Πέμπτη, Απριλίου 11, 2013

Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΜΑΣΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΛΙΑΤΣΟΥ
Εάν η εικόνα των παιδιών μας είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας που ζούμε. εάν μια κοινωνία κρίνεται από το πόσο προστατεύει τα πιο ευάλωτα μέλη της. εάν μια πολιτεία πρέπει να ντρέπεται, αυτή είναι η δική μας αφού δεν έχει ομπρέλα προστασίας για τα παιδιά της. Το ποσοστό της παιδικής φτώχειας στη χώρα μας είναι από τα υψηλότερα στη Δυτική Ευρώπη και υπερδιπλάσιο από αυτό των σκανδιναβικών χωρών και της Ολλανδίας.


Ως παιδική φτώχεια αναφέρεται το ποσοστό των παιδιών που ζουν σε νοικοκυριά όπου το εισόδημα είναι κάτω του 50% του εθνικού μέσου εισοδήματος. Η εικόνα αυτή αντανακλά στα δεδομένα μέχρι το 2010 κι όχι στη σημερινή κατάσταση, που είναι σαφώς χειρότερη με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης.

Εκθεση της UNICEF κατέγραψε τις επιδόσεις των 29 πιο προηγμένων οικονομιών του κόσμου όσον αφορά την εξασφάλιση της ευημερίας των παιδιών στην πρώτη δεκαετία αυτού του αιώνα. Η Ελλάδα μαζί με άλλες τρεις χώρες του Νότου, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία, βρέθηκαν στις τελευταίες θέσεις. Στην κορυφή του πίνακα βρέθηκαν οι τέσσερις σκανδιναβικές χώρες και η Ολλανδία.

Η σύγκριση ανάμεσα στις βιομηχανικές χώρες έδειξε ότι η παιδική φτώχεια δεν είναι αναπόφευκτη αλλά επηρεάζεται από τις πολιτικές των χωρών. Μπορεί, για παράδειγμα, μια χώρα να είναι πλούσια αλλά τα παιδιά της να μην ευημερούν; Και βέβαια, μπορεί. Τρανό παράδειγμα, οι ΗΠΑ. Κατατάσσεται μάλιστα στην τέταρτη θέση από το τέλος, πιο κάτω δηλαδή από την Ελλάδα που βρίσκεται στην πέμπτη θέση από το τέλος.

Πέντε επίπεδα

Ο δείκτης ευημερίας των παιδιών βασίζεται σε πέντε επίπεδα: Υλική ευημερία, υγεία και ασφάλεια, εκπαίδευση, συμπεριφορές και κίνδυνοι, στέγαση και περιβάλλον. Εχει ενδιάφερον το γεγονός ότι η Ολλανδία, που βρίσκεται στην κορυφή του πίνακα, βαθμολογήθηκε με τα υψηλότερα ποσοστά και στα πέντε αυτά επίπεδα. Αμεση σύνδεση μεταξύ του κατά κεφαλήν ΑΕΠ και της συνολικής ευημερίας των παιδιών δεν φαίνεται να προκύπτει αφού: Η Τσεχία κατατάσσεται ψηλότερα από την Αυστρία, η Σλοβενία ψηλότερα από τον Καναδά και η Πορτογαλία ψηλότερα από τις ΗΠΑ.

Απογοητευτική είναι η εικόνα της χώρας μας σχετικά με την εκπαιδευτική ευημερία των παιδιών της, αφού η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση μετά τη Ρουμανία. Η εκπαιδευτική ευημερία προσμετρήθηκε με βάση τα εξής δεδομένα: Την ηλικία έναρξης της προσχολικής εκπαίδευσης, τον αριθμό των παιδιών που συνεχίζουν το σχολείο μετά τα 15, τον αριθμό των παιδιών που μετά τα 15 ούτε σπουδάζουν ούτε εργάζονται ούτε μετέχουν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ενώ αξιολογήθηκαν και οι επιδόσεις μαθητών σε σχολεία χωρών του ΟΟΣΑ.

Σταχυολογούμε μερικά από τα συμπεράσματα όπου αφορούν στην εικόνα της παιδικής ευημερίας στην Ελλάδα:

* Είναι μία από τις τέσσερις χώρες του ΟΟΣΑ που τα παιδιά παρουσιάζουν ποσοστά χαμηλού βάρους άνω του 8% κατά τη γέννηση.

* Είναι μία από τις τρεις χώρες όπου τα επίπεδα παιδικής παχυσαρκίας είναι υψηλότερα του 20% (οι άλλες δύο είναι ο Καναδάς και οι ΗΠΑ).

* Είναι η τελευταία μεταξύ των 29 χωρών στην ποιότητα του αέρα που αναπνέουν τα παιδιά.

* Είναι μία από τις πέντε χώρες που παρουσίασε αύξηση στα ποσοστά σχολικού εκφοβισμού από την προηγούμενη δεκαετία.

* Το 83% των Ελληνόπουλων βρίσκουν εύκολο να μιλήσουν στη μητέρα τους αλλά μόνο το 64% απαντούν το ίδιο για τον πατέρα τους.

Στον αντίποδα τώρα, γιατί υπάρχουν και θετικά μηνύματα:

* Η Ελλάδα είναι στην κορυφή της κατάταξης των αναπτυγμένων χωρών για την κάλυψη εμβολιασμών.

* Είναι μία από τις οκτώ και μόνο χώρες όπου η κατάχρηση αλκοόλ μεταξύ των νέων είναι 10% και λιγότερο.

* Είναι μία από τις τέσσερις μονάχα αναπτυγμένες χώρες όπου τα επίπεδα χρήσης ινδικής κάνναβης από παιδιά ηλικίας 11 - 15 ετών παραμένει κάτω του 7%.
 http://www.enet.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
11-4-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: