Του ΦΙΛΗ ΚΑΪΤΑΤΖΗ
Η Βρετανία δείχνει τον «κακό δρόμο» και για την Ελλάδα στο ζήτημα του νερού μετά την αποκάλυψη ότι οι πολλά υποσχόμενες ιδιωτικές εταιρείες ύδρευσης δεν πληρώνουν φόρους, έχουν δανειστεί 3,4 δισ. λίρες και το βάρος πέφτει πλέον στους καταναλωτές, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν το «μάρμαρο» με περίπου 400 λίρες ετησίως.
Η μάχη να κρατηθεί το νερό εκτός των αγορών είναι μία (ακόμη) δοκιμασία για τη δημοκρατία στην Ευρώπη, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει τις χώρες του Νότου προς την κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης, μας είπε η Μαρία Κανελλοπούλου από την κίνηση «Save greek water» με αφορμή την (σ.σ.: αν και έχουν παραγίνει αυτές οι επέτειοι) Παγκόσμια Ημέρα Νερού σήμερα.
Δικαίωμα
Τον «καλό δρόμο» δείχνει «η Ολλανδία που εφαρμόζει στην ουσία το ψήφισμα του ΟΗΕ αναγνωρίζοντας την πρόσβαση στο νερό και την υγιεινή ως οικουμενικό και θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα».
Η ιδιωτικοποίηση του νερού, όπου έχει εφαρμοστεί (π.χ. Βρετανία), όπως θα δούμε στη συνέχεια «φέρνει κατά κανόνα αλματώδεις αυξήσεις, υποβάθμιση της ποιότητάς του, αθέτηση συμφωνιών για επενδύσεις στη συντήρηση των δικτύων, ολιγοπωλιακές πρακτικές -και όλα αυτά αποτυπώνονται και στην έρευνα της Κομισιόν: Για πρακτικές εναρμόνισης συμπεριφοράς στις μεγάλες πολυεθνικές».
Στη Βρετανία τα πράγματα είναι ξεκάθαρα αποδεικνύοντας του λόγου το αληθές, διευκρινίζει η Μαρία Κανελλοπούλου: Οι επιχειρήσεις ύδρευσης Northumbrian, Yourksire, Anglian, Thames, South Staffs και Sutton and East Surrey (ρεπορτάζ του «Independent») δανείζονταν όλες από θυγατρικές τους που εδρεύουν εκτός Βρετανίας (δείχνοντας και καλά ότι έχουν παθητικό) ώστε να φοροδιαφεύγουν με αυτό τον τρόπο (το επιτρέπει το Σύνταγμα της χώρας).
Οι ιδιοκτήτες εισπράττουν τις δόσεις αποπληρωμής χωρίς να οφείλεται φόρος, έχοντας χορηγήσει μέσω του χρηματιστηρίου των νήσων της Μάγχης (βλέπε φορολογικοί παράδεισοι, η Κύπρος όμως βάλλεται) ομολογιακά δάνεια δι' εισηγμένων ομολόγων, οι τόκοι των οποίων απαλλάσσονται οιασδήποτε φορολογίας.
Με το κόλπο αυτό γλιτώνουν το 20% του ποσού που θα έπρεπε να αποδίδουν στις βρετανικές φορολογικές αρχές.
Ετσι λοιπόν «τα υπέρογκα ποσά αυτών των δανείων με τα οποία χρηματοδοτούνται οι εργασίες των επιχειρήσεων ύδρευσης επιβαρύνουν τους Βρετανούς πολίτες με περίπου 2 δισ. λίρες ετησίως (περισσότερα απ' ό,τι θα καλούνταν να καταβάλουν αν οι ιδιωτικές εταιρείες χρηματοδοτούνταν από το κράτος). Τα ακαθάριστα κέρδη των επιχειρήσεων ανήλθαν σε 10 δισ. λίρες το 2012».
Αυτό σημαίνει, «ότι το 1/3 των χρημάτων που καταβάλλει κάθε καταναλωτής στην Αγγλία και την Ουαλία κατευθύνονται στο εξωτερικό είτε ως μέρισμα είτε ως τόκοι στα δάνεια που έχουν συνάψει οι επιχειρήσεις με τον τρόπο που προαναφέρθηκε» χάνοντας διπλά το βρετανικό Δημόσιο.
«Ας μην αφήσουμε να έχουμε την ίδια κατάληξη και στην Ελλάδα, όπως κάποτε συνέβαινε με την Ούλεν (απόρροια μιας άλλης οικονομικής εξάρτησης)» αναφέρει η Savegreekwater.
Σήμερα, λόγω της ημέρας, θα γίνουν εκδηλώσεις από την «Εναλλακτική δράση για ποιότητα ζωής», την «Πρωτοβουλία για την ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ελλάδα» Save greek Water, το Σύλλογο φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα, τον Εξωραϊστικό σύλλογο Ζούμπερι, τους Οικολόγους Πράσινους κ.ά.
Εκδηλώσεις
Στις 6 μ.μ. έχει διοργανωθεί ποδηλατοπορία με εκκίνηση από το Σύνταγμα και συμβολικό προορισμό τα γραφεία της ΕΥΔΑΠ στο Γαλάτσι. Η ποδηλατοπορία θα καταλήξει στο αυτοδιαχειριζόμενο πάρκο Ναυαρίνου, όπου θα γίνει ανοιχτή εκδήλωση και «πάρτι νερού».
Επίσης, στις 11 π.μ., στο Φράγμα του Μαραθώνα θα πραγματοποιηθεί «εκδήλωση - κινητοποίηση ενάντια στη σχεδιαζόμενη εκποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης». Πληροφορίες στην Οργανωτική Επιτροπή: Βασίλης Δελαγραμμάτικας: 6976754182, Κατερίνα Γαβαλά: 6942715604. Για τις άλλες δραστηριότητες, στον Μάκη Σταύρου: 6977990887.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι, με σύνθημα «η ύδρευση και η αποχέτευση είναι ανθρώπινο δικαίωμα», έχουν διοργανώσει μια σειρά εκδηλώσεων σε διάφορα σημεία της χώρας (αναλυτικά στο site του κόμματος). Και ζητούν: «Την τήρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα νερά, την κοινή λογική και την υπεράσπιση των συλλογικών αγαθών».
http://www.enet.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
22-3-2013
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου