Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου, η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδια για θέματα δικαιοσύνης, θεμελιωδών δικαιωμάτων και ιθαγένειας, Βίβιαν Ρέντινγκ, γράφει για τη βίαιη πρακτική του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Το in.gr δημοσιεύει το άρθρο της:
της Βίβιαν Ρέντινγκ
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ), κάθε χρόνο εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια στην ΕΕ και σε ολόκληρο τον κόσμο υποβάλλονται στη βίαιη πρακτική του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Ακόμη περισσότερες κινδυνεύουν να τον υποστούν. Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων είναι εξαιρετικά επιβλαβής πρακτική η οποία παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα του παιδιού και τα δικαιώματα των κοριτσιών και των γυναικών για τη σωματική και ψυχική ακεραιότητα.
Στις 6 Φεβρουαρίου, με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας μηδενικής ανοχής για τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε την ισχυρή δέσμευσή της για την εξάλειψη αυτής της απαράδεκτης πρακτικής. Έχει έρθει η ώρα για δράση. Σήμερα, μαζί με τη συνάδελφό μου Cecilia Malmström, αρμόδια για τις εσωτερικές υποθέσεις, θα ενώσουμε τις προσπάθειές μας με εκείνες των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα ζητήσουμε μηδενική ανοχή για τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Αποφασίσαμε να συνεργαστούμε με αξιόλογες γυναίκες και άνδρες: μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κορυφαίους, παγκοσμίως, αγωνιστές κατά του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων, μεταξύ των οποίων: η Waris Dirie, το «Λουλούδι της ερήμου», η Khady Koita και η Chantal Compaoré – πρώτη κυρία της Μπουρκίνα Φάσο. Θα συζητήσουμε τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να βοηθήσει τα κράτη μέλη να εξαλείψουν αυτήν την πρακτική της οποίας τα θύματα στην ΕΕ εκτιμάται ότι είναι περίπου μισό εκατομμύριο.
Θέλω να διασφαλίσουμε ότι χρησιμοποιούμε όλα τα μέσα που διαθέτουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να υποστηρίξουμε τις εθνικές και διεθνείς προσπάθειες για τον τερματισμό αυτής της απαράδεκτης πρακτικής. Γι’ αυτό δρομολογούμε δημόσια διαβούλευση, ώστε να συγκεντρωθούν απόψεις σχετικά με τον καλύτερο τρόπο λήψης μέτρων σε επίπεδο ΕΕ για την καταπολέμηση του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Υπάρχει ήδη νομοθεσία σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ που απαγορεύει την πρακτική αυτή. Τώρα πρέπει να συμπληρώσουμε τη νομοθεσία αυτή ευαισθητοποιώντας περισσότερο σχετικά με τις καταστροφικές συνέπειες του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων στην ψυχική και σωματική υγεία των γυναικών και των κοριτσιών, αλλά και παρέχοντας υπηρεσίες υποστήριξης των θυμάτων. Η πρώτη μας προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η πρόληψη: να βοηθήσουμε ώστε κανένα κορίτσι να μην υποστεί πλέον αυτή την τραυματική εμπειρία.
Πρέπει επίσης να φροντίσουμε τα θύματα: στην ΕΕ το ζήτημα αυτό αφορά πολλές εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες. Τούτο σημαίνει ότι χιλιάδες γυναίκες χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ότι χιλιάδες κορίτσια έχουν ανάγκη από προστασία και ότι χιλιάδες γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που υποφέρουν από μεταγενέστερες επιπλοκές χρειάζονται υποστήριξη. Η νέα οδηγία της ΕΕ σχετικά με τα θύματα θα διασφαλίσει ότι, στις γυναίκες θύματα βίας, συμπεριλαμβανομένων των θυμάτων της συγκεκριμένης επιβλαβούς πρακτικής, θα παρέχεται η ειδική υποστήριξη και προσοχή που έχουν ανάγκη. Διαθέτουμε ενωσιακή χρηματοδότηση για την ευαισθητοποίηση για όλες τις μορφές βίας κατά των γυναικών στα κράτη μέλη της ΕΕ και για την υποστήριξη των ΜΚΟ και άλλων οργανώσεων που βοηθούν τα θύματα. Μπορείτε να βοηθήσετε κι εσείς - με τη δική σας φωτογραφία με θέμα «μηδενική ανοχή» διαδώστε το μήνυμα: «δεν υπάρχει χώρος στην Ευρώπη γι’ αυτή τη βαναυσότητα».
Όλοι συμφωνούν ότι οι γυναίκες δεν θα πρέπει να υφίστανται βία απλώς και μόνο λόγω φύλου. Μια πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων διαπιστώνει ότι υπάρχουν θύματα ή δυνητικά θύματα, σε τουλάχιστον 13 χώρες της ΕΕ. Ωστόσο, αυτό μας αφορά όλους: ακόμη και ένα μόνο θύμα είναι πολύ. Το μέλλον αυτών των κοριτσιών και γυναικών είναι στην Ευρώπη και οφείλουμε να τις βοηθήσουμε - όπως και όλα τα θύματα της πρακτικής του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων, όπου και αν βρίσκονται. Η ΕΕ θα αγωνιστεί για να σταματήσουν οι ακρωτηριασμοί των γυναικείων γεννητικών οργάνων - όχι μόνο με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, αλλά 365 ημέρες τον χρόνο!
Πάρτε μέρος στην εκστρατεία στέλνοντας δική σας φωτογραφία «μηδενική ανοχή»: COMM-SOCIAL-MEDIA-TEAM@ec.europa.eu
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
8-3-2013
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου