ΜΗΝ ΣΑΣ ΚΑΝΕΙ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΕΑΝ ΖΗΣΟΥΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ,ΣΥΝΤΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Ένας νεαρός πλανόδιος πωλητής υπέστη σοβαρά εγκαύματα όταν προσπάθησε να αυτοπυρποληθεί στο κέντρο της Τύνιδας, μία συμβολική πράξη του σε μία χώρα που συνεχίζει να μαστίζεται από την πολιτική κρίση και τη φτώχεια, παρότι αποτέλεσε το λίκνο της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης—η οποία ξεκίνησε και αυτή με μία παρόμοια αυτοπυρπόληση.
Ο Άντελ Χάντρι αυτοπυρπολήθηκε στη λεωφόρο Χαμπίμπ Μπουργκίμπα
«Ιδού, η νέα γενιά που πουλάει τσιγάρα, ιδού, η ανεργία! Ο Θεός είναι μεγάλος!», φώναξε ο νεαρός άνδρας πριν αυτοπυρποληθεί, σύμφωνα με το AFP.
Περαστικοί έσπευσαν προς το μέρος του για να σβήσουν τη φωτιά και να βοηθήσουν τον εικοσάχρονο άνδρα. Υπέστη σοβαρά εγκαύματα σε όλο του το σώμα, αλλά είχε τις αισθήσεις του καθώς μεταφερόταν στο νοσοκομείο.
Αργότερα έγινε γνωστό ότι τα εγκαύματα είναι μεν σοβαρά (τρίτου βαθμού στο κεφάλι και την πλάτη) αλλά ο άνδρας είναι πλέον εκτός κινδύνου.
Κατά τον εκπρόσωπο της πολιτικής προστασίας Μόγκι Χάντι, ο νεαρός «είχε απελπιστεί: ο πατέρας του έχει πεθάνει προ 4ετίας, έχει τρεις αδελφούς και η οικογένειά του είναι πάμφτωχη».
«Ήταν άνεργος κι έφθασε στην πρωτεύουσα πριν λίγους μήνες. Βρισκόταν σε μία πολύ αβέβαια κατάσταση, είχε επηρεαστεί πολύ ψυχολογικά, γεγονός που τον ώθησε σε αυτήν την πράξη», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Χάλεντ Ταρούς.
Φτώχεια και ανέχεια απειλούν τους Τυνήσιους
Πολλοί αυτοπυρπολήθηκαν στην Τυνησία πριν και μετά την επανάσταση του Ιανουαρίου 2011, η οποία πυροδοτήθηκε από την αυτοπυρπόληση στις 17 Δεκεμβρίου 2010 του νεαρού οπωροπώλη Μοχάμεντ Μπουαζίζι στο Σίντι-Μπουζίντ, ενός νέου απελπισμένου από την ανεργία και την ανέχεια.
Οι οικονομικές και κοινωνικές δυσχέρειες ήταν η αιτία της εξέγερσης στη Τυνησία, η οποία οδήγησε στην πτώση του καθεστώτος του Ζιν Ελ Αμπίντιν Μπεν Αλι. Δύο χρόνια αργότερα, η ανεργία και η φτώχεια συνεχίζουν να είναι σε πολύ ψηλά επίπεδα στη χώρα και οι εκρήξεις βίας που συνδέονται με την οικονομική και την κοινωνική κρίση είναι καθημερινό φαινόμενο.
Η Τυνησία παραμένει επίσης βυθισμένη σε πολιτικό αδιέξοδο, το οποίο ενισχύθηκε από τη δολοφονία του Τσόκρι Μπελάιντ, προσωπικότητας της αντιπολίτευσης, στις 6 Φεβρουαρίου 2013. Ο θάνατός του προκάλεσε την πτώση της κυβέρνησης του ισλαμικού κόμματος Ενάχντα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό
ΠΡΕΖΑ TV
13-3-2013
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου