Tα γονίδια που σχετίζονται με τον αυτισμό και τη σχιζοφρένεια είναι ενεργά για πολύ μικρό χρονικό διάστημα στην περιοχή της υποφλοιϊκής πλάκας δηλαδή το σημείο εκείνο όπου αναπτύσσονται τα νευρικά κύτταρα στην αρχή της ζωής μας, διαπίσωσαν ερευνητές του Πανεπιστημίου King’s College της Οξφόρδης, μετά από μελέτες σε ποντίκια.
Οι νευρώνες στην υποφλοιϊκή πλάκα σχηματίζουν το δίκτυο των νευρικών συνδέσεων που στο τέλος διασταυρώνονται στον εγκέφαλο. Μελετώντας τον τρόπο που αναπτύσσονται οι νευρώνες και τελικώς φτιάχνουν το δίκτυό τους, οι επιστήμονες μπορεί να οδηγηθούν σε χρήσιμα συμπεράσματα για το τι δεν λειτουργεί σωστά και τελικώς εμφανίζονται στον άνθρωπο ασθένειες όπως ο αυτισμός ή η σχιζοφρένεια.
Οι μελετητές παρομοιάζουν το σχηματισμό του εγκεφάλου με ένα σπίτι από τραπουλόχαρτα. Ο τρόπος που σχηματίζονται οι αρχικές συνδέσεις παρέχουν τη βάση για την ενήλικη δομή του εγκεφάλου και τυχόν διαταραχές στο αρχικό στάδιο μπορεί να είναι η πηγή για πολλές αναπτυξιακές ατέλειες, όπως συμπεραίνουν.
Η έρευνα χαρτογράφησε τον εγκέφαλο των ποντικών από την ηλικία των 15 ημερών έως την ενηλικίωσή τους και δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.
(Πηγή: Time)
enet.gr
ΠΡΕΖΑ TV
13-2-2013
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου