Τρίτη, Απριλίου 30, 2013

ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΟΙ ΣΚΛΑΒΟΙ ΤΗΣ ΦΡΑΟΥΛΑΣ


Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΔΑΜΑ
«Θύματα εμπορίας ανθρώπων είναι 92 μετανάστες που δούλευαν στην ίδια καλλιέργεια φράουλας στη Μανολάδα και ζούσαν στον ίδιο καταυλισμό. Το γεγονός ότι μόνο οι 35 χτυπήθηκαν από τις σφαίρες είναι συμπτωματικό και καθιστά απλά «τυχερούς» όσους δεν τραυματίστηκαν», επισημαίνουν οι Γιατροί του Κόσμου, μετά τη συνάντησή τους με τα θύματα.
Μέλη των Γιατρών του Κόσμου και του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες πήγαν στη Μανολάδα και κατέγραψαν τα θύματα της αποτρόπαιης πράξης, με σκοπό να τους παράσχουν νομική και ηθική στήριξη.



Στον καταυλισμό όπου ζούσαν τα θύματα της επίθεσης καταγράφτηκαν συνολικά 92 άτομα. Σύμφωνα με τα στοιχεία των δύο οργανώσεων, «διαμένουν όλοι μαζί και αποτελούν όλοι θύματα της επίθεσης, δεδομένου ότι η δολοφονική απόπειρα στράφηκε εναντίον όλων».

Οι αμοιβές

Τα ίδια τα θύματα τους είπαν ότι «η συμφωνία με τον εργοδότη περιελάμβανε ημερομίσθιο 22 ευρώ για επτάωρη εργασία, επτά μέρες την εβδομάδα». Στην πράξη όμως «δουλεύαμε 10 με 11 ώρες την ημέρα, με ένα διάλειμμα το μεσημέρι για φαγητό. Για έξι μήνες δεν έχουμε πάρει καμία αμοιβή από τον εργοδότη». Τα θύματα πρόσθεσαν: «Ζούσαμε ομαδικά στα παραπήγματα, δίχως ηλεκτρικό και πόσιμο νερό».

Οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι οι δράστες τούς πυροβόλησαν με κυνηγετικά όπλα «στοχεύοντας προς το μέρος μας», όπως διαπιστώθηκε και από τη συνταχθείσα ιατροδικαστική έκθεση. Η επίθεση εναντίον τους σημειώθηκε την τρίτη μέρα διαμαρτυρίας τους, όταν αποφάσισαν να απεργήσουν.

Από τις οργανώσεις διαπιστώνεται ότι υπάρχει «νομοθετικό έλλειμμα που δεν επιτρέπει την άσκηση ποινικής δίωξης για ρατσιστικό έγκλημα, καθώς η σχετική διάταξη του Ποινικού Κώδικα δεν ενεργοποιείται ούτε από τις αστυνομικές αρχές ούτε από τον εισαγγελέα, αλλά μόνο στο στάδιο επιμέτρησης της ποινής, αφού δηλαδή κριθεί η ενοχή των δραστών».

Κατά την επίσκεψή τους στο Α.Τ. Βάρδας πληροφορήθηκαν ότι στη διάρκεια του τελευταίου έτους πραγματοποιήθηκαν 90 έλεγχοι για παραβάσεις της εργατικής και της υγειονομικής νομοθεσίας για τις συνθήκες και το καθεστώς εργασίας στις καλλιέργειες φράουλας.

Μεγάλη διαδήλωση κόντρα στο ρατσισμό και την εκμετάλλευση
Εκατοντάδες αλλοδαποί εργάτες γης, μαζί με Ελληνες ενεργούς πολίτες διαδήλωσαν χθες το απόγευμα δυναμικά στη Νέα Μανολάδα Ηλείας κατά της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, με αφορμή τα πρόσφατα αιματηρά γεγονότα εις βάρος των απλήρωτων αλλοδαπών εργατών από τον εργοδότη και τους «επιστάτες» του.

Το συλλαλητήριο διοργάνωσαν τα μέλη της «Κίνησης Ενάντια στο Ρατσισμό και τη φασιστική απειλή», η Ενωση Μεταναστών Εργατών, συνδικάτα, φορείς και συλλογικότητες της ευρύτερης περιοχής, ενώ στην πορεία συμμετείχαν και τα μέλη της ΕΛΜΕ Ηλείας.

Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία της Νέας Μανολάδας και κατευθύνθηκε προς το Αστυνομικό Τμήμα της Βάρδας, αλλά λίγο πριν φτάσει σε αυτό ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις δεν επέτρεψαν στους διαδηλωτές να συνεχίσουν, με αποτέλεσμα αυτοί να γυρίσουν πίσω. Δύο κλούβες των ΜΑΤ και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στην περιοχή δεν χρειάστηκε να επέμβουν, καθώς όλα κύλησαν ομαλά. Στη Νέα Μανολάδα βρέθηκε χθες το πρωί και κλιμάκιο της «Ανθρώπινης Αλληλεγγύης Ηλείας».

«Μιλήσαμε με τους τραυματισμένους εργάτες , τους προσφέραμε τρόφιμα και τους ενημερώσαμε ότι θα τους παράσχουμε νομική στήριξη για τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων τους. Η κατάστασή τους είναι τραγική», δήλωσε στην «Ε» ο πρόεδρος της «Ανθρώπινης Αλληλεγγύης» Γιώργος Λαγκαδινός.

Μ. ΝΟΔ.
Σωρεία παραβάσεων αποκαλύπτουν ακόμη και σήμερα οι έλεγχοι
Συνεχίζουν να βρίσκουν παραβάσεις της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας οι αστυνομικοί της Οικονομικής Αστυνομίας στη Βάρδα Ηλείας. Κατά τη διάρκεια νέων ελέγχων σε 11 εταιρείες συσκευασίας, εμπορίας και εξαγωγής αγροτικών κ.ά. προϊόντων, κλιμάκιο του Τμήματος Κοινωνικής και Ασφαλιστικής Προστασίας της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας διαπίστωσε παρατυπίες στο Ειδικό Βιβλίο Καταχώρισης Νεοπροσλαμβανόμενου Προσωπικού μιας εξ αυτών.

Η εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία καταστρατηγείται ακόμη και σήμερα, όπως δείχνουν οι έλεγχοι στη Βάρδα Ηλείας
Οπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία, στην εν λόγω εταιρεία διαπιστώθηκε πως δεν υπήρχε υπογραφή εργαζομένου στις τέσσερις πρώτες σελίδες του βιβλίου (συνολικά 64 εγγραφές), ενώ σε τέσσερις εγγραφές είχαν πραγματοποιηθεί διορθώσεις με διορθωτικό υλικό, χωρίς να είναι διακριτά τα στοιχεία που είχαν διορθωθεί.

Το σαφάρι της ΕΛ.ΑΣ. για την ανασφάλιστη εργασία συνεχίστηκε στη Νέα Μάκρη Αττικής. Σε καφέ μπαρ-εστιατόριο, όπου οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι πέντε εργαζόμενοι (τέσσερις Ελληνες και μια αλλοδαπή) δεν ήταν καταχωρισμένοι στο Ειδικό Βιβλίο Καταχώρισης Νεοπροσλαμβανόμενου Προσωπικού και στον Πίνακα Προσωπικού, και σε εταιρεία εμπορίου-εργαστήριο φρέσκων ειδών ζαχαροπλαστικής και γλυκισμάτων διαπιστώθηκε πως δεν ήταν καταχωρισμένος στο βιβλίο αυτό ένας αλλοδαπός εργαζόμενος.

Στην Αττική

Στο πλαίσιο των ελέγχων, που πραγματοποιήθηκαν από τις 22 έως και τις 26 Απριλίου, οι αστυνομικοί έκαναν έρευνα και στην Αττική, σε ένα ενεχυροδανειστήριο, όπου συνέλαβαν τη 45χρονη ιδιοκτήτριά του, σε δύο παραγωγούς-αγρότες, σε εταιρείες εμπορίου ειδών ζαχαροπλαστικής και σε ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Στο ενεχυροδανειστήριο διαπίστωσαν ότι δεν είχαν εκδοθεί 46 παραστατικά αγοράς, συνολικής καθαρής αξίας 8.546,66 ευρώ, δεν είχε εκδοθεί τουλάχιστον ένα δελτίο αποστολής για τιμαλφή συνολικής καθαρής αξίας 4.095,70 ευρώ και τέλος δεν τηρούνταν ορθά το ενιαίο βιβλίο αργυραμοιβών, παλαιοπωλών, ενεχυροδανειστών και απασχολουμένων με την αγοραπωλησία ή τήξη μεταχειρισμένων κοσμημάτων και κομψοτεχνημάτων από χρυσό και λοιπών τιμαλφών.

Η ιδιοκτήτρια οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, ενώ για τις υπόλοιπες περιπτώσεις -όπου βεβαιώθηκαν παραβάσεις- αναμένεται να αποσταλούν οι εκθέσεις που συντάχθηκαν στα αρμόδια υποκαταστήματα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προς βεβαίωση και επιβολή των αντίστοιχων χρηματικών προστίμων.

Α.Κ. ΜΩΡΟΥ
enet.gr

ΠΡΕΖΑ TV
30-4-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: