Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχτεί η λειτουργία των μονάδων χορήγησης υποκατάστατων του ΟΚΑΝΑ και στη Θεσσαλονίκη. Τα αποθέματα της μεθαδόνης, την οποία η χώρα μας εισάγει από την Αγγλία, επαρκούν έως το τέλος Απριλίου, με αποτέλεσμα οι χρήστες να απειλούνται ακόμη και με διακοπή της συνέχισης της θεραπείας τους.
Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr
Μάλιστα πριν από περίπου τρεις εβδομάδες είχε δημιουργηθεί πρόβλημα με τη μεθαδόνη στη μονάδα του ΟΚΑΝΑ στη Σταυρούπολη, οπότε χρειάστηκε να μειωθούν οι δόσεις στους χρήστες, γεγονός που προκάλεσε την αντίδρασή τους και την πραγματοποίηση συγκέντρωση διαμαρτυρίας.
Τις καταγγελίες αυτές έκανε στη «Μ» το μέλος του δ.σ. των εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ Άγγελος Αγγελίδης με αφορμή την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των υπαλλήλων, οι οποίοι προχώρησαν σε κατάληψη των κεντρικών διοικητικών υπηρεσιών του Οργανισμού στη Θεσσαλονίκη. Κύριο αίτημά τους είναι η χρηματοδότηση του ΟΚΑΝΑ, προκειμένου να είναι βιώσιμος, ώστε να μην καταρρεύσουν οι δομές και οι υπηρεσίες του.
«Το πρόβλημα με την έλλειψη μεθαδόνης προέκυψε εξαιτίας του διαγωνισμού προμήθειάς της, ο οποίος δεν έχει τελεσφορήσει εδώ και ενάμιση χρόνο. Όταν πριν από λίγο καιρό μειώθηκαν οι χορηγούμενες δόσεις στους χρήστες, έγινε απευθείας ανάθεση για την προμήθεια μεθαδόνης κι έτσι πήραμε ποσότητες που επαρκούν έως το τέλος Απριλίου», εξήγησε ο κ. Αγγελίδης.
Αγκάθι όμως αποτελεί και η έλλειψη προσωπικού στις μονάδες στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τον κ. Αγγελίδη το 2011 εργάζονταν 110 άτομα στις πέντε μονάδες χορήγησης υποκατάστατων, που εξυπηρετούσαν 1.200 ασθενείς. Σήμερα οι μονάδες που λειτουργούν είναι δώδεκα και εξυπηρετούν 2.300 ασθενείς, αλλά το προσωπικό παρέμεινε το ίδιο.
ΠΕΤΣΟΚΟΜΜΕΝΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
«Η κατάσταση είναι τραγική σε πανελλαδικό επίπεδο. Ο προϋπολογισμός του ΟΚΑΝΑ για το 2013 είναι μόλις 18 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 17 εκατ. ευρώ αφορούν τη μισθοδοσία του προσωπικού. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν χρήματα, για να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες του. Επίσης υπάρχουν πολλές ελλείψεις σε αναλώσιμα, κυρίως σε αντιδραστήρια, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να μη γίνονται ούτε καν οι αναγκαίες ουροληψίες των χρηστών», επισήμανε ο κ. Αγγελίδης.
Όσον αφορά τους εργαζόμενους, έχουν υποστεί μειώσεις των αποδοχών τους, που μεσοσταθμικά φτάνουν το 50%, ενώ οι γιατροί του ΟΚΑΝΑ πληρώνονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, σαν να είναι ανειδίκευτοι αγροτικοί γιατροί.
Επιπλέον υπάρχει και η απειλή εισαγγελικής έρευνας για επιστροφή αμοιβών ως «αχρεωστήτως καταβληθεισών», διότι, όπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι, κάποιοι ελεγκτές του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους σε διατεταγμένη υπηρεσία θέλησαν να ακυρώσουν ακόμη και αναδρομικά το δικαίωμά τους να αμείβονται με βάση τις συλλογικές συμβάσεις τους.
http://www.makthes.gr/news/reportage/102167/
ΠΡΕΖΑ TV
28-3-2013
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου