Πέμπτη, Απριλίου 11, 2013

REUTERS: ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΟ EUROGROUP


Σύμφωνα με έγγραφο που ήρθε στην επιφάνεια από το Reuters οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης σχεδιάζουν κούρεμα των καταθέσεων όλων των πολιτών της ΕΕ, που έχουν χρήματα σε προβληματικές τράπεζες και λογαριασμοί τους ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ κατ' άτομο.


Οι υπουργοί Οικονομικών, οι οποίοι συνεδριάζουν στο Δουβλίνο την Παρασκευή, θα συζητήσουν σχετικά με αυτό το νομοθέτημα που θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ από το 2015, και θα διέπει την λεγόμενη διαδικασία είσπραξης επισφαλών απαιτήσεων και εκκαθάρισης τραπεζών.

Οι συνομιλίες αυτές ακολουθούν την πρόσφατη απόφαση να επιβληθούν μεγάλες ζημίες στους κατόχους ανασφάλιστων καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ στην Κύπρο στο πλαίσιο της σύναψης μιας δανειακής σύμβασης με τους διεθνείς πιστωτές αναφέρει το πρακτορείο και σημειώνει ότι αυτό δημιούργησε ένα προηγούμενο το οποίο είναι πιθανό να μεταφερθεί στους νέους κανόνες της ΕΕ, προσδίδοντας στην επιβολή ζημιών σε ανασφάλιστους αποταμιευτές μόνιμο χαρακτήρα σε ό,τι αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης μελλοντικών τραπεζικών κρίσεων.

Σε ένα έγγραφο που προετοιμάζεται ενόψει του συμβουλίου των υπουργών στην Ιρλανδία —η οποία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ— αναφέρεται επίσης ότι οι τοποθετήσεις των τραπεζών σε προβληματικές τράπεζες, ακόμα και αυτές διάρκειας μικρότερης του ενός μήνα, θα μπορούσαν επίσης να υφίστανται ζημία.

Η πρόταση εντάσσεται στις ευρύτερες συζητήσεις για το πότε, για παράδειγμα, οι αποταμιευτές θα καλούνται να συνεισφέρουν σε περίπτωση που μια τράπεζα αντιμετωπίζει πρόβλημα, στο πλαίσιο διαδικασιών «εκ των έσω» διάσωσης (bail in).

"Αν και αναγνωρίζεται πως η επιβολή ζημιών σε διατραπεζικές τοποθετήσεις μπορεί να ενέχει ορισμένους κινδύνους» αναφέρεται στο έγγραφο που θα αποτελέσει τη βάση της συζήτησης των υπουργών και επικαλείται το Reuters, «εντέλει, είναι προτιμότερο οι τοποθετήσεις αυτές να μην εξαιρούνται από μια διάσωση εκ των έσω».

Μια τέτοια ιδέα, εάν τελικά υιοθετηθεί από τους υπουργούς, θα θέσει εν αμφίβολω ακόμα περισσότερο την εμπιστοσύνη προς τα πιστωτικά ιδρύματα. Ήδη, οι αγορές αντιμετωπίζουν νευρικά τους σχεδιασμούς να επιβάλλονται ζημιές σε μετόχους, ομολογιούχους και αποταμιευτές όταν μια τράπεζα αντιμετωπίζει προβλήματα, σχολιάζει το πρακτορείο Reuters.

Αν και αρμόδιοι για τη χάραξη πολιτικής επιδίωξαν να εμφανίσουν την περίπτωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις ζημιές των καταθετών σε δύο τράπεζές της ως κάτι που δεν θα επαναληφθεί, πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι σηματοδότησε μια δραματική μεταβολή του τρόπου με τον οποίο η ΕΕ χειρίζεται τις τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, με γνώμονα να μην επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι, όπως συνέβαινε στις προηγούμενες διαδικασίες διάσωσης με εξωτερικό δανεισμό, σημειώνει.

Πηγή: alterthess.gr LEFT.GR
ΠΡΕΖΑ TV
11-4-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: