Δευτέρα, Απριλίου 08, 2013

ΣΥΓΧΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΝΕΑΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΔΟΚΙΜΗΣ


Σχεδόν δύο μήνες μετά την πυρηνική δοκιμή της 12ης Φεβρουαρίου από τη Πιονγιάνγκ, για την οποία της επιβλήθηκαν νέες διεθνείς κυρώσεις, αναφορές νοτιοκορεατών αξιωματούχων έκαναν λόγο για προετοιμασίες στη Βόρεια Κορέα προκειμένου να πραγματοποιηθεί μια τέταρτη δοκιμή, ενώ άλλοι διέψευσαν τις σχετικές πληροφορίες. Στο μεταξύ, η Πιονγιάνγκ ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη λειτουργία της βιομηχανικής ζώνης Καεσόνγκ.Νωρίτερα, ο υπουργός Ενοποίησης της Νότιας Κορέας, Ριό Κιλ Τζάε, μιλώντας σε κοινοβουλευτική επιτροπή, τόνισε πως υπάρχουν «σημάδια» αυξημένης κινητικότητας στις κύριες εγκαταστάσεις πυρηνικών δοκιμών της Πιονγιάνγκ, ενώ εκπρόσωπος του νοτιοκορεάτικου υπουργείου Άμυνας ανέφερε πως είναι πιθανό η Β. Κορέα να εκτοξεύσει βαλλιστικό πύραυλο και να πραγματοποιήσει πυρηνική δοκιμή ταυτόχρονα, σύμφωνα με το BBC.


Ωστόσο, λίγο αργότερα, όπως αναφέρει το Reuters, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν ασυνήθιστες κινήσεις που να υποδηλώνουν ότι η Βόρεια Κορέα επιθυμεί να πραγματοποιήσει πυρηνική δοκιμή».

Παράλληλα, η εφημερίδα «JoongAng Ilbo», επικαλούμενη δηλώσεις νοτιοκορεάτη αξιωματούχου, αναφέρει πως οι μυστικές υπηρεσίες της Σεούλ εντόπισαν «αυξημένη κινητικότητα εργατικού δυναμικού και οχημάτων» στις εγκαταστάσεις Πάνγκι-Ρι, στο βορειοανατολικό τμήμα της Βόρειας Κορέας, αντίστοιχη με εκείνη που σημειώθηκε πριν την πυρηνική δοκιμή της 12ης Φεβρουαρίου.

«Παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη της κατάστασης, η οποία είναι παρόμοια με την κατάσταση που επικρατούσε πριν από την τρίτη πυρηνική δοκιμή. Προσπαθούμε να καταλάβουμε αν πρόκειται για μια πραγματική προετοιμασία για πυρηνική δοκιμή ή απλώς για ένα τέχνασμα προκειμένου να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση σε εμάς και τις ΗΠΑ», δήλωσε ο νοτιοκορεάτης αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον Κιμ Τζανγκ-Σου, σύμβουλο εθνικής ασφαλείας της προέδρου Παρκ Γκεούν Χίε, η Πιονγιάνγκ μπορεί να προχωρήσει σε πυρηνική δοκιμή  γύρω στις 10 Απριλίου, ημερομηνία κατά την οποία το καθεστώς ανακοίνωσε ότι δεν θα μπορεί πλέον να εγγυάται την ασφάλεια των ξένων διπλωματικών αποστολών.

Η πυρηνική δοκιμή της 12ης Φεβρουαρίου είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή διεθνών κυρώσεων εναντίον της Βόρειας Κορέας, γεγονός που εκτόξευσε την ένταση στην κορεάτικη χερσόνησο. Η Πιονγιάνγκ έχει απειλήσει με πυρηνική επίθεση τις ΗΠΑ και τη Σεούλ, ενώ έχει ήδη μεταφέρει δύο πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς στην ανατολική ακτή της.

Οι πύραυλοι Μουσουντάν, που παρουσιάστηκαν δημόσια για πρώτη φορά σε στρατιωτική παρέλαση τον Οκτώβριο του 2010, φέρεται να έχουν βεληνεκές 3.000 χλμ., δηλαδή ικανότητα να πλήξουν τη Νότια Κορέα ή την Ιαπωνία. Μπορούν όμως να φτάσουν και απόσταση 4.000 χλμ. όταν φέρουν ελαφρύ οπλικό φορτίο και συνεπώς να πλήξουν το νησί Γκουάμ στον Ειρηνικό που απέχει 3.380 χλμ από τη Βόρεια Κορέα και όπου σταθμεύουν 6.000 αμερικανοί στρατιώτες. Ωστόσο, πιστεύεται ότι οι βορειοκορεάτικοι πύραυλοι δεν είναι σε θέση να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές, σύμφωνα με το BBC.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νότια Κορέα έχουν καθορίσει μια κοινή στρατηγική αντιποίνων ανάλογων με τις ενέργειες της Βόρειας Κορέας με στόχο την πρόληψη της κλιμάκωσης που θα οδηγήσει σε έναν ανοικτό πόλεμο. Επικαλούμενη αμερικανούς αξιωματούχους που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, η εφημερίδα διευκρινίζει πως το νέο σχέδιο της «αντιπρόκλησης» προβλέπει την άμεση, αλλά αναλογική «απάντηση» στη Βόρεια Κορέα αν αυτή αποφασίσει να επιτεθεί με χερσαίες δυνάμεις ή με πυραύλους.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η απάντηση σε μια βορειοκορεατική επίθεση θα δοθεί με ίδια όπλα, τονίζουν οι New York Times.Αν η Βόρεια Κορέα βομβαρδίσει στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε νοτιοκορεατικό νησί, το σχέδιο προβλέπει πως η Σεούλ θα απαντήσει με πυρά του πυροβολικού της ίδιας έντασης, προσθέτουν.

Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε σήμερα ότι μία κατάλληλη λύση για το πυρηνικό ζήτημα της Βόρειας Κορέας είναι ευθύνη όλων των εμπλεκομένων πλευρών. Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, έκανε έκκληση στην Πιονγιάνγκ να αποφύγει κάθε «νέα πρόκληση».

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στις Βρυξέλλες των πρεσβευτών των 27 χωρών της ΕΕ για τη Βόρεια Κορέα. 

Αναστέλλεται η λειτουργία του Καεσόνγκ 

Η Πιονγιάνγκ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οι βορειοκορεάτες εργαζόμενοι εγκαταλείπουν το βιομηχανικό πάρκο του Καεσόνγκ, το βιομηχανικό συγκρότημα-σύμβολο της προσπάθειας για συμφιλίωση μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας, που βρίσκεται 10 χιλιόμετρα εντός των συνόρων της πρώτης, ενώ αναστέλλει προσωρινά τη λειτουργία του.

Επικαλούμενο δηλώσεις βορειοκορεάτη αξιωματούχου, το πρακτορείο KCNA ανέφερε ότι η Πιονγιάνγκ θα αναστείλει προσωρινά τις εργασίες στην περιοχή και θα εξετάσει το κατά πόσο θα επιτρέψει ή όχι τη μελλοντική λειτουργία του. 

enet.gr

ΠΡΕΖΑ TV
8-4-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: