Δευτέρα, Μαΐου 13, 2013

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΔΥΟ ΠΑΡΑΛΥΤΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ


Δύο παράλυτοι Βρετανοί που θέλουν να πεθάνουν, αλλά δεν είναι σε θέση να αυτοκτονήσουν προσέφυγαν τη Δευτέρα στα δικαστήρια ζητώντας να μην ασκηθούν διώξεις εναντίον εκείνων που θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν να τερματίσουν τη ζωή τους. Η υπόθεση είναι μία από τις πιο σημαντικές απόπειρες να αλλάξει η νομοθεσία σχετικά με το δικαίωμα στην ευθανασία στη Βρετανία, όπου η υποβοηθούμενη αυτοκτονία είναι παράνομη.


«Σκέφτομαι συνέχεια πώς στο καλό μπορώ να το κάνω χωρίς να μπλέξω κάποιον» λέει ο 57χρονος Πολ Λαμπ, που έμεινε παράλυτος ύστερα από αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 1990. «Θέλω απλώς να γίνουν σεβαστές οι επιθυμίες μου, αυτό είναι το μόνο που θέλω» δήλωσε σε δημοσιογράφους έξω από το δικαστήριο. Ο Λαμπ είναι ολοκληρωτικά παράλυτος με περιορισμένη κίνηση στο δεξί του χέρι. Χρειάζεται 24ωρη φροντίδα και του χορηγείται διαρκώς μορφίνη για να αντιμετωπίσει τους πόνους.

Ο δικαστής Ίγκορ Τζατζ κατά την έναρξη της διαδικασίας δήλωσε ότι γνωρίζει την “απελπιστική κατάσταση” των δύο ανδρών και τους συμπονά για τα δεινά τους. «Ωστόσο πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζουν ότι δεν μπορούμε να αποφασίσουμε γι' αυτή την υπόθεση βάσει των προσωπικών μας αισθημάτων. Οφείλουμε να αποφασίσουμε βάσει του νόμου».

Ο Λαμπ βρισκόταν στο δικαστήριο με το αναπηρικό του καροτσάκι. Ο άλλος άντρας, που είναι γνωστός με το όνομα Μάρτιν, είναι ένας 48χρονος που έμεινε παράλυτος και ανίκανος να μιλήσει ύστερα από εγκεφαλικό πριν από τέσσερα χρόνια. Επικοινωνεί αποκλειστικά με κινήσεις του κεφαλιού και των ματιών. «Η εμπειρία τους είναι πως η ζωή τους έχει γίνει αβίωτη» δήλωσε ο Πολ Μπόουεν, συνήγορος του Λαμπ.

Οι λεπτομέρειες στις υποθέσεις των δύο ανδρών είναι διαφορετικές, αλλά επί της ουσίας και οι δύο ζητούν βοήθεια από το δικαστήριο ώστε να διασφαλιστεί ότι όποιος τους βοηθήσει να πεθάνουν δεν θα διωχθεί.

Το ζήτημα της αποποινικοποίησης της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας σε περιπτώσεις ανθρώπων που δεν αντέχουν άλλο πια να ζουν είναι ζήτημα αντιπαράθεσης σε πολλές χώρες. Οι υπερασπιστές του δικαιώματος στο θάνατο λένε ότι οι άνθρωποι που είναι σε θέση να πάρουν μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να μπορούν να πεθαίνουν με αξιοπρέπεια. Οι επικριτές λένε ότι η φιλελευθεροποίηση της νομοθεσίας μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπους που βρίσκονται σε ευάλωτη θέση.

Η Ελβετία και οι αμερικανικές πολιτείες του Όρεγκον, της Ουάσινγκτον και της Μοντάνα συμπεριλαμβάνονται στα μέρη όπου κάποιες μορφές ευθανασίας ή υποβοηθούμενης αυτοκτονίας θεωρούνται νόμιμες υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Η ακρόαση της Δευτέρας ξεκινά μόλις δύο μέρες προτού παρουσιαστεί στο βρετανικό κοινοβούλιο σχετικό νομοσχέδιο που θα νομιμοποιήσει υπό προϋποθέσεις την υποβοηθούμενη αυτοκτονία. Ο Μπόουεν παρέθεσε μια αναφορά στο κοινοβούλιο πέρυσι, η οποία κατέληγε ότι η βρετανική νομοθεσία στον τομέα της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας ήταν «ακατάλληλη, ανεπαρκής και δεν πρέπει να συνεχιστεί».

Η υπόθεση του Λαμπ εισήχθη αρχικά από τον Τόνι Νίκλινσον που έπασχε από το σύνδρομο του εγκλωβισμού. Το δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές τόσο του Νίκλινσον όσο και του Μάρτιν τον περασμένο Αύγουστο με το επιχείρημα ότι οφείλει το κοινοβούλιο κι όχι ένα δικαστήριο ν' αλλάξει τη νομοθεσία στο συγκεκριμένο ζήτημα. Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου, στις 14 Αυγούστου, ο Νίκλινσον αρνήθηκε την περαιτέρω λήψη τροφής και φαρμάκων και πέθανε στις 22 Αυγούστου 2013.

Πηγή:Reuters
 ΠΡΕΖΑ TV
13-5-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: