Σάββατο, Μαρτίου 16, 2013

ΟΛΑ ΗΤΑΝ ΠΡΟΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΩΝ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ-ΤΩΡΑ ΤΟΥΣ ΛΕΝΕ Ή ΣΑΣ ΚΛΕΒΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ Ή ΑΤΑΚΤΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ !!!!


Δεν είναι καλά τα νέα μας και κανείς δεν είναι ευχαριστημένος, δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ Μιχάλης Σαρρής στο κρατικό ραδιόφωνο, για την απόφαση του Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων, κάνοντας  παράλληλα λόγο για ιστορικά δύσκολη απόφαση ευθύνης με οδυνηρές πτυχες, που αποτρέπει την άτακτη χρεοκοπία της χώρας μας.
Εξέφρασε δε τη θέση ότι η απόφαση αυτή, με την πάροδο σχετικά λίγου χρόνου θα φέρει την οικονομία της Κύπρου σε πιο σταθερή βάση.
Είναι μεν δύσκολη κατάληξη αλλά είναι καλύτερη από την εναλλακτική λύση που είναι η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και η άτακτη χρεοκοπία του κράτους, είπε ο κ. Σαρρής.


«Αντιμετωπίζαμε ενδεχόμενο άτακτης χρεοκοπίας, κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος, ενός πραγματικού κουρέματος που θα προέκυπτε από το κλείσιμο των τραπεζών μας. Αντιμετωπίσαμε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και υπό τις περιστάσεις πιστέψαμε ότι η επιλογή αυτή, όσο και να φαίνεται οδυνηρή, όσο και να επηρεάζει, που επηρεάζει, είναι κάτι το οποίο μπορούμε να διαχειριστούμε σε σύγκριση με την εναλλακτική λύση που ήταν η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και η άτακτη χρεοκοπία του κράτους»

Η απόφαση αυτή εξασφαλίζει στην Κύπρο 6μιση δις περίπου, πρόσθεσε ο Υπουργός, σημειώνοντας ότι «με την εμπλοκή της ΕΕ εξασφαλίζουμε ένα πρόγραμμα με τη συνεχή στήριξη της ΕΚΤ και βάζουμε την οικονομία, η οποία δεν ήταν διατηρήσιμη με τον τρόπο που είχαν εξελιχτεί τα πράγματα, σε μια πορεία. Δεν μπορούσαμε να συνεχίσουμε μονοί μας».

Θα μας σώσουν τα 6μιση δις;

Η βοήθεια που θα πάρουμε θα είναι 10 δις και με τα 6μιση δις που θα προκύψουν από το κούρεμα θα έχουμε τη δυνατότητα να ανακάμψουμε σχετικά γρήγορα και να επανακτήσουμε τα χαμένα. Αν δεν γίνονταν αυτά, θα είχαμε να αντιμετωπίσουμε χάος, είπε ο κ. Σαρρής.

Έπρεπε να αφήσουμε τις τράπεζες να χρεοκοπήσουν;

Αυτοί ο οποίοι τα λένε αυτά να το εξηγήσουν σε εκείνους που θα έχαναν το 100% των λεφτών τους. Η επιλογή ήταν να γίνει κάτι το οποίο είναι μεν οδυνηρό αλλά είναι καλύτερο από την εναλλακτική λύση που θα ήταν να χαθούν πολύ περισσότερα λεφτά, είπε ο Υπουργός.

Το επιτόκιο

Δεν έχει αποφασιστεί ακόμη το επιτόκιο αλλά κυμαίνεται γύρω στο 2,5% με περίοδο χάριτος 10 χρόνων, είπε ο ΥΠΟΙΚ.

Ερωτηθείς αν θα ήταν διαφορετική η κατάληξη αν υπήρχε θετική ένδειξη από τη Μόσχα για συμμετοχή, είπε ότι αν ολοκληρώνονταν μια συμμετοχή σε μια από τις τράπεζες, αν μετατρεπόταν το χρέος σε επένδυση σε τράπεζα, ίσως να άλλαζαν κάποια πράγματα όμως και πάλι το σύστημα μας θα χρειαζόταν πολύ περισσότερα λεφτά.

Υπάρχει καιρός όμως ακόμα να βρούμε λεφτά και να αντιμετωπίσουμε το θέμα, τόνισε ο κ. Σαρρής.

Θα επιστραφούν τα λεφτά που «κουρευτούν»;

Τα ποσά που θα αφαιρεθούν από τις καταθέσεις θα δοθούν υπό μορφή τραπεζικών μετοχών, σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ.

Επαφές στη Μόσχα

Σε ότι αφορά το περιεχόμενο των επαφών του κ. Σαρρή στη Μόσχα, ο ίδιος έιπε ότι θα συζητηθεί η επιμήκυνση του χρέους και η βελτίωση των ορών αποπληρωμής. «Θα προσπαθήσουμε επίσης να δούμε αν υπάρχει τρόπος να πάρουμε μεγαλύτερη βοήθεια από τη Ρωσία».

Ελλάδα

Έχει επέλθει η συμφωνία για τη συγχώνευση και απορρόφηση καταστημάτων από τα ελληνικά τραπεζικά σχήματα και αυτό θα γίνει σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, είπε ο ΥΠΟΙΚ, προσθέτοντας ότι ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει το τραπεζικό μας σύστημα από την υπερβολική έκθεση σε άλλες αγορές μειώνεται αισθητά.

Ταμεία προνοίας

Ασκήθηκε έντονη πίεση, τα ταμεία προνοίας, να εθνικοποιηθούν και να μετατραπούν σε μετοχές τραπεζών ή σε ομόλογα, είπε ο ΥΠΟΙΚ προσθέτοντας ότι «το αποφύγαμε αυτό αλλά τα ταμεία προνοίας είναι όπως όλοι οι άλλοι καταθέτες».

Κάποιοι πίεζαν για πάρα πολύ μεγαλύτερο κούρεμα, είπε ο κ. Σαρρής, προσθέτοντας ότι ήθελαν να κλείσουν οι τράπεζες και να δούμε τι μπορούμε να περισώσουμε από τα καλά δάνεια . Με αυτό το ενδεχόμενο μας απειλούσαν με έντονο τρόπο.
http://www.sigmalive.com/news/politics/35343
ΠΡΕΖΑ TV
16-3-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: