Τρίτη, Μαρτίου 12, 2013

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΦΤΑΙΝΕ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ, ΦΑΡΜΑΚΑΠΟΘΗΚΕΣ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΟΙ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ!


Tην ώρα που οι άρρωστοι γυρίζουν από φαρμακείο σε φαρμακείο για να προμηθευτούν - λόγω των προκλητικών ελλείψεων στην αγορά - τα απαραίτητα φάρμακά τους η κυβέρνηση διά μέσω του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά επιδίδεται σε σκιαμαχίες, επιχειρώντας να συγκαλύψει τις μεγάλες ευθύνες των πολυεθνικών, αλλά και να καθαγιάσει, ταυτόχρονα, τη λογική του ελεύθερου εμπορίου που αποτελεί μια απ' τις θεμελιώδεις αρχές της συνθήκης του Μάαστριχτ.


Σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας παρουσίασε τα αποτελέσματα ερευνών σε τέσσερις φαρμακαποθήκες, το ιατρείο ενός καθηγητή και εφτά φαρμακεία και δήλωσε βαρύγδουπα: «Παρουσίασα, όπως είχα δεσμευθεί, τα αποτελέσματα των ελέγχων που αφορούν στις παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων από τη χώρα. Ο φάκελος θα δοθεί στη δικαιοσύνη, το θεσμικό πλαίσιο θα αλλάξει και θα αυστηροποιηθούν οι ποινές προκειμένου να αποκατασταθεί η αγορά κι αυτό γιατί η περιορισμένη διαθεσιμότητα για τα 75 σκευάσματα από τα 12.000 στην ελληνική αγορά αφορούν όλα σε φάρμακα που βρίσκονται σε εξαγωγές».

Ωστόσο ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας σιώπησε πλήρως την υποχρέωση των πολυεθνικών εταιρειών και των φαρμακαποθηκών να προμηθεύουν πλήρως την ελληνική αγορά με τα απαραίτητα φάρμακα. Ακόμα και οι προβλεπόμενες, απ' την ελληνική νομοθεσία, χρηματικές ποινές για τις περιπτώσεις μη προμήθειας - «ατύχημα» το ονομάζουν οι πολυεθνικές - είναι τόσο εξευτελιστικές (κοντά στα 5.000 ευρώ) που οι εταιρείες προτιμούν να τις πληρώνουν, αποσύροντας τα φάρμακά τους!

Υπενθυμίζεται πως οι λεγόμενες παράλληλες εξαγωγές είναι η δυνατότητα που έχουν οι φαρμακέμποροι - ελέω Συνθήκης του Μάαστριχτ - εκμεταλλευόμενοι τις διαφορές τιμών από χώρα σε χώρα να επανεξάγουν τα φάρμακα - που εισάγουν οι πολυεθνικές - για να έχουν καλύτερα κέρδη από αυτά της διάθεσης των φαρμάκων στην ελληνική αγορά.

Οι διαφορές των τιμών προκύπτουν απ' τη μονοπωλιακή δυνατότητα που έχουν οι πολυεθνικές να τιμολογούν «κατά βούληση» τα φάρμακά τους και από εκεί μετά να προκύπτουν οι «εθνικές τιμές» - όπως στην Ελλάδα - με το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Όμως και αυτού του τύπου οι τιμολογήσεις, ενταγμένες στο σκληρό ανταγωνισμό που οξύνεται σε συνθήκες κρίσης, απορρίπτονται ξανά από τις πολυεθνικές που αποσύρουν σωρηδόν τα φάρμακά τους απ' τη χώρα μας με αποτέλεσμα - σε συνδυασμό με τις «παράλληλες εξαγωγές» - να μην μπορούν οι άρρωστοι να τα βρουν και να αναγκάζεται το ΙΦΕΤ να κάνει εισαγωγές για την κάλυψη ειδικών θεραπειών.
902.GR
ΠΡΕΖΑ TV
12-3-2013

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Οι άρρωστοι φταίνε για την έλλειψη φαρμάκων,αν δεν είχαμε άρρωστους θα είχαμε πλεόνασμα φαρμάκων και βιώσιμα ασφαλίστικα ταμεία...Θα το ακούσουμε σύντομα αυτό,να το θυμηθείτε...