Δευτέρα, Φεβρουαρίου 04, 2013

ΚΚΕ: ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ


Ερώτηση, για τις τραγικές ελλείψεις στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στη Βόρεια Ελλάδα, κατέθεσαν στη Βουλή, προς τον υπουργό Υγείας, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου.
Ζητούν, άμεσα να προσληφθεί το απαραίτητο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό με σχέση εργασίας μόνιμη, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, καθώς αντίστοιχα και υποστηρικτικό προσωπικό με μόνιμη σχέση εργασίας ώστε να λειτουργήσουν πλήρως και με ασφάλεια οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στην Βόρεια Ελλάδα και να ανοίξουν τα εγκατεστημένα κρεβάτια που παραμένουν κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού.


Επίσης, να δημιουργηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό νέες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες των ασθενών σε όλες τις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, για να σταματήσουν να χάνονται ανθρώπινες ζωές επειδή δεν δίνονται κονδύλια για την δημόσια υγεία και χαρίζονται για την στήριξη των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης επισημαίνει:

«Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Τραγικές ελλείψεις στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στη Βόρεια Ελλάδα.

Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των Νοσοκομείων ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας, σύμφωνα με στοιχεία, υπάρχουν 127 ανοιχτά κρεβάτια και επιπλέον 57 κλειστά τα οποία δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού. Οι περισσότερες Μ.Ε.Θ. αδυνατούν να ανταποκριθούν στον ρόλο τους, να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες των ασθενών. Πολλές φορές μάλιστα ασθενείς αναγκάζονται να μεταφέρονται με ασθενοφόρα σε Μ.Ε.Θ. Νοσοκομείων άλλων πόλεων, διανύοντας αρκετά χιλιόμετρα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ίδια τη ζωή τους, την ταλαιπωρία και την οικονομική επιβάρυνση της οικογένειάς τους.

Συγκεκριμένα, στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας υπάρχουν 71 ανοιχτά κρεβάτια Εντατικής και 39 κλειστά, ενώ στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας - Θράκης υπάρχουν 56 ανοιχτά και 18 κλειστά κρεβάτια Μ.Ε.Θ.

Να τονιστεί ότι η κατάσταση πρόκειται να επιδεινωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα καθώς λήγουν οι συμβάσεις που είχε υπογράψει πριν δύο χρόνια το ΚΕΕΛΠΝΟ με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, οι οποίοι είχαν προσληφθεί για την αντιμετώπιση της επιδημίας της γρίπης. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου όπου σύμφωνα με έγγραφο του διευθυντή προς την 3η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας, οι κλίνες της Μ.Ε.Θ. θα μειωθούν από 16 σε 10.

Το αποτέλεσμα θα είναι οι ήδη υποστελεχωμένες Μ.Ε.Θ. να αποδυναμωθούν περισσότερο και να κινδυνεύσουν ζωές ασθενών, ενώ στοιχεία του ΕΚΑΒ αναδεικνύουν ακόμα περισσότερο την επικίνδυνη κατάσταση. Σχεδόν καθημερινά υπάρχει λίστα αναμονής, η οποία κάποιες μέρες αριθμεί έως και 40 ασθενείς, τα πιο επείγοντα περιστατικά καθώς οι γιατροί δεν βάζουν στην λίστα ασθενείς που ενώ χρειάζονται Μ.Ε.Θ λόγο των τεράστιων ελλείψεων δεν θα μπορούσαν να προηγηθούν για ένα κρεβάτι. Όλα αυτά συμβαίνουν όταν οι επιστήμονες λένε ότι θα σωζόταν το 80% των ασθενών που ενώ χρειάζονται Μ.Ε.Θ. δεν βρίσκουν κρεβάτι να νοσηλευτούν.

Η κάλυψη κενών με επικουρικούς γιατρούς από πλευράς του Υπουργείου Υγείας, όπως απαντά και σε ερώτηση του Κόμματος μας, με αρ. πρ. 3850/09.11.2012 για τα "προβλήματα λειτουργίας των Μ.Ε.Θ. του ΑΧΕΠΑ", δεν δίνει ουσιαστική και μόνιμη λύση. Ούτε όμως και οι συμβάσεις συγκεκριμένου χρόνου, καθώς το ζήτημα της εντατικής νοσηλείας δεν εντοπίζεται μόνο στην επιδημία της γρίπης, ούτε και είναι εποχικό.

Οι αιτίες αυτής της επικίνδυνης κατάστασης βρίσκονται στην αντιλαϊκή πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά και στην πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ που συνεχίζει στο δρόμο της υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης της Υγείας, στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ, μέσω της μεταφοράς κονδυλίων για τη στήριξη της κερδοφορίας και την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης, πολιτική που κυριολεκτικά στοιχίζει ανθρώπινες ζωές καθημερινά, δεδομένο που αποτυπώνεται με τον πιο δραματικό τρόπο στις τεράστιες ελλείψεις στις Μ.Ε.Θ. στη Βόρεια Ελλάδα και σε όλη την χώρα γενικότερα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε:

Άμεσα να προσληφθεί το απαραίτητο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό με σχέση εργασίας μόνιμη, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, καθώς αντίστοιχα και υποστηρικτικό προσωπικό με μόνιμη σχέση εργασίας ώστε να λειτουργήσουν πλήρως και με ασφάλεια οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στην Βόρεια Ελλάδα και να ανοίξουν τα εγκατεστημένα κρεβάτια που παραμένουν κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού.

Να δημιουργηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό νέες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες των ασθενών σε όλες τις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας για να σταματήσουν να χάνονται ανθρώπινες ζωές επειδή δεν δίνονται κονδύλια για την δημόσια υγεία και χαρίζονται για την στήριξη των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων.

Οι βουλευτές Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, Ελένη Γερασιμίδου».
ΠΡΕΖΑ TV
4-2-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: