Πέμπτη, Φεβρουαρίου 28, 2013

ΚΑΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΟΥΡΕΜΑ, ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ-ΕΤΣΙ ΕΛΕΓΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ


Την προβλεπόμενη από το Σύνταγμα νενομισμένη διαβεβαίωση, παρουσία και του απερχόμενου προέδρου Δημήτρη Χριστόφια, έδωσε νέος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. 
Η ομιλία του κινήθηκε σε δύο άξονες, το μεγάλο εθνικό ζήτημα του Κυπριακού και την κατάσταση της οικονομίας.


Απευθυνόμενος στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι η κυβέρνησή του δεσμεύεται για την οικονομική ανάπτυξη. Ξεκαθάρισε ακόμη ότι δεν τίθεται θέμα «κουρέματος» και ζήτησε ίση μεταχείριση από τους εταίρους.

«Θέλουμε την Ευρώπη στο πλευρό μας. Δεν ζητούμε ειδική αλλά δίκαιη μεταχείριση. Αξιούμε αυτό που δικαιούμαστε. Την αλληλεγγύη των εταίρων μας. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια θα διαπραγματευτούμε για ολοκλήρωση το συντομότερο της δανειακής σύμβασης. Και θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Δεν θεωρούμε ότι αποτελούν στοιχεία αλληλεγγύης και δεν θα γίνουν αποδεκτές οι όποιες αναφορές περί κουρέματος καταθέσεων ή του δημοσίου χρέους. Ανάλογο θέμα δεν προσφέρεται ούτε προς συζήτηση», υπογράμμισε σχετικά.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος, από το βράδυ της εκλογής του, είχε ξεκαθαρίσει ότι θα συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους για το ζήτημα της Κύπρου, το οποίο θα είναι άλλωστε και το πρώτο που θα κληθεί να διαχειριστεί από τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου.

Ειδική αναφορά έγινε ακόμη από τον Ν.Αναστασιάδη, σε όσους βιώνουν με τον πιο οδυνηρό τρόπο τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης «τους άνεργους, τους συνταξιούχους και τις άλλες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, καθώς και τους πρόσφυγες και τους εγκλωβισμένους», για τους οποίους θα ανακοινωθούν συγκεκριμένα μέτρα.

Παράλληλα, εξήγγειλε μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας μας, τη δημιουργία κλίματος φιλικού προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλοντος, λιγότερη γραφειοκρατία και προσέλκυση επενδύσεων.

Τόνισε δε προς τους συμπολίτες του ότι «δεν υπάρχουν ούτε εύκολες, ούτε άμεσες λύσεις. Υπάρχουν όμως πολιτικές που θα χρειαστούν μια περίοδο χρόνου να αποδώσουν».

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, «πρόθεση και επιθυμία μου», είπε απευθυνόμενος και στους Τουρκοκύπριους, «είναι η συντομότερη λύση του Κυπριακού με τρόπο που θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γι’ αυτό και τους καλώ να γίνουν συνεργοί στην προσπάθεια για την επανένωση και τη δημιουργία μιας πατρίδας χωρίς κατοχικά στρατεύματα».

Το Κυπριακό, τόνισε, «ήταν και παραμένει η μεγαλύτερη πρόκληση για την πατρίδα μας», ένα ζήτημα που σχετίζεται με την εθνική επιβίωση, όπως είπε. Πρόκειται για ζήτημα για το οποίο «απαιτείται συλλογικότητα στη βάση μιας διεκδικητικής στρατηγικής».

Σχετική με τη διαχείριση της εθνικής μας υπόθεσης είναι και η νέα εξωτερική πολιτική την οποία με συνέπεια και στρατηγικό σχεδιασμό θα ακολουθήσουμε.

Βασική επιδίωξη θα είναι η πλήρης, ισότιμη και αξιόπιστη συμμετοχή μας σε όλους τους πυλώνες και πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξήγησε ο νέος πρόεδρος και πρόσθεσε ότι θέση του είναι ότι πρέπει να προχωρήσει «η οικοδόμηση σχέσεων και με το ΝΑΤΟ».

Κάλεσε ακόμη σε εμβάθυνση των σχέσεων με το Ισραήλ, ανάπτυξη σχέσεων με τον αραβικό κόσμο και αναβάθμιση σχέσεων με ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα.

Στην ομιλία του ο νέος πρόεδρος επανέλαβε τέλος ότι θα συμπεριφέρεται και θα ενεργεί ως πρόεδρος όλων των Κυπρίων, χωρίς προκαταλήψεις και διακρίσεις και ως πρώτο βήμα υλοποίησης της δέσμευσης του εξήγγειλε από το βήμα της Βουλής την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου του ΔΗΣΥ.



Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
28-2-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: