Κυριακή, Απριλίου 07, 2013

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 2013: ΜΟΙΡΑΖΟΥΝ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΣΤΑ ΛΑΪΚΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ


Νέας κοπής ασήκωτα χαράτσια απέναντι σε μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους και φτωχούς αγρότες μεθοδεύονται από τη συγκυβέρνηση. Στις φετινές φορολογικές δηλώσεις (έντυπα Ε1) αναγράφονται υποχρεωτικά οι κάθε είδους παροχές των ασφαλιστικών ταμείων σε χρήμα και επιδόματα - βοηθήματα για το έτος 2012, που μέχρι και πέρυσι ήταν αφορολόγητα! Είναι απόλυτα φανερό ότι πρόκειται για μεθόδευση συγκεκριμένης αντιλαϊκής στόχευσης. Από τώρα στρώνουν το χαλί για φόρους πάνω στα ασφαλιστικά βοηθήματα που πήραν οι ασφαλισμένοι, ακόμη και για δαπάνες υγείας και για τα ποσά των εισφορών υγειονομικής περίθαλψης που παρακρατήθηκαν ήδη από τα εισοδήματά τους.


Σε αυτό το πλαίσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν προσαρμόσει τις βεβαιώσεις για τις δαπάνες που στέλνουν στους ασφαλισμένους τους, εφαρμόζοντας τη νέα νομοθετική ρύθμιση που έχει τεθεί σε ισχύ από φέτος και προβλέπει ότι όλα ανεξαιρέτως τα ποσά που εισέπραξαν οι φορολογούμενοι μέσα στο προηγούμενο έτος, «ανεξάρτητα εάν φορολογούνται ή απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος» πρέπει να αναγραφούν στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν φέτος. Το γεγονός ότι με βάση την τωρινή νομοθεσία τα ασφαλιστικά βοηθήματα απαλλάσσονται από «φόρο εισοδήματος», δε σημαίνει ότι θα απαλλάσσονται και από το χαράτσι της λεγόμενης «αλληλεγγύης»! Στις παροχές Υγείας που κάλυψαν τα ασφαλιστικά ταμεία και για τις οποίες μεθοδεύεται το χαράτσι της «αλληλεγγύης», περιλαμβάνονται δαπάνες όπως για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια, επιδόματα τοκετού κ.ά.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, ετοιμάζεται ειδική διευκρινιστική εγκύκλιος για τη «διευθέτηση» του ζητήματος. Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από την έκβαση που θα έχει για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, το θέμα έχει ανοίξει από την ίδια τη συγκυβέρνηση καθώς και από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΕΕ - ΔΝΤ) που «εισηγούνται» τα ίδια μέτρα στο πλαίσιο «διεύρυνσης της φορολογικής βάσης».

Με το νέο κόλπο έρχονται τώρα να επιβάλουν το χαράτσι της λεγόμενης αλληλεγγύης και για άλλα εισοδήματα, όπως στο επίδομα των πολύτεκνων λαϊκών νοικοκυριών. Από τις φετινές φορολογικές δηλώσεις γίνεται υποχρεωτική η υποβολή δήλωσης για όλους πάνω 18 χρονών ανεξάρτητα από το εάν έχουν ή όχι να δηλώσουν εισόδημα, υποχρεωτικά, επίσης, αναγράφεται και ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι διαμορφώνουν την αναγκαία υποδομή προκειμένου στη συνέχεια να επιτεθούν με νέους φόρους και ασήκωτα χαράτσια. Τα αφορολόγητα όρια η καρατόμηση φορο-ελαφρύνσεων κ.ά διατηρούνται στο επίπεδο των περυσινών φορολογικών δηλώσεων, ενώ τα πρόσθετα μέτρα της φοροληστείας, αυτά που ισχύουν από το Γενάρη φέτος, θα αποτυπωθούν στις δηλώσεις του 2014.

Οι νέοι κωδικοί που προστέθηκαν στα φετινά Ε1 και που αφορούν στα εισοδήματα του 2012 είναι:

Οι κωδικοί 327-328 στον πίνακα 2. Συμπληρώνονται από τους νέους πάνω από 18 χρονών, που φέτος υποβάλλουν δήλωση για πρώτη φορά, και ανεξάρτητα από το εάν απέκτησαν ή όχι εισόδημα το 2012. Όσοι από αυτούς χρησιμοποιούν περιουσιακά στοιχεία (κατοικίες, ΙΧ αυτοκίνητα) θα πιαστούν στα «τεκμήρια διαβίωσης». Για προστατευόμενα παιδιά τα οποία στηρίζονται αποκλειστικά στην οικογένειά τους, τα «τεκμήρια διαβίωσης» θα επιβαρύνουν τους γονείς τους, οι οποίοι θα «πρέπει» με τα δηλωθέντα εισοδήματά τους είτε να καλύπτουν και τα «τεκμήρια» των παιδιών τους είτε να πληρώσουν τα πρόσθετα χαράτσια !

Οι κωδικοί 659-660 του πίνακα 6, όπου δηλώνονται υποχρεωτικά όλα τα εισοδήματα ακόμη και αυτά που απαλλάσσονται από τη φορολογία εισοδήματος, προκειμένου να τα χαρατσώσουν με το «τέλος αλληλεγγύης». Στην κατηγορία αυτή υπάγονται τα επιδόματα πολυτέκνων! Εφόσον έχουν συνολικά εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ, θα χαρατσώνονται με την ειδική εισφορά αλληλεγγύης (1% στο κλιμάκιο 12.000-20.000 ευρώ, 2% για το σύνολο του ποσού πάνω από 20.000 ευρώ κ.ά.). Υποχρεωτική είναι η αναγραφή ποσών και από τόκους καταθέσεων και άλλων εισοδημάτων που φορολογούνται αυτοτελώς.

Κωδικοί 019-020 στον πίνακα 2. Αφορά σε κατηγορίες μισθωτών που πληρώνονται με το «μπλοκάκι» παροχής υπηρεσιών και συγκεκριμένα για όσους από αυτούς έχουν έγγραφη σύμβαση μέχρι σε 3 εργοδότες ή όσοι εισέπραξαν το 75% των ετήσιων εσόδων τους από έναν εργοδότη. Θα πρέπει να αναγράψουν το σημείο «Χ» πάνω στη λέξη «ΝΑΙ», ώστε το χαράτσι «επιτηδεύματος» να υπολογιστεί στα 500 ευρώ (έναντι 650 ευρώ για τις άλλες κατηγορίες).

Κωδικοί 027-028 στον πίνακα 2. Έμποροι που έχουν γεννηθεί μέχρι το τέλος του 1950, δηλαδή έχουν ηλικία πάνω από 62 χρονών θα πρέπει να αναγράψουν το σημείο «Χ» στη λέξη «ΝΑΙ» προκειμένου να απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος.

Κωδικοί 333-334 στον πίνακα 8. Αναγράφονται τα ποσά της «εισφοράς αλληλεγγύης» από μισθούς και συντάξεις που παρακρατήθηκαν από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Κωδικοί 204, 205 και 206 στον πίνακα 5, όπου δηλώνονται οι κατοικίες του φορολογούμενου, προκειμένου να προσδιοριστούν τα χαράτσια για τα τεκμήρια διαβίωσης. Αναγράφονται οι αριθμοί παροχής ηλεκτρικού ρεύματος όλων των κατοικιών που δηλώνει ότι έχει χρησιμοποιήσει ο φορολογούμενος, προκειμένου να τους αξιοποιήσουν σε «διασταυρωτικούς ελέγχους»

Κωδικοί 846-849 στον πίνακα 9. Σε κάθε έναν από τους κωδικούς αυτούς πρέπει να δηλωθεί ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) κάθε προστατευόμενου παιδιού.

Κωδικοί 177-178 στον πίνακα 4Ε. Συμπληρώνονται από όσους εισέπραξαν το 2012 νοίκια από κατοικίες μέχρι 300 τ.μ. Με τη συμπλήρωση του συγκεκριμένου κωδικού το εισόδημα από τις εκμισθώσεις θα επιβαρυνθεί με συμπληρωματικό φόρο 1,5% αντί 3% που ισχύει για τις υπόλοιπες μισθώσεις. 902.GR

ΠΡΕΖΑ TV
7-4-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: