Παρασκευή, Μαΐου 03, 2013

ΤΙ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ


Καλοκαίρι φωτιά περιμένει εκατομμύρια Ελληνες φορολογούμενους, αφού τα ραβασάκια που θα φτάσουν στα σπίτια τους από την Εφορία θα τους αναγκάσουν να βάλουν για ακόμα μία φορά βαθιά το χέρι στην τσέπη. Η καταιγίδα των φόρων αναμένεται να ξεκινήσει από τον Ιούνιο με την αποστολή στους ιδιοκτήτες του Ειδικού Εκτακτου Τέλος Ακινήτων για το 2013 από το οποίο το Δημόσιο αναμένεται να εισπράξει 3,2 δισ. ευρώ.


Οπως αναφέρει και το i-reporter το «Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων» του έτους 2013 για το οποίο είναι υπόχρεα περίπου 5.000.000 νοικοκυριά που εμφανίζονται να κατέχουν κάποιου είδους ακίνητη περιουσία, θα πρέπει να πληρωθεί μέσω των λογαριασμών ης ΔΕΗ και θα υπολογιστεί με τους ίδιους ακριβώς συντελεστές που ίσχυσαν το 2011 και το 2012 αλλά θα μειώνεται εκ των υστέρων κατά 15%.

Ποιοι εξαιρούνται από Τέλος

Υπενθυμίζεται πως από το Ειδικό Τέλος Ακινήτων εξαιρούνται κάποιες κατηγορίες:

Οι μακροχρόνια άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, ή στο Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας, ή στο λογαριασμό ανεργίας προσωπικού ημερησίων εφημερίδων ή τεχνικών τύπου Αθηνών και Θεσσαλονίκης και κατά την ημερομηνία έκδοσης του πρώτου λογαριασμού που περιλαμβάνει το τέλος είχαν μη διακοπτόμενο χρόνο ανεργίας ίσο ή μεγαλύτερο του ενός έτους.
Ανεργοι που επιδοτήθηκαν (λόγω τακτικής επιδότησης) από τους παραπάνω φορείς ή λογαριασμούς κατά τους έξι τουλάχιστον από τους δώδεκα μήνες που προηγούνται της ημερομηνίας έκδοσης του λογαριασμού ρεύματος.
Ειδικές περιπτώσεις προσώπων για τα οποία έχει εκδοθεί σχετική απόφαση του προϊσταμένου της ΔΟΥ, ύστερα από υποβολή αιτήματός τους στη ΔΟΥ.
Τον Ιούνιο η ρύθμιση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών

Από τον επόμενο μήνα εξάλλου αναμένεται να ενεργοποιηθεί η ρύθμιση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών στις Εφορίες. Μέσω της ρύθμισης το Κράτος ευελπιστεί πως θα συγκεντρώσει έσοδα άνω του ενός δισ. ευρώ για το 2013. Η ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να προχωρούν στην εξόφληση των οφειλομένων έως και σε 48 μηνιαίες δόσεις, αλλά με εκπτώσεις από 25% έως 50% στις προσαυξήσεις.

Ποιες είναι οι κατηγορίες των ρυθμίσεων

Στη ρύθμιση των πολλών μηνιαίων δόσεων μπορούν να υπαχθούν και όσοι είχαν τακτοποιήσει τις οφειλές μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2012 με παλαιότερες ρυθμίσεις, αλλά στη συνέχεια τέθηκαν εκτός των ρυθμίσεων μέχρι και την ημερομηνία κατάθεσης του νομοσχεδίου στην ελληνική Βουλή.
Ληξιπρόθεσμες έως την 31 Δεκεμβρίου 2012 οφειλές, που είναι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και στα Τελωνεία, ρυθμίζονται έως και σε 48 ισόποσες μηνιαίες δόσεις και καταβάλλονται με απαλλαγή από τις προσαυξήσεις από 25%, εφόσον η οφειλή εξοφληθεί έως 30-6-2017 και έως 50% εφόσον η οφειλή εξοφληθεί εφάπαξ έως και τις 30 Ιουνίου 2013.
Κατ' εξαίρεση, τα φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν σε πρόγραμμα δόσεων της ρύθμισης των 48 δόσεων έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τις ληξιπρόθεσμες έως 31 Δεκεμβρίου 2012 οφειλές τους προς τις ΔΟΥ ή τα Τελωνεία, σε περισσότερες από 48 μηνιαίες δόσεις χωρίς όμως το ευεργέτημα της απαλλαγής από ένα μέρος των προσαυξήσεων, ανάλογα με τα εισοδήματα των φορολογουμένων.
Για ποσό ληξιπρόθεσμης οφειλής άνω των 5.000 ευρώ απαιτείται η προσκόμιση αποδεικτικών στοιχείων που να πιστοποιούν ότι ο οφειλέτης δεν δύναται να αποπληρώσει την οφειλή του στο σύνολό της, αλλά μπορεί να ανταποκριθεί σε συγκεκριμένο πρόγραμμα δόσεων που θα συμφωνηθεί με την εφορία του.
Τον Ιούλιο ο ΦΑΠ

Και μόλις ανέβει ακόμα περισσότερο η θερμοκρασία, τον Ιούλιο οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα λάβουν και τα εκκαθαριστικά του ΦΑΠ για το έτος 2012. Η πληρωμή του φόρου θα γίνει σε 7 μηνιαίες δόσεις με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ. Δεύτερος είναι ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας του έτους 2012. Το ερχόμενο Ιούλιο θα καταφθάσουν τα εκκαθαριστικά για το ΦΑΠ του 2012 σε όσους κατέχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Θα υπολογιστεί με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,2% έως και 2%.

Τέλος, υπάρχει και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας του έτους 2013: Περίπου 500.000 φορολογούμενοι με ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ θα κληθούν, το Νοέμβριο να πληρώσουν αυτό το φόρο. Ο ΦΑΠ του 2013 θα υπολογιστεί με συντελεστές από 0,2% έως και 2%. Η πληρωμή του θα γίνει σε 4 μηνιαίες δόσεις.



Πηγή: Τι φόρους και χαράτσια θα πληρώσουμε μέχρι το καλοκαίρι | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/103536#ixzz2SDz1kJiA

ΠΡΕΖΑ TV
3-5-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: