Πέμπτη, Απριλίου 11, 2013

ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΙΑ ΟΙ ΜΙΣΕΣ ΚΕΡΑΙΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ-ΤΕΤΟΙΟ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!


Του ΦΩΤΗ ΦΩΤΕΙΝΟΥ
Τα... χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα στον εγχώριο κλάδο κινητής τηλεφωνίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, το 2013 αναμένεται κάμψη 13% στα έσοδα, όπερ σημαίνει ότι ο κλάδος δεν έχει δει ακόμα τον «πάτο του βαρελιού». Συνολικά, η αγορά έχει απολέσει το 50% του τζίρου από το 2008!
Σαν να μην έφτανε αυτό, οι τρεις εταιρείες κινητής (Cosmote, Vodafone, Wind), διά μέσου της Ενωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ), υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα άρσης των γραφειοκρατικών εμποδίων στην αδειοδότηση κεραιών, καθώς το 45% δεν έχει αδειοδοτηθεί πλήρως (περίπου 4.500 κεραίες).


Τι σημαίνει αυτό; Ετησίως, οι τρεις εταιρείες καλούνται να επωμιστούν 35 εκατ. σε πρόστιμα και δαπάνες αποξήλωσης κεραιών, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των επενδυτικών τους προγραμμάτων. Ετσι, το 2012 οι εταιρείες επένδυσαν 290 εκατ. σε υποδομές και νέα δίκτυα, έναντι 350 εκατ. το 2011.

Οι απώλειες των 35 εκατ. ετησίως ισοδυναμούν με το 10% της αξίας των επενδύσεων που πραγματοποιούνται ή το 42% των καθαρών κερδών. Αίτημα του κλάδου αποτελεί ο περιορισμός του κόστους στα 5 εκατ.

Με ρυθμό χελώνας

Αξίζει να σημειωθεί ότι μερικές από τις άδειες που έχουν ανακληθεί αφορούν κομβικούς σταθμούς βάσης (π.χ. Χίος), οι οποίοι κινδυνεύουν να κατεδαφιστούν, λόγω ανάκλησης αρχαιολογικών εγκρίσεων.

Τα αργά βήματα στις αδειοδοτήσεις, κυρίως των υφιστάμενων κεραιών, δημιουργούν έντονο προβληματισμό, δεδομένου ότι μέχρι τον Μάρτιο του 2014, όπως ορίζει ο νόμος, θα πρέπει να έχουν αδειοδοτηθεί όλες, δηλαδή 400 το μήνα.

Κάτι τέτοιο, με τους υπάρχοντες ρυθμούς, θεωρείται ανέφικτο, εκτός κι αν η πολιτεία δώσει παράταση 1 - 2 ετών. Οι εταιρείες κινητής ζητούν ικανοποίηση του σχετικού αιτήματος, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη και συζητήσεις για συνεκμετάλλευση δικτύου.

«Ενα χρόνο μετά την ψήφιση των νέων διαδικασιών αδειοδότησης, ορισμένα τμήματα της δημόσιας διοίκησης αδυνατούν να υλοποιήσουν κρίσιμες διατάξεις της νομοθεσίας.

Το αποτέλεσμα είναι να έχει ολοκληρωθεί ένα πολύ μικρό μέρος της αδειοδότησης του υφιστάμενου δικτύου, με λίγες εκατοντάδες εγκρίσεις, ενώ παραμένουν περίπου 4.500 φάκελοι προς διεκπεραίωση από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων, τα δασαρχεία, τις πολεοδομίες και την ΕΕΤΤ», αναφέρει ο γενικός διευθυντής της ΕΕΚΤ, Γιώργος Στεφανόπουλος.

Ο προγραμματισμός των αδειοδοτήσεων, για το 2013 περιλαμβάνει, από τις 4.500 υφιστάμενες κεραίες, 1.900 αιτήσεις για αναβάθμιση κεραιών τέταρτης γενιάς κινητής τηλεφωνίας, αξιοποιώντας τον πρόσφατο διαγωνισμό συχνοτήτων.

Οσον αφορά τις αιτήσεις για νέες κεραίες, τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά. Στο πρώτο τρίμηνο του 2013 δόθηκαν άδειες για 65 νέες κατασκευές, όπου πρώτη φορά, σύμφωνα με τον κ. Στεφανόπουλο, συμβαδίζουν οι επενδύσεις με το αδειοδοτικό καθεστώς, καθότι ο εφετινός στόχος είναι 300.

Μετάθεση διαγωνισμού για το ψηφιακό μέρισμα
Αποστάσεις κρατά ο κλάδος και γύρω από το διαγωνισμό για το ψηφιακό μέρισμα, με συμμάχους το υπουργείο Ανάπτυξης και την Ε.Ε. και «αντίπαλο» την τρόικα. Ο κλάδος κατάφερε να μεταφέρει το διαγωνισμό για το ψηφιακό μέρισμα, από τον Ιούνιο 2013, σε μεταγενέστερο χρόνο.
Το μέχρι στιγμής αποτέλεσμα είναι η διασφάλιση ότι ο διαγωνισμός θα γίνει το 2014, με βασική επιδίωξη της Ενωσης να πραγματοποιηθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2014 ή το 2015.

Οσο πιο αργά μετατεθεί, τόσο το καλύτερο για τις εταιρείες, δεδομένου ότι πιέζονται συνεχώς τα οικονομικά τους μεγέθη, ενώ κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει ότι δαπάνησαν, σχετικά πρόσφατα, 380 εκατ. για την ανανέωση των αδειών λειτουργίας τους.

Πάντως, η Ε.Ε. αναμένεται να απαντήσει το καλοκαίρι στον τρόπο διεξαγωγής του διαγωνισμού που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση, αξιολογώντας τα αντίστοιχα αιτήματα 12 χωρών-μελών.
 http://www.enet.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
11-4-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: