Τετάρτη, Φεβρουαρίου 06, 2013

ΟΙ ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ


Πέρα από τα τεχνικά προβλήματα - ζητήματα οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων της Αθήνας, στη συνάντηση της Τρίτης με τον υπουργό Παιδείας, έθεσαν τόσο οικονομικά όσο και θεσμικά προβλήματα επί τάπητος.
Αν και η συνάντηση διεξήχθη σε καλό κλίμα, όπως γίνεται γνωστό, για το σχέδιο "Αθηνά", οι πρυτάνεις εξακολουθούν να κάνουν λόγο για "εξαπάτηση", ενώ θα υπάρξει και συνάντηση των πρυτάνεων όλων των πανεπιστημίων της χώρας στις 16 Φεβρουαρίου, ημέρα που έχει οριστεί έκτακτη Σύνοδός τους για το σχέδιο "Αθηνά".

Οι αντιδράσεις υπάρχουν κυρίως από το προσωπικό και τους φοιτητές των ΤΕΙ, όπως αυτό της Αθήνας, μέλη του οποίου συνεδρίασαν εκτάκτως την Τρίτη για το θέμα και εξέδωσαν σκληρή ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν ότι ο υπουργός Παιδείας τούς εξαπάτησε και "προχώρησε αιφνιδιαστικά σε ανορθόδοξες μεταφορές Τμημάτων από ΤΕΙ σε ΤΕΙ, καταργήσεις και συγχωνεύσεις Τμημάτων προς δημιουργία υπερ-τμημάτων με πολλαπλές κατευθύνσεις, δημιουργία σχολής με ένα τμήμα ή σχολή με ένα τμήμα και δύο ετερόκλητες κατευθύνσεις".
Τα μέλη του νεοεκλεγέντος Συμβουλίου Διοίκησης του Ιδρύματος εκφράζουν επίσης την "εντονότατη αποδοκιμασία τους" με το σχέδιο του υπουργείου αλλά και "τη βαθύτατη ανησυχία τους για το μέλλον του ΤΕΙ Αθήνας αλλά και της ανώτατης τεχνολογικής εκπαίδευσης γενικότερα".
Επιπλέον προειδοποιούν ότι δεν θα συμβιβαστούν με "αποσπασματικές προσεγγίσεις και ημίμετρα", δεν θα επιτρέψουν τη "διάλυση του ΤΕΙ Αθήνας" και εάν το υπουργείο δεν επανεξετάσει τις θέσεις του θα προχωρήσουν σε «"δυναμικές κινητοποιήσεις, για να διασφαλιστεί η ακεραιότητα και το μέλλον του Ιδρύματός μας".
"Η δημοσίευση του Σχεδίου "Αθηνά" αποδεικνύει πλέον στην πράξη ότι το υπουργείο Παιδείας όχι μόνο δεν είναι διατεθειμένο να διασφαλίσει τα δικαιώματα των ιδρυμάτων μας, αλλά, αντίθετα, είναι αποφασισμένο να τα απαξιώσει πλήρως με σκοπό να τα "εξαφανίσει", ώστε, αφενός να καθησυχάσει τις οργανωμένες συντεχνίες, οι οποίες θεωρούν ότι η ανάπτυξη της τεχνολογικής εκπαίδευσης θα σηματοδοτήσει το τέλος της παντοδυναμίας τους και αφετέρου να μη χρειάζεται πλέον να ασχολείται με τα προβλήματα που προκύπτουν από τη λειτουργία τους", αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε.
Αντίστοιχη ανακοίνωση εξέδωσε και το Τμήμα Μηχανικών και Οικονομίας και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
"Η προτεινόμενη απορρόφηση είναι αδιανόητη, καθώς συγχωνεύονται ένα πολυτεχνικό τμήμα πενταετούς φοίτησης και ένα τμήμα τετραετούς φοίτησης, με προγράμματα σπουδών διαφορετικά κατά τα 4/5 και με φοιτητές διαφορετικού υπόβαθρου. Τα Τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων, όπως και αυτό της Χίου, εντάσσονται από το υπουργείο Παιδείας στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστημών Οικονομίας και Διοίκησης) και οι υποψήφιοι εξετάζονται σε μαθήματα αυξημένης βαρύτητας όπως οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας. Σε αντίθεση, το Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης εντάσσεται στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο (Τεχνολογικών Επιστημών), όπως και όλα τα Τμήματα και Σχολές Μηχανικών στην Ελλάδα, και οι υποψήφιοι εξετάζονται σε μαθήματα κατεύθυνσης αυξημένης βαρύτητας, όπως η Φυσική και τα Μαθηματικά" αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Στέλιος Μπαμιατζής
http://news247.gr
ΠΡΕΖΑ TV
6-2-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: