Τρίτη, Μαρτίου 26, 2013

ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΝΑ "ΒΑΖΟΥΝ ΧΕΡΙ" ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ! -ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ

Ένα νέο σχέδιο νόμου της Ε.Ε. προβλέπει πως είναι δυνατό να επιβάλλεται στους μεγάλους ανασφάλιστους καταθέτες να συμμετέχουν σε μελλοντικές διασώσεις τραπεζών, δεν θα πλήττονται όμως οι αποταμιευτές με λιγότερα από 100.000 ευρώ στην τράπεζα
«Δεν είναι επ' ουδενί δυνατό να συμμετέχουν στη διάσωση καταθέτες ποσών κάτω των 100.000 ευρώ, είτε τώρα είτε στο μέλλον», δήλωσε η εκπρόσωπος του Μισέλ Μπαρνιέ, του ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για τις κανονιστικές ρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

«Στην πρόταση της Επιτροπής, η οποία συζητείται, δεν αποκλείεται καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ να μπορούν να γίνονται εργαλεία για να χρησιμοποιούνται σε διασώσεις εκ των ένδον», δήλωσε στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων η εκπρόσωπος Σαντάλ Χιούζ. "Είναι μια δυνατότητα", πρόσθεσε.

«Μοναδική» η περίπτωση της Κύπρου
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κληθείσα να σχολιάσει την τοποθέτηση του επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, η Σαντάλ Χιουζ τόνισε ότι η περίπτωση της Κύπρου είναι μοναδική, η κατάσταση της ειδική και δεν συνιστά ιδανικό μοντέλο που μπορεί να επαναληφθεί.
«Δεν λέμε ότι είναι ένα μοντέλο διότι δεν πρέπει να ξαναβρεθούμε σε τέτοια κατάσταση στο μέλλον», υπογράμμισε η Σ. Χιουζ και επισήμανε ότι οι πολίτες θα πρέπει να σταματήσουν να πληρώνουν για τα λάθη των τραπεζών.
Στη συνέχεια, η ίδια εξήγησε ότι με την ευρωπαϊκή ενοποίηση θα έχουμε μια πραγματική εποπτεία των τραπεζών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Όπως είπε, είναι θετικό ότι έχει ήδη εγκριθεί η εποπτεία ενώ οι τράπεζες είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Παράλληλα, σημείωσε, υπάρχει ένα πλαίσιο για την εξυγίανση των τραπεζών που βρίσκεται στο Συμβούλιο και δίνει απαντήσεις.
Επανέλαβε ότι δεν είναι δυνατόν να επιβληθεί κούρεμα κάτω από τις 100.000 ευρώ, ενώ τόνισε ότι στην πρόταση της Κομισιόν που συζητείται στο Συμβούλιο δεν μπορεί να αποκλεισθεί ότι οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ να χρησιμοποιηθούν για διασώσεις τραπεζών.

Σύμφωνα με την ίδια εκπρόσωπο, πρέπει να εκσυγχρονιστεί και η κοινοτική οδηγία για την εγγύηση των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ.

Η Σ. Χιουζ σημείωσε ότι οι προτάσεις της Επιτροπής είναι ξεκάθαρες και εξηγούν ποια στιγμή θα επεμβαίνει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Φινλανδία: Να πάμε σε bail-in

Στο ίδιο μήκος κύματος, αλλά πιο ανοικτά, κινήθηκαν οι δηλώσεις του Φινλανδού πρωθυπουργού Γιούρκι Κατάινεν.

Η ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση θα πρέπει να περιλαμβάνει τη γενική ιδέα της συμμετοχής του ιδιωτικού κλάδου στο σχέδιο διάσωσης, αν θέλει να ακολουθεί τους κανόνες περί δίκαιης οικονομίας της αγοράς, είπε την Τρίτη.

«Η άποψή μου είναι ότι όλη η τραπεζική ενοποίηση θα πρέπει να περιλαμβάνει το σκεπτικό του bail-in» δήλωσε σε σεμινάριο, σύμφωνα με το Reuters.

«Όλη η Ευρώπη θα πρέπει να επιστρέψει στην κανονική οικονομία της αγοράς, έτσι ώστε οι ιδιοκτήτες και οι επενδυτές να αναλάβουν ζημίες σε περιπτώσεις χρεοκοπίας τραπεζών», υποστήριξε.
"Κάνει λάθος ο Ντάισελμπλουμ"
Σαφείς αποστάσεις από μία τέτοια λύσει κρατούν πάντως αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο λόγος για τον Γάλλο τραπεζίτη Μπενουά Κερέ και το διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας Έβαλντ Νοβότνι.
Ειδικότερα ο Μπενουά Κερέ, Γάλλος τραπεζίτης και μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, μιλώντας στο ραδιόφωνο Europe 1 δήλωσε πως η περίπτωση της Κύπρου είναι «μοναδική» και πως υπογραμμίζει την ανάγκη να βελτιωθεί ο έλεγχος του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου έχοντας ως ανεξάρτητο ελεγκτικό μηχανισμό την ΕΚΤ, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης.
«Το πρώτο μάθημα είναι ότι χρειαζόμαστε καλύτερο έλεγχο των τραπεζών. Χρειαζόμαστε μια ανεξάρτητη ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή. Θα πρέπει να είμαστε σε θέση να αναγνωρίζουμε τα προβλήματα νωρίτερα στην Ευρωζώνη», δήλωσε ο κ. Κερέ και συμπλήρωσε: «Δεν βλέπω για ποιο λόγο θα χρησιμοποιούσαμε τις ίδιες μεθόδους και αλλού. Νομίζω ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ έκανε λάθος να το πει αυτό. Η εμπειρία της Κύπρου δεν είναι μοντέλο για την υπόλοιπη Ευρώπη επειδή η κατάσταση έφρασε σε ένα επίπεδο που δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη χώρα».
Νοβότνι: Ειδική περίπτωση η Κύπρος
Στο ίδιο μήκος κύματος ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης E. Nοβότνι που δήλωσε ότι η τραπεζική κρίση στην Κύπρο είναι μια ειδική περίπτωση και το πακέτο διάσωσης που εφαρμόστηκε δεν αποτελεί "μοντέλο" για άλλες χώρες.
O ίδιος πρόσθεσε πως οι κεφαλαιακοί περιορισμοί στις τράπεζες της Κύπρου πρέπει να αρθούν το συντομότερο.
http://www.thepressproject.gr/article/40639/EE-Meletatai-nomos-gia-sumboli-ton-katatheseon-stis-diasoseis-trapezon
ΠΡΕΖΑ TV
26-3-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: