Δευτέρα, Μαρτίου 04, 2013

ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ -ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ- ΟΠΛΑ ΤΟΥΣ ΣΥΡΟΥΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ


Η Βρετανία δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει με όπλα τους σύρους αντάρτες στο μέλλον, αν και το νέο πακέτο βοήθειας που θα ανακοινώσει αυτή την εβδομάδα θα αποτελείται μόνο από «μη-φονική» βοήθεια, δηλώνει ο επικεφαλής διπλωματίας Ουίλιαμ Χέιγκ. 


Την ίδια στιγμή, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Μοάζ Αλχατίμπ επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Κυριακή περιοχές της βόρειας Συρίας που ελέγχονται από τους αντικαθεστωτικούς, σε μία επίσκεψη με στόχο να ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ του κύριου συνασπισμού της αντιπολίτευσης και των ανταρτών που δρουν στο συριακό έδαφος.

Οι χώρες της Δύσης έχουν αποφύγει μέχρι στιγμής να προμηθεύσουν όπλα στους αντάρτες που μάχονται εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, παρά την σθεναρή υποστήριξή τους στις προσπάθειες να ανατραπεί.

Μέσα ενημέρωσης έχουν αναφέρει ότι οι αντάρτες λαμβάνουν όλο και πιο μεγάλα φορτία όπλων διαμέσου της Τουρκίας και της Ιορδανίας τους τελευταίους μήνες, με τη χρηματοδότηση για την αγορά και την παράδοσή τους να πιστεύεται ότι γίνεται από πλούσια αραβικά κράτη όπως το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία.

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα δώσει «μη-φονική» βοήθεια στους Σύρους αντάρτες. Στο πακέτο αυτό αναμένεται να συμπεριληφθούν ιατρικές προμήθειες, τρόφιμα και 60 εκατ. δολάρια σε χρηματική βοήθεια. 

Ο νέος υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ δήλωσε την Παρασκευή πως πιστεύει ότι η χορήγηση μόνο «μη-φονικής υποστήριξης» στους αντάρτες είναι μια σωστή απόφαση.

Κι η Βρετανία έχει χορηγήσει στο παρελθόν «μη-φονική» βοήθεια προς τους αντάρτες, όπως ασυρμάτους, αλεξίσφαιρα γιλέκα και ιατροφαρμακευτικές προμήθειες. Ο Χέιγκ αναμένεται να κάνει μια ανακοίνωση στη Βουλή των Κοινοτήτων σχετικά με την χορήγηση επιπλέον βοήθειας, αλλά όπως ανέφερε στην τηλεόραση του BBC δεν θα συμπεριληφθούν όπλα.

«Δεν θα ανακοινώσω αυτή την εβδομάδα [ότι η Βρετανία θα προμηθεύσει] όπλα στη συριακή αντιπολίτευση» είπε κατά την διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου για να συμπληρώσει: «Δεν αποκλείω τίποτε για το μέλλον».

«Εάν [ο πόλεμος] συνεχιστεί για μήνες ή χρόνια [...] και χώρες όπως το Ιράκ και ο Λίβανος και η Ιορδανία κινδυνεύουν να αποσταθεροποιηθούν, αυτό δεν είναι κάτι που μπορούμε να το αγνοήσουμε» είπε ο Χέιγκ.

«Μπορεί να φθάσουμε κάποια στιγμή στο σημείο όπου οι ανθρωπιστικές ανάγκες είναι τόσο μεγάλες και οι απώλειες ζωών τόσο μεγάλες που πρέπει να κάνεις κάτι καινούργιο για να σώσεις ζωές» συμπλήρωσε.

Ο Ουίλιαμ Χέιγκ έχει πει επανειλημμένα ότι το Λονδίνο αφήνει ανοικτές τις επιλογές του σε ό,τι αφορά τη Συρία. Το Φόρεϊν Όφις ανέφερε ότι τα σημερινά σχόλιά του δεν σηματοδοτούν αλλαγή πολιτικής.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Sunday Times που είχε μαγνητοσκοπηθεί και δημοσιεύτηκε αργά το Σάββατο ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ χαρακτήρισε αφελή και μη ρεαλιστική την εμπλοκή της Βρετανίας στην κρίση της Συρίας. 

Είμαι έτοιμος για διάλογο, αλλά δεν παραιτούμαι, λέει ο Άσαντ
«Πώς να περιμένουμε από τους Βρετανούς να μειώσουν το επίπεδο της βίας όταν θέλουν να στείλουν στρατιωτικό εξοπλισμό στους τρομοκράτες;» είπε ο Σύρος πρόεδρος. Ο Χέιγκ απέρριψε την δήλωση του Άσαντ κάνοντας λόγο για «παραλήρημα» και «παραισθήσεις».

«Αυτός είναι ο άνθρωπος που προεδρεύει αυτής της σφαγής» ανέφερε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών. Και καταλήγοντας ανέφερε ότι θα επιδιώξει μια διπλωματική διέξοδο κατά τις συνομιλίες που θα έχει με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ μέσα στις προσεχείς δέκα ημέρες, αλλά έχει λίγες ελπίδες γι' αυτό.

Στη Συρία ο νέος ηγέτης της αντιπολίτευσης

Ο Μόαζ Αλχατίμπ πραγματοποίησε την Κυριακή την πρώτη επίσκεψή του στη Συρία ως αρχηγός της αντιπολίτευσης και μετέβη στο Χαλέπι, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών, όπως δήλωσε ένας αξιωματούχος της αντιπολίτευσης.

Μετέβη στη Μενμπέτζ και την Τζαραμπλούς, δύο κοινότητες βορειοανατολικά του Χαλεπιού. Σε ένα βίντεο που γυρίστηκε στη Μενμπέτζ, βλέπει κανείς τον Αλχατίμπ να χαμογελά, φορώντας σκούρο μπλε σακάκι και μαύρη εσάρπα, ενώ τον χαιρετούν οι περαστικοί που τον αγκαλιάζουν με θέρμη.

Στη σελίδα του στο Facebook, ο Μόαζ Αλχατίμπ διευκρινίζει ότι συναντήθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Συρία με «υπευθύνους των τοπικών συμβουλίων, μαχητές ενταγμένους στην επανάσταση, μέλη των ισλαμικών δικαστηρίων» και επίσης «επισκέφθηκε ένα στρατόπεδο του Ελεύθερου Συριακού Στρατού» των ανταρτών.

Εκπρόσωποι πέντε περιοχών της επαρχίας του Χαλεπιού επρόκειτο να εκλέξουν την Κυριακή στην Γκαζιαντέπ της Τουρκίας ένα επαρχιακό συμβούλιο που θα επιφορτισθεί με τη διαχείριση των υποθέσεων των πολιτών, στην πρώτη ψηφοφορία αυτού του επιπέδου που διοργανώνεται από τη συριακή αντιπολίτευση.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
ΠΡΕΖΑ TV
4-3-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: