Πέμπτη, Μαρτίου 21, 2013

ΝΤΙΓΙΆΡΜΠΑΚΙΡ: ΣΥΓΚΈΝΤΡΩΣΗ ΧΙΛΙΆΔΩΝ ΚΟΎΡΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΊΝΩΣΗ ΟΤΣΑΛΆΝ ΠΕΡΊ ΕΚΕΧΕΙΡΊΑΣ


Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί στο Ντιγιάρμπακιρ σήμερα, ημέρα του Νεβρόζ, του κουρδικού Νέου Έτους, για να ακούσουν την «ιστορική» έκκληση για εκεχειρία, την οποία αναμένουν από τον φυλακισμένο ηγέτη των Κούρδων της Τουρκίας Αμπντουλάχ Οτσαλάν, με την ελπίδα για τον τερματισμό μιας σύγκρουσης που μαίνεται εδώ και 29 χρόνια.Ο Οτσαλάν είχε συνομιλίες με αξιωματούχους των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών για τον αφοπλισμό των ανταρτών, ώστε να τερματιστεί η σύγκρουση. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα δήλωσε ότι θα προτείνει ένα ειρηνευτικό σχέδιο. Κούρδοι πολιτικοί που συναντήθηκαν με τον Οτσαλάν επιβεβαίωσαν την πρόθεσή του να καλέσει σε κατάπαυση του πυρός ανήμερα του Νεβρόζ. Ο Κούρδος ηγέτης πρόκειται επίσης να καλέσει τους ενόπλους του να εγκαταλείψουν το τουρκικό έδαφος και να αποσυρθούν στις βάσεις τους στο βόρειο Ιράκ.


Από την ανατολή του ήλιου, πλήθη Κούρδων συγκεντρώνονται για τη γιορτή του Νεβρόζ στη μεγάλη πλατεία του Ντγιγιάρμπακιρ, όπου πρόκειται να αναγνωσθεί το μήνυμα του Οτσαλάν από πολιτικούς του κουρδικού κόμματος BDP. Εκπρόσωπος του BDP είπε ότι δεν είναι ακόμη σαφές πότε ακριβώς θα αναγνωσθεί το μήνυμα.

Λίγο πριν από το μεσημέρι, πολλές εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται στην πλατεία κρατώντας πανό που γράφουν "στην ειρήνη όπως και στον πόλεμο, είμαστε μαζί σου, αρχηγέ" ή τραγουδώντας "ζήτω ο αρχηγός μας, ο Άπο", όπως επονομάζεται ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

enet.gr
ΠΡΕΖΑ TV
22-3-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: