Τετάρτη, Φεβρουαρίου 06, 2013

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: «ΠΑΓΩΝΕΙ» Η ΑΡΓΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ


Απόφαση-σταθμός του διοικητικού εφετείου Θεσσαλονίκης «παγώνει» αργία δημοσίου υπαλλήλου, στην οποία τέθηκε επειδή έχει παραπεμφθεί σε πειθαρχικό συμβούλιο, όπως προβλέπει ο νέος νόμος.
Το δικαστήριο δέχτηκε τις ενστάσεις του υπαλλήλου και έδωσε προσωρινή διαταγή, αναστέλλοντας την αργία που του επιβλήθηκε.



Η απόφαση για την αργία αφορά δάσκαλο που υπηρετεί σε σχολείο της Θεσσαλονίκης και ο οποίος παραπέμφθηκε στο πειθαρχικό συμβούλιο με απόφαση του περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης, παρότι η ένορκη διοικητική εξέταση, που είχε προηγηθεί, τον είχε απαλλάξει. Ο δάσκαλος, σύμφωνα με την παραπομπή, εισέπραττε επίδομα μεταπτυχιακού χωρίς να το δικαιούται, παρότι του το είχαν αναγνωρίσει από το 1994, όταν κατέθεσε τα σχετικά παραστατικά.


Με την παραπομπή του στο πειθαρχικό, ο αρμόδιος υφυπουργός Παιδείας, εφαρμόζοντας τον σχετικό νόμο για την αργία των δημοσίων υπαλλήλων, τον έθεσε σε αργία στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου. Ο δάσκαλος προσέφυγε αμέσως στα διοικητικά δικαστήρια της Θεσσαλονίκης και ζήτησε από τη μία την ακύρωση της απόφασης παραπομπής του στο πειθαρχικό, δεδομένου ότι έχει απαλλαγεί από την ΕΔΕ, και από την άλλη την αναστολή εκτέλεσης της αργίας.


Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκπαιδευτικός υποστήριξε μέσω του συνηγόρου του στο δικαστήριο ότι με την απόφαση του υφυπουργού να τεθεί σε αργία παραβιάζεται το σχετικό άρθρο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), σύμφωνα με το οποίο δεν πρέπει να βάλλεται το τεκμήριο της αθωότητας και ν’ αντιμετωπίζεται ως ένοχος, αφού δεν έχει κριθεί η υπόθεσή του από το πειθαρχικό συμβούλιο. Τόνισε ακόμη πως με τη συγκεκριμένη απόφαση παραβιάζεται και το άρθρο 103 του συντάγματος, με το οποίο οι δημόσιοι υπάλληλοι κατοχυρώνονται απέναντι σε τέτοιες διοικητικές ποινές (αργία) και δεν μπορούν να παυτούν από τα καθήκοντά τους εάν προηγουμένως δεν υπάρχουν αποφάσεις από πειθαρχικά συμβούλια ή ποινικά δικαστήρια, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση.


Η υπόθεση του δασκάλου για την ουσία της αίτησης αναστολής και της ακύρωσης της αργίας του αναμένεται να κριθεί στη συζήτηση που θα προσδιοριστεί στο β’ ακυρωτικό τμήμα του διοικητικού εφετείου, το οποίο εξέδωσε την απόφαση της προσωρινής διαταγής. 


Η συγκεκριμένη απόφαση αναμένεται να χρησιμοποιηθεί και από άλλους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι βρέθηκαν στο δρόμο με μοναδικό λόγο την παραπομπή τους σε πειθαρχικά συμβούλια.


Πηγή: makthes.gr
ΠΡΕΖΑ TV
6-2-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: