Έντονη ανησυχία, για διαφορετικούς λόγους, έχει προκαλέσει τόσο στο Λουξεμβούργο όσο και στη Σλοβενία, το αμφιλεγόμενο μοντέλο που επέλεξε η Ευρωζώνη για να διασώσει την κυπριακή οικονομία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, σε συνέντευξή του προς το Der Spiegel, ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λυκ Φρίντεν, προειδοποιεί για τις συνέπειες που θα έχει για τον χρηματοοικονομικό χώρο της Ευρωζώνης η υιοθέτηση του κυπριακού παραδείγματος.
«Αυτό θα ωθήσει τους επενδυτές στο να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους εκτός Ευρωζώνης», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Φρίντεν, προσθέτοντας ότι «σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση θα πρέπει να αποφευχθεί οτιδήποτε οδηγεί σε αποσταθεροποίηση και πλήττει την εμπιστοσύνη των αποταμιευτών».
Εν τω μεταξύ, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβενίας, Μάρκο Κράνγετς, απορρίπτει τις προβλέψεις που θέλουν τη χώρα του να είναι ο επόμενος υποψήφιος αποδέκτης διεθνούς οικονομικής βοήθειας.
«Μπορώ να πω με σαφήνεια ότι η κατάσταση της Σλοβενίας δεν επιβάλλει την χορήγηση ενός πακέτου διάσωσης», είπε χαρακτηριστικά στο πρακτορείο ειδήσεων STA ο κ. Κράνγετς, καλώντας παράλληλα την νέα κυβέρνηση της χώρας του να προχωρήσει άμεσα στην εξυγίανση των δημοσιονομικών και του τραπεζικού τομέα και κυρίως στην σταθεροποίηση της πραγματικής οικονομίας.
Τα χρηματοπιστωτικά ινστιτούτα της χώρας έχουν στα βιβλία τους «τοξικά δάνεια» ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν στο ένα πέμπτο του ΑΕΠ της χώρας.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΔΝΤ, η ανακεφαλαιοποίηση των τριών μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας απαιτεί περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ.
Ο κ. Κράνγετς προτείνει στην κυβέρνηση της Αλένκα Μπράτουσεκ να προβεί άμεσα στην σύσταση μια «κακή τράπεζα» (bad bank) και στην ιδιωτικοποίηση τραπεζών και άλλων κρατικών επιχειρήσεων.
Μάλτα: καμία σχέση με την Κύπρο
Τις τεράστιες διαφορές της με την Κύπρο σπεύδει να τονίσει και η Μάλτα. Ο τραπεζικός τομέας της Μάλτας είναι «ισχυρός και σταθερός» διαβεβαιώνει η κυβέρνηση της χώρας, απορρίπτοντας για άλλη μία φορά οποιαδήποτε σύγκρισή της με την Κύπρο.
«Ο τραπεζικός τομέας είναι ισχυρός και σταθερός. Η Μάλτα εντάχθηκε στη ζώνη του ευρώ το 2008 για να ενισχύσει τη μακροοικονομική και χρηματοοικονομική σταθερότητά της και για να συμβάλει στη σταθερότητα του οικονομικού συστήματος της ευρωζώνης» αναφέρεται στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης, την Παρασκευή.
Στην ανακοίνωση υποστηρίζεται ότι ο μαλτέζικος τραπεζικός τομέας είναι σήμερα μικρότερος σε μέγεθος από το μέσο όρο της ευρωζώνης, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στην Κύπρο.
Επιπλέον, τα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών του νησιού δεν είναι εκτεθειμένα σε χώρες που έχουν ενταχθεί σε διεθνή προγράμματα βοήθειας.
Το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ κατατάσσει την Μάλτα 13η σε σύνολο 144 χωρών όσον αφορά τη σταθερότητα του τραπεζικού τομέα της, ο οποίος επιπλέον είναι «καλά κεφαλαιοποιημένος», υπογραμμίζει η κυβέρνηση.
Τις τελευταίες ημέρες ο διεθνής Τύπος είκαζε ότι η Μάλτα και το Λουξεμβούργο ενδέχεται να είναι οι δύο επόμενες χώρες που θα δουν τον τραπεζικό τομέα τους να απειλείται.
Την Τετάρτη πάντως ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Μάλτας Τζόζεφ Μπονίτσι είχε απορρίψει κάθε σύγκριση της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα του με αυτήν της Κύπρου.
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
31-3-2013
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου