Της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΛΙΑΤΣΟΥ
Το πρώτο «χαστούκι» στην «Αθηνά» έρχεται από το μέτωπο των πρυτάνεων, οι οποίοι δηλώνουν την πλήρη αντίθεσή τους με το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας που προβλέπει τη δημιουργία Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου στην Αττική, με την ονομασία «Αδαμάντιος Κοραής».
Πρόκειται για ένα μοντέλο που συνενώνει κάτω από την ίδια διοικητική ομπρέλα πέντε μεγάλα ιδρύματα της Αττικής, το Γεωπονικό, το Πάντειο, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και το Χαροκόπειο.
Το Συντονιστικό Οργανο της Συνόδου των πρυτάνεων, που συνεδρίασε εκτάκτως χθες, δήλωσε κατηγορηματικά την αντίθεσή του με τη δημουργία του Ομοσπονδιακού Ιδρύματος, κατηγορώντας τον υπουργό Παιδείας ότι για το σχέδιο αυτό είχαν πλήρη άγνοια.
«Μας αιφνιδίασε όλους. Επεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Δεν είχε ούτε αναφερθεί ούτε φυσικά συζητηθεί ποτέ τέτοιο σχέδιο, στη διάρκεια των επαφών που είχαμε με το υπουργείο Παιδείας», δήλωσε στην «Ε» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Γ. Παναγιωτάκης.
Εκπληκτοι
Οι πρυτάνεις 14 ΑΕΙ, που μετείχαν στη χθεσινή συνεδρίαση, εξέφρασαν την έκπληξή τους για την επίμαχη ρύθμιση και συμφώνησαν ότι αυτή έχει πολλά θολά σημεία. Διακρίνεται, όπως είπαν, από προχειρότητα στη σύλληψή της, από ασάφεια στη στόχευσή της και από έλλειψη στοιχειωδών επεξεργασιών σε σχέση με την υλοποίησή της.
«Νιώθουμε ότι η πρόταση δεν είναι ούτε ώριμη ούτε επεξεργασμένη. Μας τρομάζει γιατί μπορεί να κρύβει πολλούς κινδύνους για το μέλλον των πανεπιστημίων», συμπλήρωσε ο κ. Παναγιωτάκης. Και πρόσθεσε: «Το πρόβλημα για την αναδιατύπωση του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι πράγματι υπαρκτό. Είναι μια χρυσή ευκαιρία να διορθώσουμε το λάθος. Οχι όμως να το αντικαταστήσουμε με ένα μεγαλύτερο».
Χωρίς επιτυχία
Το σχετικό μοντέλο του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου είχε εφαρμοστεί στη Γαλλία και στην Αγγλία, αλλά χωρίς επιτυχία και εγκαταλείφθηκε. «Τρέχουμε πίσω από την ουρά της Ευρώπης για πράγματα που έχουν κριθεί κι έχουν αποτύχει» μας είπε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών.
Αποφασισμένη να προστατεύσει την αυτόνομη πορεία του Ιδρύματος δήλωσε ήδη η πρυτανεία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που είναι ένα από τα πέντε ιδρύματα που προβλέπεται να ενταχθεί στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο.
Με ανακοίνωσή της η πρυτανεία του ΟΠΑ καλεί την κοινότητα του Ιδρύματος σε ετοιμότητα και αναφέρει ότι θα προβεί σε διαβούλευση με όλα τα όργανα του πανεπιστημίου, ώστε να οργανώσουν τη θέση τους και τη συλλογική τους στάση και δράση επί του σχεδίου με τον αποτελεσματικότερο τρόπο.
Για το επίμαχο σχέδιο, αναφέρει ότι «οι διεθνείς αναφορές και παραλληλισμοί, τους οποίους επιχειρεί και επικαλείται, είναι απλά αντιστόρητοι. Μάλιστα, ενώ σήμερα εγκαταλείπεται, εκεί όπου για ιστορικούς λόγους υπήρξε, την ίδια στιγμή στην Ελλάδα εισάγεται ως καινοτομία».
Οι πρυτάνεις έχουν συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο το μεθεπόμενο Σάββατο προκειμένου να συζητήσουν διεξοδικά όλες τις πλευρές του σχεδίου «Αθηνά».
«Πρωτοτυπία»
Στο μέτωπο των αντιδράσεων, πολλαπλασιάζονται καθημερινά οι φωνές διαμαρτυρίας για τις συγχωνεύσεις ή καταργήσεις των τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ, ενώ το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη επιφέρει, εν κρυπτώ, 10 αλλαγές στο σχέδιο «Αθηνά». Το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, που χάνει σημαντικά τμήματα και φοιτητές, είναι ήδη σε κατάληψη από την περασμένη Παρασκευή.
Τη μεγαλύτερη εντύπωση έχει προκαλέσει μια «παγκόσμια πρωτοτυπία» του υπουργείου Παιδείας να ενώσει Πολυτεχνικό Τμήμα 5ετούς φοίτησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου με Οικονομικό Τμήμα 4ετούς φοίτησης του ίδιου Ιδρύματος. Είναι το τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης, της Χίου, που απορροφάται από το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων. Το νέο τμήμα που θα προκύψει θα είναι Διοίκησης Επιχειρήσεων και το μοναδικό με 5ετή διάρκεια σπουδών.
Για αδιανόητη απορρόφηση, μέσω συγχώνευσης δύο εντελώς διαφορετικών τμημάτων, κάνει λόγο το τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης, ζητώντας από το υπουργείο Παιδείας να επανεξετάσει τη λανθασμένη επιλογή του. Το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων της Χίου εντάσσεται στο πέμπτο πεδίο και οι υποψήφιοι εξετάζονται στην Οικονομία, ενώ το τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης εντάσσεται στο τέταρτο πεδίο και οι υποψήφιοι εξετάζονται στη Φυσική και στα Μαθηματικά.
Αλλη «πρωτοτυπία»: το τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής Σερρών πηγαίνει ένα τμήμα του στο Κιλκίς, όπου συγχωνεύεται με το τμήμα Παραγωγής Ενδυμάτων και το υπόλοιπο πηγαίνει στη Λάρισα. Η μοναδική σχέση του τμήματος Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής με το ένδυμα είναι ένα μάθημα του πέμπτου εξαμήνου με την ονομασία «Υφασμα», στο οποίο οι φοιτητές διδάσκονται για ταπετσαρίες κι άλλα υλικά διακόσμησης.
«Αποδοχή του σχεδίου, λένε, συνεπάγεται κατάργηση του διδακτικού αντικειμένου των Δημοσίων Σχέσεων στην Ελλάδα, υποβάθμιση του πτυχίου των ήδη αποφοιτησάντων και ολέθρια μετακίνηση 1.000 φοιτητών από το Αργοστόλι και άλλων 7.000 από άλλα μέρη της Ελλάδας στο Μεσολόγγι».
Ψήφισμα διαμαρτυρίας εξέδωσε και ο Σύλλογος Διοικητικού και Βοηθητικού Προσωπικού του ΤΕΙ Χαλκίδας, στο οποίο αναφέρει ότι το «Ιδρυμα διαθέτει τεράστιες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 24.430 τ.μ., που θα εγκαταλειφθούν από τους 1.935 φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρολογίας, οι οποίοι θα μετεγκατασταθούν στη Λαμία και τους 2.634 φοιτητές του Τμήματος Διοίκησης και Οικονομίας οι οποίοι θα συστεγαστούν με τους 1.105 φοιτητές του τμήματος Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού και τους 1.000 του Τμήματος Εμπορίας και Διαφήμισης».
«Δεν πάμε πουθενά» λένε στα Ιόνια
Αναστάτωση και δυσαρέσκεια επικρατούν και στα Ιόνια Νησιά.
Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να κάνει αύριο συλλαλητήριο για να διαμαρτυρηθεί για την κατάργηση του ΤΕΙ, ενώ η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων έχει ήδη παραιτηθεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ανακοινώνοντας ότι το σχέδιο «Αθηνά» «δεν έχει καμία σχέση με το σχέδιο που είχε αποδεχθεί η Δ.Ε. μετά τη διαβούλευση με το υπουργείο Παιδείας στις 27 Δεκεμβρίου 2012, από το οποίο ουδέποτε υπήρξε διαφορετική τοποθέτηση μέχρι σήμερα».
«Δεν πάμε πουθενά» δηλώνουν καθηγητές και φοιτητές του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, διαμαρτυρόμενοι για την κατάργηση του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας και επισημαίνουν ότι το τμήμα τους συγχωνεύεται με άλλο άσχετο και έδρα το Μεσολόγγι.
Ο. ΛΙΑ.
ENET.GR
ΠΡΕΖΑ TV
5-2-2013
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου