Σε γνωμάτευση του, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, κρίνει ότι η επένδυση δεν είναι αναπτυξιακά αειφόρα καθώς αλλοιώνει τον χαρακτήρα της περιοχής. To πόρισμα του ΑΠΘ το οποίο
εκπονήθηκε μετά από επιστολή των κατοίκων της Ιερισσού προς το Πανεπιστήμιο. Οι κάτοικοι ζητούσαν πόρισμα επί των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων που είχε υποβάλει η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός». Οι μελέτες αυτές αφορούσαν στην επέκταση της μεταλλευτικής της δραστηριότητας στη Β. Χαλκιδική και ενεκρίθησαν από το υπουργείο ΠΕΚΑ.
Έτσι, το Συμβούλιο Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ εξέδωσε σχετική εισήγηση η οποία συμπεραίνει:
«Με βάση την αξιολόγηση της ΜΠΕ, η οποία δόθηκε προς διαβούλευση, και των άλλων διαθέσιμων στοιχείων, το Συμβούλιο Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. θεωρεί ότι το προτεινόμενο επενδυτικό σχέδιο ανάπτυξης για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας δεν είναι αειφόρο, αφού θα αλλάξει ριζικά τον χαρακτήρα της ευρύτερης περιοχής, η οποία διαθέτει πλούσιο και μοναδικό φυσικό περιβάλλον, αξιόλογο ιστορικό και πολιτισμικό τοπίο (οι αρχαιολογικοί χώροι μάλιστα περιλαμβάνουν και την γενέτειρα του Αριστοτέλη) και μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης του αγροτικού και του τουριστικού τομέα.». Διαβάστε ΟΛΗ την εισήγηση του ΑΠΘ εδώ.
Η σημερινή σύσκεψη που είχε συγκαλέσει ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, Παναγής Γιαννάκης, παρά την φημολογία για ματαίωση πραγματοποιήθηκε παρουσία των εκπροσώπων των κατοίκων της Ιερισσού, σε μία προσπάθεια εκτόνωσης του κλίματος μετά και τα χθεσινά επεισόδια.
Στη σύσκεψη πήραν μέρος επίσης οι νομικοί σύμβουλοι των κατοίκων, ο αστυνομικός διευθυντής Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Βάιος Χόνδρος, εκ μέρους της αστυνομίας καθώς και νομικός εκπρόσωπος της εταιρίας χρυσού.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, συμφωνήθηκε να υπάρχει ανοικτή “γραμμή επικοινωνίας” ανάμεσα στην εισαγγελία, τους κατοίκους και την αστυνομία ώστε να αποφευχθούν, στο μέλλον, ανάλογα επεισόδια με όσα τραγικά συνέβησαν, χθες, στη Χαλκιδική, ενώ ο κ. Γιαννάκης εγγυήθηκε ότι θα επιβλέπει για την τήρηση της νομιμότητας, την εφαρμογή των νόμων και την τήρηση του συντάγματος.
Με σημερινή τους δήλωση οι Οικολόγοι Πράσινοι καταδίκασαν την στάση της Αστυνομίας στα χθεσινά γεγονότα στην περιοχή λέγοντας «Η χθεσινή επίδειξη δύναμης και εκφοβισμού των κατοίκων είχε ως αποτέλεσμα τη δίωξη τεσσάρων κατοίκων με κατηγορίες που αποδόθηκαν στις 4 τα ξημερώματα, μετά από περίπου 20 ώρες κράτησης κι ενώ οι συλληφθέντες δεν είχαν το δικαίωμα να δουν τους συνηγόρους τους. Οι κατηγορίες αυτές δε σχετίζονται με την επίθεση στο εργοτάξιο στις Σκουριές», ζητώντας την άμεση διακοπή των παράνομων εργασιών της Ελληνικός Χρυσός και την επανεξέταση της υπόθεσης από μηδενική βάση.
Στο μεταξύ, τέσσερις από τους έξι κατοίκους της Ιερισσού Χαλκιδικής που προσήχθησαν χθες στο πλαίσιο των αστυνομικών ερευνών για την εμπρηστική επίθεση στα μεταλλεία χρυσού στις Σκουριές, συνελήφθησαν και κρατούνται στην Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας σχηματίστηκε δικογραφία, για τα κατά περίπτωση αδικήματα «Περί Φωτοβολίδων και Πυροτεχνημάτων», «Άνευ άδειας κατοχής ασυρμάτου ραδιοπομπού» και Νόμο «Περί Όπλων».
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η αστυνομία, «σε εννέα νομότυπες έρευνες, που πραγματοποιήθηκαν χθες παρουσία δικαστικών λειτουργών, στις οικίες τους και σε αποθηκευτικούς χώρους, βρέθηκαν: εννέα (9) κυνηγητικά όπλα ( τα -7- με την προβλεπόμενη άδεια και τα υπόλοιπα -2- χωρίς άδεια), τα οποία απεστάλησαν για εργαστηριακή εξέταση, τρεις (3) ασύρματοι φορητοί πομποδέκτες, χωρίς άδεια κατοχής και είκοσι επτά (27) κροτίδες.»
Πηγή: thepaper.gr
ΠΡΕΖΑ TV
8-3-2013
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου