Τρίτη, Μαρτίου 26, 2013

ΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΜΕ ΦΟΥΣΚΩΤΟ


Οι ισπανικές και μαροκινές υπηρεσίες θαλάσσιας διάσωσης περισυνέλεξαν σήμερα 23 Αφρικανούς μετανάστες οι οποίοι επιχειρούσαν να διαπλεύσουν τα στενά του Γιβραλτάρ με φουσκωτά σκάφη προκειμένου να αποβιβασθούν στις ακτές της Ισπανίας.


Οι ισπανικές αρχές διέσωσαν 12 μετανάστες, οι οποίοι επέβαιναν σε δύο επισφαλή σκάφη, ενώ οι αντίστοιχες μαροκινές περίπολοι περισυνέλεξαν άλλους 11, οι οποίοι επιχείρησαν το διάπλου με φουσκωτά σκάφη, ένα μέσο ιδιαίτερα επισφαλές, που όμως χρησιμοποιείται τελευταίως όλο και περισσότερο. Τα συνεργεία διάσωσης διένειμαν κουβέρτες στους διασωθέντες και τους μετέφεραν στο λιμένα της Ταρίφα, στις ακτές της Ανδαλουσίας στη Νότια Ισπανία. Όλοι οι διασωθέντες ήταν γενικά καλά στην υγεία τους, με λίγους εξ αυτών να υποφέρουν από ελαφρά υποθερμία, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες. Η ισπανική Πολιτοφυλακή τους οδήγησε μετά σε κέντρα κράτησης μεταναστών.

«Αυτό που έχει αλλάξει τους τελευταίους μήνες είναι ο τρόπος δράσης. Αντί να χρησιμοποιούν σκάφη για τη διαπεραίωση 30 ή 40 ατόμων, πλέον αγοράζουν φουσκωτά, που είναι κυριολεκτικά παιχνίδια, και φορτώνουν τέσσερα, πέντε, το πολύ έξι άτομα. Τούτο είναι ακόμη πιο επικίνδυνο και υπάρχει κίνδυνος ανατροπής, δηλαδή πνιγμού», σημειώνει ο Αντόνιο Φερνάντεθ, επικεφαλής των εκτάκτων περιστατικών του Ερυθρού Σταυρού.

Πολυάριθμοι επίδοξοι μετανάστες από την Υποσαχάρια Αφρική προσπαθούν να φθάσουν μέσω θάλασσας στην Ισπανία, διαπλέοντας τα Στενά του Γιβραλτάρ ή διασχίζοντας τα χερσαία σύνορα των δύο θυλάκων της Ισπανίας, Θέουτα και Μελίλια, στο Βόρειο Μαρόκο. 
http://www.902.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
26-3-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: