Του ΜΑΝΩΛΗ ΚΑΛΑΤΖΗ
Χωρίς ιδιαίτερες προσδοκίες εκ μέρους της Λευκωσίας θα συζητηθεί σήμερα στην Αθήνα το αίτημα για παροχή ενός έως δύο δισεκατομμυρίων στις κυπριακές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, από τα περίπου 50 δισ. που δόθηκαν για ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Οπως ανέφεραν οικονομικοί κύκλοι στη Κύπρο, το αίτημα αυτό είναι κυρίως πολιτικό, ώστε να εξαντληθούν όλες οι πιθανότητες περιορισμού του κυπριακού χρέους εν όψει της υπογραφής μνημονίου. Οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν πολύ δύσκολο να δοθούν αυτά τα χρήματα στις κυπριακές τράπεζες, γιατί θα παρουσιαστεί κενό στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και το πρόβλημα θα μετατοπιστεί από τη Λευκωσία στην Αθήνα.
Αντώνης Σαμαράς και Νίκος Αναστασιάδης, στη σημερινή συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, θα αναζητήσουν τρόπους κοινής αντιμετώπισης του προβλήματος, χωρίς να είναι σίγουρο ότι θα τους βρουν. Το σίγουρο είναι ότι θα καταλήξουν σε διακηρύξεις για την από κοινού αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης λόγω της σύνδεσης των οικονομιών Ελλάδας και Κύπρου αλλά και λόγω των κοινών συμφερόντων των δύο χωρών. Για να μην «κλείσει η πόρτα», το θέμα της βοήθειας προς τις κυπριακές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα θα παραπεμφθεί στους εμπειρογνώμονες (Προβόπουλο - Δημητριάδη) για μελέτη.
«Μη βιώσιμο»
Από τις επαφές που πραγματοποιεί το κλιμάκιο της τρόικας στην Κύπρο έχει προκύψει εμπλοκή σε σχέση με τις αυξημένες απαιτήσεις που θέτει η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία επιμένει ότι το χρέος σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί βιώσιμο και έτσι θα πρέπει να γίνουν «γενναία» βήματα προς την κατεύθυνση της αύξησης του εταιρικού φόρου, των ιδιωτικοποιήσεων, του φόρου κεφαλαιουχικών κερδών ή του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Σε αυτά τα θέματα η Λευκωσία έχει θέσει «κόκκινες γραμμές», αφήνοντας ανοικτό μόνο το ενδεχόμενο υποχωρήσεων για τις ιδιωτικοποιήσεις.
Επίσης ξεκάθαρη είναι και η άρνηση συζήτησης κάθε ενδεχομένου κουρέματος των καταθέσεων. Αν και αυτό έχει ξεκαθαριστεί εκ μέρους της Ε.Ε., μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία δημόσια και ρητή τοποθέτηση από τις Βρυξέλλες. Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, πριν αναχωρήσει για την Αθήνα, ενημέρωσε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και συζήτησε μαζί τους τις κινήσεις που προτίθεται να κάνει. Τα περιθώρια είναι περιορισμένα και γι' αυτόν το λόγο ζήτησε την άσκηση επιρροής από την Ανγκελα Μέρκελ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το Σάββατο, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα ώστε να συζητηθεί ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να συμβάλει η Μόσχα στη στήριξη της Κύπρου.
Κυπριακό
Και ενώ το ενδιαφέρον της κυπριακής κυβέρνησης είναι στραμμένο στην οικονομική κατάσταση της χώρας, φτάνει στη Λευκωσία ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ, με σκοπό να πραγματοποιήσει διερευνητικές επαφές με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.
Στη συνέχεια ο κ. Ντάουνερ θα μεταβεί στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όπου θα έχει συνάντηση με τον γ.γ. Μπαν Κι Μουν. Στόχος είναι να υπάρξει επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων, από το σημείο που είχαν σταματήσει πριν από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου στην Κύπρο. Ο κ. Αναστασιάδης σκοπεύει να διορίσει διαπραγματευτή ο οποίος θα αναλάβει το βάρος των διαβουλεύσεων.
Μισή διάψευση από Μ. Σαρρή
Συνάντηση είχαν χθες το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με τον Κύπριο ομόλογό του Μιχάλη Σαρρή, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλου και του επιτελείου του Κυπρίου υπουργού.
Θέμα της συνάντησης, όπως δήλωσε ο κ. Σαρρής κατά την έξοδό του, ήταν η διαμόρφωση κοινής γραμμής από την Ελλάδα και την Κύπρο στο Eurogroup. Σημείωσε ότι η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση θα ετοιμάσουν από κοινού επιστολή που θα περιγράφει το μέγεθος του προβλήματος στην Κύπρο. Σχετικά με τον κίνδυνο «κουρέματος» των κυπριακών καταθέσεων, ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι πεποίθησή του είναι πως έχει φύγει το θέμα από το τραπέζι και γι' αυτόν το λόγο «εξετάζουμε με την τρόικα της Κύπρου, εναλλακτικά σχέδια για να είναι αχρείαστο ένα "κούρεμα"», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με τις πληροφορίες ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει ζητήσει κονδύλια από την κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, τόνισε ότι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα, «αυτό που θα χρειαστούμε είναι αλληλεγγύη», ενώ έγνεψε καταφατικά στη διευκρινιστική ερώτηση εάν η Κύπρος εκτός της πολιτικής θα χρειαστεί και οικονομική στήριξη από την Ελλάδα.
Μία οικονομική στήριξη που μπορεί να έρθει όχι απ' ευθείας από τα κεφάλαια που θα πάρουν οι ελληνικές τράπεζες από την ανακεφαλαιοποίηση, αλλά μέσω αυτής, με την αναδιάρθρωση του δικτύου των καταστημάτων που έχουν οι κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα και τη μεταβίβασή τους σε ελληνικές συστηματικές τράπεζες.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΛΩΣΣΑΣ
enet.gr
ΠΡΕΖΑ TV
11-3-2013
1 σχόλιο:
Θα φανε καλα οι μαλάκες οι Κύπριοι τωρα με τον Αναστασιάδη...Ας πρόσεχαν
Δημοσίευση σχολίου