Δευτέρα, Απριλίου 22, 2013

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ΝΙΚΑΣ» ΑΠΕΣΥΡΕ 18 ΤΟΝΟΥΣ ΚΡΕΑΤΟΣ-ΒΡΕΘΗΚΕ DNA ΑΛΟΓΟΥ


Σε αγωγές και μηνύσεις εναντίον της προμηθεύτριας ιταλικής εταιρείας, από την οποία πήρε αλογίσιο κρέας, εμφανίζεται διατεθειμένη να προχωρήσει η ελληνική βιομηχανία ΝΙΚΑΣ ΑΒΕΕ, μετά την εμπλοκή της στο διατροφικό σκάνδαλο με την ουσία φαινυλοβουταζόνη.


Η αλλαντοβιομηχανία, σύμφωνα με πηγές, έκανε προληπτική απόσυρση 18 τόνων κρέατος από την ελληνική αγορά και όχι μόνο στις δύο παρτίδες που βρέθηκαν θετικές σε DNA αλόγου, ήδη από τις 22 Μαρτίου.

Από την ιστοσελίδα της ζήτησε συγγνώμη για την αναστάτωση που προκλήθηκε στο καταναλωτικό κοινό και ανακοίνωσε ότι στο εξής «προχωρεί στην αγορά μηχανήματος προηγμένης τεχνολογίας ανίχνευσης DNA και στη διεξαγωγή πρόσθετων εσωτερικών ελέγχων ώστε να εγγυηθεί με ακόμη αυστηρότερες διαδικασίες και προδιαγραφές την υψηλή ποιότητα των προϊόντων της». Στη γραμμή του καταναλωτή υπήρξαν παράπονα, αλλά κυρίως διευκρινίσεις, αφού το αλλαντικό είχε κύριους αποδέκτες παιδιά.

Η ΝΙΚΑΣ ΑΒΕΕ φέρεται διατεθειμένη να κινηθεί δικαστικά μετά το Πάσχα, τόσο για διαφυγόντα κέρδη όσο και για την εικόνα της εταιρείας, που επλήγη μετά το διατροφικό σκάνδαλο, αφού μόνο το 2,5% του τζίρου της ήταν από την παραγωγή μοσχαρίσιου αλλαντικού, και η παραγωγή του, από τον περασμένο Μάρτιο, σταμάτησε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία πρόκειται να «πατήσει» νομικά στο γεγονός ότι το βόειο κρέας που είχε αγοράσει και απέσυρε από την αγορά ήταν «πιστοποιημένο» με όλα τα σχετικά έγγραφα. Παράγοντες εκτιμούν ότι η ανάμειξη του βόειου με το αλογίσιο έγινε στη γειτονική Ιταλία και έφτασε εδώ έτοιμο.

Εφ' όσον ισχύει αυτό, το γεγονός εγείρει ερωτήματα για το πώς χορηγούνται τα πιστοποιητικά και στη γειτονική Ιταλία και πόσο μπορεί να προστατευτεί ο Ευρωπαίος καταναλωτής από πιστοποιητικά-«μαϊμούδες», αλλά και τι είδους έλεγχος γίνεται από τις ελληνικές αρχές κατά την εισαγωγή του κρέατος.

Φόβοι και επιφυλάξεις πάντως εκφράζονται ότι στο διατροφικό σκάνδαλο εμπλέκονται ενδεχομένως και άλλες ελληνικές εταιρείες. Και αυτό, διότι 3-4 είναι οι μεγάλες ξένες γαλλικές και ιταλικές εταιρείες που προμηθεύουν κρέας προοριζόμενο για αλλαντικά. Αλλες ελληνικές εταιρείες που βρέθηκαν θετικές στο DNA αλόγου, μικρές και μεγάλες, είχαν προμηθευτεί βόειο-αλογίσιο από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Συν τοις άλλοις, η Γαλλία εξετέθη πιο πολύ απ' όλες τις ευρωπαϊκές χώρες στο διατροφικό σκάνδαλο, αφού βρέθηκαν εκεί τα περισσότερα θετικά δείγματα αλογίσιου κρέατος. Δεύτερη κατά σειρά στην έκθεση σε αλογίσιο κρέας, από τον Ιανουάριο που ξέσπασε το σκάνδαλο, η χώρα μας.

Α.ΣΤ. 
http://www.enet.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
22-4-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: