Τρίτη, Απριλίου 30, 2013

ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ Η ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΤΕ


Χειρότερες ημέρες περιμένει ο ΟΤΕ και συνεχίζει τις απο-επενδύσεις. Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί η δήλωση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού, Μιχάλη Τσαμάζ, μετά την πώληση της θυγατρικής στη Βουλγαρία (Globul) αντί 717 εκατ. ευρώ στη νορβηγική Telenor.
«Η πώληση της Globul εξασφαλίζει τη μείωση του δανεισμού του ομίλου ΟΤΕ και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του, ανεξάρτητα από το μακροοικονομικό περιβάλλον», ανέφερε ο κ. Τσαμάζ, αποφεύγοντας να πει ότι επί των ημερών του ο Οργανισμός έχει επιδοθεί σε ένα μπαράζ πώλησης θυγατρικών εταιρειών, με τελευταία παραδείγματα το δορυφόρο Hellas Sat, αλλά και το ποσοστό 20% που διέθετε στη μεγαλύτερη τηλεπικοινωνιακή εταιρεία της Σερβίας.


«Ο ΟΤΕ συνεχώς ξεφορτώνει. Αν έμενε στις αγορές όπου πουλά συμμετοχές και θυγατρικές, μήπως θα ελάμβανε, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, περισσότερα μερίσματα; Μήπως, με αυτό τον τρόπο, μειώνεται συνεχώς η κεφαλαιοποίηση του ΟΤΕ;» διερωτώνται αναλυτές της τηλεπικοινωνιακής αγοράς. Πλέον ο ΟΤΕ δραστηριοποιείται, εκτός Ελλάδος, μόνο σε Ρουμανία και Αλβανία.

Γιατί συρρικνώνεται ο ΟΤΕ; Προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει τα δάνειά του. Από τις αρχές του 2011 και με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, ο ΟΤΕ θα έχει μειώσει τον καθαρό δανεισμό κατά 2,3 δισ. ευρώ, ήτοι πάνω από 50%. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ, ο οργανισμός θα εστιάσει ακόμα περισσότερο στην ανάπτυξη υποδομών επόμενης γενιάς και νέων προϊόντων στις κύριες αγορές όπου δραστηριοποιείται.

Το τίμημα της συναλλαγής ανήλθε στα 717 εκατ. ευρώ, το οποίο ισούται με 6 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) της Globul. Η Globul, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στη Βουλγαρία, είχε (στα τέλη του 2012) 4,5 εκατ. πελάτες και λειτουργικά κέρδη 135,4 εκατ. ευρώ.

Η νορβηγική Telenor, η οποία φαίνεται ότι έκανε μια μικρή έκπληξη στο διαγωνισμό, κατείχε το 30% της Cosmote, όταν αυτή ξεκίνησε τη λειτουργία της. Σήμερα η νορβηγική εταιρεία δραστηριοποιείται σε 11 αγορές, στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας. Εκτός της Telenor, στη διαγωνιστική διαδικασία συμμετείχαν οι τουρκικές Turk Telekom και Turkcell, αλλά και η Deutsche Telekom, ο μεγαλομέτοχος του ΟΤΕ, με ποσοστό 40%.

ΦΩΤΗΣ ΦΩΤΕΙΝΟΣ
enet.gr

ΠΡΕΖΑ TV
30-4-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: