Σάββατο, Μαρτίου 09, 2013

ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ: ΝΕΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ


Η συμμετοχή φορέων δημόσιας υγείας σε τέτοιες αστυνομικές «επιχειρήσεις-σκούπα» αντιβαίνει την ιατρική ηθική.
Την έντονη αντίδρασή μας εκφράζουμε οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) στις «επιχειρήσεις-σκούπα» της Ελληνικής Αστυνομίας όπως αυτή που διεξήχθη στις 5 Μαρτίου τη νύχτα, για τη μεταφορά τοξικοεξαρτημένων ατόμων σε εγκαταστάσεις της Αστυνομίας στην Αμυγδαλέζα. Σύμφωνα με τις Αρχές, η εν λόγω επιχείρηση, στην οποία συμμετείχαν και φορείς Δημόσιας Υγείας (Υπουργείο Υγείας, ΕΚΕΠΥ, ΚΕΕΛΠΝΟ), είχε στόχο τον έλεγχο διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και την παροχή «ιατρικής- ανθρωπιστικής» βοήθειας, όπως περίθαλψη και καταγραφή των ατόμων αυτών  (άντρες και γυναίκες, ελληνικής και ξένης υπηκοότητας). «Η Δημόσια Υγεία δεν διασφαλίζεται με αστυνομικού τύπου υγειονομικούς ελέγχους», δηλώνει ο Βίλεμ Ντε Γιονγκ, Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Προστατεύεται και προάγεται αποτελεσματικά μόνο όταν ο πληθυσμός έχει επαρκή πρόσβαση στις υγειονομικές υπηρεσίες και σε λειτουργικά προγράμματα Δημόσιας Υγείας και μόνο όταν αντιμετωπίζονται οι ιατρικές ανάγκες όλων των κοινωνικών ομάδων -ανασφάλιστων, χρηστών ουσιών, άστεγων κ.λπ.- ανεξάρτητα από εθνικότητα», συμπληρώνει.

Η ενεργοποίηση της διάταξης της τροπολογίας του ΠΔ 114/2010 που πέρασε στο νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, Μεταφορών, Δημοσίων Έργων και άλλες διατάξεις» πέρυσι στις 9 Απριλίου, προβλέπει «υποχρεωτική υγειονομική εξέταση σε άτομα που πάσχουν από λοιμώδες νόσημα ή ανήκουν σε ομάδες ευάλωτες σε λοιμώδεις ασθένειες καθώς και την κράτησή τους σε χώρους νοσηλείας αναγνωρίζοντας ότι τα άτομα αυτά συνιστούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία». Σύμφωνα με την ίδια διάταξη «ο κίνδυνος εντοπίζεται σε άτομα που πάσχουν από λοιμώδες νόσημα ή ανήκουν σε ομάδες ευάλωτες σε λοιμώδεις ασθένειες, ιδίως λόγω της χώρας προέλευσης ή της χρήσης ενδοφλέβιων μη σύννομων ουσιών, του ότι είναι εκδιδόμενα πρόσωπα..., ή του ότι διαμένουν υπό συνθήκες που δεν πληρούν τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής».

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουμε ότι η Δημόσια Υγεία είναι ευθύνη της πολιτείας. Όταν απουσιάζει μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική Δημόσιας Υγείας και η εφαρμογή αυτής μέσα από κατάλληλες ενέργειες, τα άτομα κινδυνεύουν, δεν είναι τα ίδια ο κίνδυνος. Παράλληλα, η συμμετοχή υγειονομικών σε αστυνομικές «επιχειρήσεις – σκούπα» γεννά σοβαρά ηθικά ζητήματα βάσει του κώδικα ιατρικής δεοντολογίας. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούμε τις Αρχές της χώρας να αλλάξουν το σχετικό νόμο και τις σχετικές υγειονομικές διατάξεις, διασφαλίζοντας πρόσβαση στο σύστημα υγείας για το σύνολο των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού. Αυτό μπορεί να γίνει εφικτό μόνο μέσα από καλά σχεδιασμένες και συντονισμένες ιατρικές υπηρεσίες, και οπωσδήποτε έξω από τη σφαίρα δραστηριότητας της Αστυνομίας.
left.gr

ΠΡΕΖΑ TV
9-3-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: