Παρασκευή, Φεβρουαρίου 08, 2013

ΙΝΔΙΑ: ΟΣΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΤΗ ΒΙΑ ΕΞΕΥΤΕΛΙΖΟΝΤΑΙ


Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΝΙΑΩΤΗ i.niaoti@eleftherotypia.net
Φρίκη παρόμοια με αυτή της σεξουαλικής τους κακοποίησης ξαναζούν τα παιδιά στην Ινδία που έχουν το σθένος να καταγγείλουν τη βία, υποστηρίζει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), καυτηριάζοντας «την πάγια, βίαιη και εξευτελιστική συμπεριφορά» που έχουν απέναντι στα ανήλικα θύματα οι αστυνομικές αρχές της χώρας.
 Στην έκθεση 82 σελίδων με τίτλο «Σπάμε τη σιωπή», που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, καταγγέλλεται εκ νέου ότι η σεξουαλική κακοποίηση είναι «πρακτική ευρέως διαδεδομένη στην Ινδία - "στα σπίτια, σε επίπεδο οικογένειας, στα σχολεία και στα ορφανοτροφεία"».


Το Παρατηρητήριο εγκαλεί τις ινδικές αρχές υποστηρίζοντας ότι όχι μόνο δεν μπορούν να προστατεύσουν τα παιδιά από τη σεξουαλική κακοποίηση, αλλά τα τραυματίζουν εκ νέου. «Τα παιδιά που με ψυχικό σθένος προχωρούν σε καταγγελία στην καλύτερη περίπτωση δεν γίνονται πιστευτά από τις αστυνομικές και τις ιατρικές αρχές και στη χειρότερη βιώνουν τη βία του εξευτελισμού κατά τη διάρκεια της ανάκρισης ή της ιατρικής εξέτασης», δήλωσε ο Μιναξί Γκανγκούλι, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου στη νότια Ασία.

Βιασμοί

Ακολουθώντας την πάγια πολιτική της, σύμφωνα με την οποία δεν ανταποκρίνεται σε εκθέσεις οργανώσεων, η κυβέρνηση της Ινδίας δεν έχει προβεί σε επίσημη τοποθέτηση. Σημειώνεται πάντως ότι σε κυβερνητική έκθεση που δημοσιοποιήθηκε το 2007 αναφέρεται πως 2 στα 3 παιδιά στην Ινδία πέφτουν θύματα κακοποίησης, ενώ τουλάχιστον το 53% από τα 12.300 παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι είχαν υποστεί μία ή και δύο διαφορετικές μορφές σεξουαλικής κακοποίησης.

Αλλες εκθέσεις οργανώσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες υποστηρίζουν ότι περισσότερα από 7.200 παιδιά, ανάμεσά τους και βρέφη, πέφτουν θύματα βιασμού κάθε χρόνο στην Ινδία. «Για ακόμη μεγαλύτερο αριθμό βιασμών» μιλούν οι ακτιβιστές, υποστηρίζοντας ότι εκατοντάδες άλλες περιπτώσεις δεν γίνονται ποτέ γνωστές, γιατί το κοινωνικό στίγμα λειτουργεί αποτρεπτικά για τα θύματα και τις οικογένειές τους.

Πέρσι τον Μάιο το ινδικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο για την προστασία των παιδιών που για πρώτη φορά καθιστούσε ποινική πράξη όχι μόνο το βιασμό, αλλά όλες τις μορφές παιδικής κακοποίησης. Στην έκθεση υπογραμμίζεται πάντως ότι οι προσπάθειες της ινδικής κυβέρνησης για αντιμετώπιση του θέματος μόνο μέσω της ενίσχυσης της νομοθεσίας δεν επαρκούν. «Αυτό από μόνο του δεν βοηθά», επιμένουν οι ακτιβιστές ζητώντας (πώς άραγε;) αλλαγές στην κουλτούρα και την κοινωνική συμπεριφορά των πολιτών και, κυρίως, στον τρόπο με τον οποίο αστυνομικοί, γιατροί και δικαστές αντιμετωπίζουν τα ανήλικα θύματα.

(Πηγές: BBC, www.cnn.com)

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΠΡΕΖΑ TV
8-2-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: