδικαλιστής για τα επιδόματα και εδώ τα αναπηρικά καροτσάκια έχουνε φτάσει μέχρι τον Αγιο Αντρέα!» Λίγο αργότερα την άποψη του καφετζή επιβεβαιώνουν και κάποιοι έντιμοι γιατροί της Πάτρας που κάνουν ευθέως λόγο για πρωτοφανές πάρτι με τα αναπηρικά αμαξίδια.


Κάπως έτσι ξεκίνησε η έρευνα για την κομπίνα με τα ορθοπεδικά είδη στην Πάτρα, η οποία ζημίωσε το ΙΚΑ με 4 εκατομμύρια ευρώ! Ο κ. Μπονάνος, που είναι σήμερα γενικός γραμματέας της πανελλήνιας ομοσπονδίας των ιατρών του ΙΚΑ, αποκαλύπτει στην «Ε» τον τρόπο που στήθηκε η μεγάλη κομπίνα, με πρωταγωνιστές γιατρούς, ελεγκτές και προμηθευτές, οι οποίοι οχτώ χρόνια μετά παραμένουν ατιμώρητοι εξαιτίας των «σκουριασμένων» γραναζιών του μηχανισμού ελέγχου της Πολιτείας και της περίεργης αντίδρασης ορισμένων δικαστικών κύκλων της Πάτρας που χειρίστηκαν την υπόθεση.

Οπως εξηγεί ο κ. Μπονάνος, η συγκεκριμένη απάτη που πραγματοποιήθηκε από το 1998 ώς το 2004, διαπιστώθηκε από δύο διαφορετικές διοικήσεις του ΙΚΑ (Νεκτάριου και Βαρθολομαίου). Τουλάχιστον 11 ελεγκτές ερεύνησαν εξονυχιστικά την υπόθεση και έστειλαν στη Δικαιοσύνη τρία πολυσέλιδα πορίσματα-φωτιά. Το μέγεθος της απάτης που έχει προσδιοριστεί είναι της τάξεως των 4.000.000 ευρώ!


Το έγγραφο αποδεικνύει το όργιο σπατάλης με τα ορθοπεδικά
Στο γύψο!

«Το 2000 γράφτηκαν στην Πάτρα συνολικά 6.600 νάρθηκες! Για να καταλάβετε τι γινόταν τότε, σας λέω απλώς ότι από το 2005 μέχρι το 2011 γράφτηκαν από το ΙΚΑ γύρω στους 3.300 νάρθηκες. Δηλαδή για 6 χρόνια φτάσαμε μόλις στο 50% της ποσότητας των ορθοπεδικών που γράφτηκαν μόνο το 2000», λέει στην «Ε» ο κ. Μπονάνος και προσθέτει: «Υπήρξε τότε γιατρός ο οποίος τη μία χρονιά έγραψε 900 ορθοπεδικά υποδήματα και μόλις αρχίζει ο έλεγχος, γράφει μόλις 3 (!) σε όλη τη χρονιά».

«Μιλάμε για ένα σοβαρότατο και άκρως προκλητικό οικονομικό έγκλημα σε βάρος του ασφαλιστικού ταμείου, πιστοποιημένο και ταυτοποιημένο, με τρία διαφορετικά πορίσματα, στα οποία δεν ήταν δυνατό βέβαια να μπορέσεις να ελέγξεις 6.600 νάρθηκες μόνο για τη μία χρονιά. Καταλαβαίνετε ότι χρειαζόταν ένα συνεργείο τεράστιο για να προσωποποιηθούν οι ευθύνες».

«Βάπτιζαν»

Η απάτη ήταν αριστοτεχνικά στημένη και την υλοποιούσε το «αμαρτωλό τρίπτυχο»: γιατρός - ελεγκτής - προμηθευτής. Κάποιος γιατρός έγραφε πλασματικά διάφορα είδη σε ανύποπτο ασφαλισμένο. «Βάπτιζαν» τον ασφαλισμένο παραπληγικό και άρχιζαν να τον χρεώνουν με πανάκριβα ορθοπεδικά είδη. Ο γιατρός έγραφε τη συνταγή, ο ελεγκτής την ενέκρινε, ο προμηθευτής με τα δικαιολογητικά πήγαινε στο ΙΚΑ και εισέπραττε τα χρήματα, τα οποία στη συνέχεια τα μοιράζονταν. Εκτός του ΙΚΑ ανάλογη κομπίνα είχε στηθεί και εις βάρος του ΟΓΑ. Η τύχη της υπόθεσης όμως -όπως λέει ο κ. Μπονάνος- από τότε μέχρι σήμερα χάνεται κάπου στο δικαστικό μέγαρο της Πάτρας... κάπου στην ανάκριση, καθώς μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει παραπεμφθεί σε δίκη.
ΕΝΕΤ.GR
ΠΡΕΖΑ TV
14-2-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: