Δευτέρα, Φεβρουαρίου 18, 2013

ΑΜΕΑ: ΜΑΣ ΦΕΡΘΗΚΑΝ ΑΝΕΝΤΙΜΑ


απο την ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 
Πάνω από 300 άτομα με αναπηρία συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα, για να εκφράσουν την αγωνία τους για τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις που έχουν υποστεί, παρά τις υποσχέσεις για εξαίρεση


Του Γιάννη Μπασκάκη

Παρά τη βροχερή ημέρα, πάνω από 300 άτομα με αναπηρία συγκεντρώθηκαν χθες έξω από το υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα. Ηταν εκεί για να εκφράσουν την αγωνία τους για τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. «Το υπουργείο Οικονομικών έχει φερθεί με πολιτικά ανέντιμο τρόπο. Είχε δεσμευτεί ότι θα εξαιρέσει τα άτομα με αναπηρία από τις περικοπές μισθών και συντάξεων, αλλά το πήρε πίσω» λέει στην «Εφ.Συν.» ο Γιάννης Βαρδακαστάνης, πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Αναπήρων Ελλάδος. «Σήμερα ξεκίνησε ως παράσταση διαμαρτυρίας και μετατράπηκε σε διαδήλωση» προσθέτει.

Η ώρα 10 το πρωί. Ο Ζώης Τοτός κάθεται έξω από το υπουργείο. Φοράει μαύρα γυαλιά και κρατάει αναπηρικό μπαστούνι. «Περιμένουμε 8-10 μήνες για να πάρουμε το επίδομα» μας λέει. «Τα επιδόματα τα έχουμε ανάγκη. Εχουμε ανάγκη να πληρώνουμε μια γυναίκα να μας καθαρίζει και να μας μαγειρεύει. Εχουμε ανάγκη τη μετακίνηση που γίνεται μέσω ταξί» συμπληρώνει. Ο ίδιος είναι άνεργος, όπως η πλειονότητα των αναπήρων. Ζει από το προνοιακό επίδομα, το οποίο καθυστερεί λόγω επανεξέτασης και πιστοποίησης της αναπηρίας κάθε ατόμου.

Σανίδα σωτηρίας η οικογένεια, που όμως κι αυτή σήμερα πλήττεται. «Η αναπηρική οικογένεια είναι τσακισμένη. Ο πατέρας, ο αδερφός είναι άνεργοι. Δεκάδες χιλιάδες συνάδελφοί μας ξεπαγιάζουν τον χειμώνα και έχουν σταματήσει τις θεραπείες τους. Οι χρόνια πάσχοντες είναι σε κίνδυνο» τονίζει ο Χάρης Χουρδάκης, επικεφαλής της ΣΕΑΑΝ. Πέρα από μισθούς και συντάξεις, οι περικοπές εξαπλώνονται στα φάρμακα, στις φυσικοθεραπείες, στις εργαστηριακές εξετάσεις, στα τεχνικά βοηθήματα.

«Το κόστος διαβίωσης για έναν ανάπηρο είναι τριπλάσιο απ” ό,τι για έναν μη ανάπηρο» λέει ο Αθανάσιος Βίγλας, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών. «Δεν είναι μόνο τα προβλήματα της κρίσης. Υπάρχουν διαχρονικά άλυτα προβλήματα στην υγεία, την εργασία, την προσβασιμότητα, που αντί να λυθούν επιδεινώθηκαν. Οδηγούμαστε σε έναν σύγχρονο Καιάδα. Δεν μας μένει τίποτα παρά να διεκδικήσουμε αξιοπρεπή διαβίωση» συμπληρώνει.

Στις 12 παρά, η πορεία ανεβαίνει στη Βουλή. Οι εκπρόσωποι των ΑμεΑ ζητούν ακρόαση από τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού. Ο Κ. Μπούρας τούς δέχεται. Τους υπόσχεται ραντεβού με τον κ. Σαμαρά. «Δεν περιμέναμε λύση, πιέσαμε όμως» λέει ο κ. Βαρδακαστάνης στην «Εφ.Συν.».
ΠΡΕΖΑ TV
18-2-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: