Κυριακή, Μαρτίου 31, 2013

ΣΤΟ «ΨΥΓΕΙΟ» ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΠΡΟΤΖΕΚΤ - ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΟΥΣΚΑ


Η συνέχιση της υφεσιακής κατάστασης στη χώρα μας, σε συνδυασμό με κάποιες... «δυσχερείς» για τους επενδυτές αλλαγές στο νομοθετικό αλλά και το φορολογικό πλαίσιο, έχουν κατεβάσει αισθητά τον «πήχη» των προσδοκιών για την περίφημη «πράσινη» ανάπτυξη.Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, η σημαντική μείωση των εγγυημένων ταριφών, αλλά το κυριότερο, τα προβλήματα χρηματοδότησης των επενδύσεων αυτών έχουν «παγώσει» την κατασκευή των περισσότερων φωτοβολταϊκών έργων.

Ενδεικτικό της στασιμότητας που επικρατεί στον κλάδο είναι το... μηδαμινό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε στους τελευταίους διαγωνισμούς της ΔΕΗ, οι οποίοι αφορούσαν στην κατασκευή δύο φωτοβολταϊκών 15 MW το καθένα στην Κοζάνη, συνολικού προϋπολογισμού 39 εκατ. ευρώ. Οι... τακτικές περικοπές στις ταρίφες αλλά και η γενικότερη έλλειψη ρευστότητας -σημειώνεται ότι για τη συμμετοχή στους διαγωνισμούς απαιτούνταν εγγυητική ύψους 1 εκατ. ευρώ- θεωρούνται οι βασικές αιτίες για την... απουσία των επενδυτών.
Θυμίζουμε ότι πριν από λίγες ημέρες εξέπνευσε η προθεσμία υποβολής προσφορών για τον νέο διαγωνισμό που αφορά στο φωτοβολταϊκό της Μεγαλόπολης (50 MW), ο οποίος είχε «σπάσει» σε τρία κομμάτια για την καλύτερη προσέλκυση επενδυτών: προμήθεια εξοπλισμού (47 εκατ.), κατασκευή έργου (19 εκατ.) και κατασκευή δύο υποσταθμών (4,5 εκατ. ευρώ). Μόλις μία μεσαίου μεγέθους ελληνική εταιρεία εκδήλωσε ενδιαφέρον για την κατασκευή του έργου.
Πέρυσι, τον Σεπτέμβριο του 2012, στον διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η θυγατρική του ομίλου ΔΕΗ Ανανεώσιμες για το ίδιο έργο, κατατέθηκε μόλις μία προσφορά (για την προμήθεια εξοπλισμού από την J&P Αβαξ). Η εταιρεία προχώρησε στην επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, καθώς η εγγυημένη ταρίφα των 39,2 λεπτών ανά κιλοβατώρα λήγει τον ερχόμενο Οκτώβριο, με το ίδιο δυστυχώς αποτέλεσμα...
Ανάλογη τύχη αναμένεται να έχει και το... πολυδιαφημισμένο πρότζεκτ της Κοζάνης -ως ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης με προϋπολογισμό 600 εκατ. ευρώ-, ο διαγωνισμός του περασμένου Νοεμβρίου είχε κηρυχθεί άγονος, καθώς δεν κατέθεσε δεσμευτική προσφορά καμία εκ των 20 εταιρειών/ κοινοπραξιών που είχαν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον. Και σε αυτό το έργο, η άκρως ελκυστική ταρίφα των 295 ευρώ/ Mwh είναι «κλειδωμένη» μέχρι τον Οκτώβριο...
«Ευδοκίμησαν» 
Σύμφωνα πάντως με τα πιο πρόσφατα στοιχεία από τον ΛΑΓΗΕ, τον Φεβρουάριο εγκαταστάθηκαν νέα φωτοβολταϊκά με συνολική ισχύ 224 MW. Από αυτά, τα 211,36 MW αφορούν φωτοβολταϊκά πάρκα ή βιομηχανικές σκεπές και τα υπόλοιπα 12,59 MW φωτοβολταϊκά σε οικιακές στέγες. Πλέον, η συνολική εγκατεστημένη φωτοβολταϊκή ισχύς στο διασυνδεδεμένο σύστημα έφθασε τα 1.944 MW.
Η κινεζική εταιρεία Sky Solar ολοκλήρωσε πρόσφατα δύο έργα, συνολικής ισχύος 70 MW, ενώ η ιταλική Energy Resources Srl υπέγραψε συμφωνία ύψους 50 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 32 MW. Η κατασκευή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2013, ενώ για τη χρηματοδότησή του έχει γίνει συμφωνία με την κινεζική China Development Bank.
Ακόμη, 13 έργα του ομίλου Solar Cells Hellas ισχύος 4,48 MW συνδέθηκαν πρόσφατα στο εθνικό δίκτυο. Τα έργα αποτελούνται από φωτοβολταϊκούς σταθμούς σε αγρό ισχύος 3,44 MW καθώς και βιομηχανικές στέγες ισχύος 1,04 MW. Στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου βρίσκονται πλέον φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 400 MW στην ελληνική επικράτεια, από τα οποία 300 MW είναι ιδιόκτητα πάρκα και έχουν ενταχθεί σε διαδικασία fast track.
Δεν ανατέλλει ο «Ηλιος»
Η γερμανική υποχώρηση
Την ίδια στιγμή, ακόμη ένα... μεγαλεπήβολο σχέδιο που τέθηκε επί τάπητος πριν από μία διετία περίπου για την... αξιοποίηση του ελληνικού ήλιου φαίνεται ότι θα μείνει στα χαρτιά. Ο λόγος για το... περίφημο πρόγραμμα «Ηλιος», το οποίο αφορούσε την εξαγωγή ηλιακής ενέργειας από την Ελλάδα στη Γερμανία και στόχευε στη σταδιακή προσέλκυση επενδύσεων ύψους έως και 20 δισ. ευρώ, ικανές να επανεκκινήσουν την οικονομία της χώρας μας.
Κορυφαίοι Γερμανοί εκπρόσωποι του κλάδου με δηλώσεις τους τους προηγούμενους μήνες υπογράμμιζαν ότι η συνεχιζόμενη οικονομική αβεβαιότητα στην Ελλάδα εμποδίζει την εισροή ξένων επενδύσεων στον εγχώριο κλάδο φωτοβολταϊκών. Πλέον ένα σχέδιο στο οποίο στόχευε σε συνολική ισχύ 10.000 MW έχει ήδη κατεβάσει τον πήχη στα επίπεδα των... 500 MW.
H κορυφαία οικονομία της Ευρωπαϊκής Ενωσης φαίνεται ότι στρέφεται στην ενίσχυση των δικών της ΑΠΕ, πριν προχωρήσει στις όποιες εισαγωγές από άλλες χώρες για συμπλήρωση του δυναμικού της. Ακόμη και σε αυτό το «μέτωπο» πάντως, οι Γερμανοί φαίνεται να προτιμούν την υλοποίηση του προγράμματος Desertec το οποίο αφορά την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας που παράγεται στις ερήμους της Βόρειας Αφρικής. Αν και οι αποχωρήσεις της Siemens και της Bosch από το πρόγραμμα δείχνουν ότι και στο Desertec, τα αρχικά πλάνα έχουν αλλάξει επί τα χείρω...
Οι κινέζοι
Κατεβάζουν τον πήχη μετά το λουκέτο - σοκ
Σημαντικό «πλήγμα» στη γενικότερη προσπάθεια της Κίνας να κυριαρχήσει στην ευρωπαϊκή αγορά φωτοβολταϊκών αποτέλεσε η πρόσφατη χρεοκοπία της Suntech Power, της μέχρι πρότινος μεγαλύτερης παραγωγού φωτοβολταϊκών παγκοσμίως. Ο κινεζικός κολοσσός δεν κατάφερε να αποπληρώσει 541 εκατ. δολάρια σε κατόχους μετατρέψιμων ομολόγων, προκαλώντας αίσθηση στον κλάδο.
Σημειώνεται ότι η Suntech χρωστάει πολλά χρήματα τόσο στην κινεζική China Development Bank όσο και σε ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Το δημιούργημα του Shi Zhengrong, ενός εκ των πλουσιότερων Κινέζων, εκτιμάται ότι χρωστάει περίπου 2,27 δισ. δολάρια και πρόσφατα ανακοίνωσε το κλείσιμο του μοναδικού της εργοστασίου στις ΗΠΑ. Οι λόγοι που επικαλέστηκε η Suntech για το κλείσιμο της μονάδας στην Αριζόνα ήταν οι αντιντάμπινγκ υψηλοί δασμοί που επέβαλαν οι ΗΠΑ στα κινέζικα ηλιακά κύτταρα και στα πλαίσια αλουμινίου των φωτοβολταϊκών μονάδων, καθώς και η παγκόσμια υπερπαραγωγή των φωτοβολταϊκών πλαισίων.
Υπερδανεισμένοι
Η χρεοκοπία της Suntech «πλήττει» γενικότερα το κινεζικό μοντέλο ανάπτυξης των ΑΠΕ, μέσω του... άπλετου δανεισμού από τις κρατικές τράπεζες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η China Development Bank έχει δανείσει 43,2 δισ. δολάρια 12 κινεζικούς ομίλους παραγωγής φωτοβολταϊκών, στους οποίους περιλαμβάνονται η LDK, η JinkoSolar, η Trina Solar, η Han­wha SolarOne, η Yingli Green Energy, η GCL-Poly Energy Hol­din­gs, η JA Solar, η Cana­dian Solar, η Sungrow Power Supply, η China Sunergy, η ENN Ener­gy Holdings και η Rene Sola.
Οπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, η LDK εμφάνιζε δανεισμό άνω των 3,3 δισ. δολαρίων και ζήτησε από τη Citigroup βοήθεια για την αναδιάρθρωση των χρεών της. Ακόμη, η Trina Solar ανακοίνωσε ότι χρησιμοποιούσε πιστώσεις 250 εκατ. από την China Development Bank, καθώς και άλλα δάνεια 1,29 δισ. από άλλες τράπεζες. Τέλος, η Yingli θα χρειαστεί για την αποπληρωμή χρεών μέχρι το 2015 ποσά που φθάνουν τα 603 εκατ. Ο Meng Xiangan, αντιπρόεδρος της China Renewable Energy Society, εκτιμά ότι η Κίνα ενδεχομένως να εγκαταλείψει κάποια μεγάλα έργα και να στραφεί σε μικρότερα, ενώ θα ενθαρρύνει τις συγχωνεύσεις των μεγάλων εταιρειών.
ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
mapostolou@pegasus.gr

 ΕΘΝΟΣ
 ΠΡΕΖΑ TV
31-3-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: