Πέμπτη, Μαρτίου 28, 2013

Ε.Ε.: ΑΝΕΡΓΟΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΣΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΠΟΥ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΑΝ ΠΡΟΩΡΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ


Στοιχεία που αποκαλύπτουν τη σύνδεση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου με την ανεργία παρέθεσε η αρμόδια επίτροπος για θέματα Εκπαίδευσης, Ανδρούλα Βασιλείου απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γιώργου Παπανικολάου.
Σύμφωνα με την κύπρια επίτροπο, στην Ε.Ε. σε ποσοστο 54,8% οι νέοι (ηλικίας 18 -24 ετών) που εγκατέλειψαν πρόωρα το σχολείο είναι άνεργοι ή άεργοι.
Το 70% από αυτούς επιθυμεί να εργαστεί. Συγκριτικά, η συνολική ανεργία στους νέους στην Ε.Ε. φθάνει το 21,3% (στην Ελλάδα ξεπερνά το 55%).

Ο κ. Παπανικολάου υπενθύμισε πως για να υποστηριχθούν οι προσπάθειες των κρατών μελών για την καταπολέμηση του φαινομένου της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου, δρομολογήθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο μια θεματική ομάδα εργασίας με στόχο την χαρτογράφηση και την ανάλυση των υφιστάμενων συστημάτων των κρατών μελών αλλά και την αναζήτηση προτάσεων για την καλύτερη αντιμετώπιση του φαινομένου.
Η κ. Βασιλείου επιβεβαίωσε ότι η θεματική ομάδα θα δημοσιεύσει τα πρώτα αποτελέσματα των εργασιών της το β’ εξάμηνο του 2013.
Παράλληλα, αποκάλυψε πως η Επιτροπή ξεκίνησε έρευνα (που προβλέπεται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2013) για το κόστος της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου, και η οποία θα παρέχει πληροφορίες για την κοινωνική κατάσταση των νέων αυτών. 
«Την ώρα που το ποσοστό των νέων ανέργων αυξάνεται επικίνδυνα και η επίτευξη του στόχου για μείωση του ποσοστού της πρόωρης σχολικής εγκατάλαψης  κάτω από το 10% εως το 2020 δυσχεραίνεται από την κρίση, η Ε.Ε. δεν είναι ομόφωνη για τη στήριξη της αύξησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την εκπαίδευση κατά το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (2014-2020)», παρατηρεί ο ευρωβουλευτής.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μαζί με την πρόσφατη άρνησή του να επικυρώσει τον προτεινόμενο από το Συμβούλιο προϋπολογισμό τάσσεται με σαφήνεια υπέρ μιας γενναίας αύξησης των δαπανών για την παιδεία», συμπληρώνει.
http://www.naftemporiki.gr
ΠΡΕΖΑ TV
28-3-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: